MANTARLARIN FAL ANLAMI..
Eleştirmenler, kamuoyuna devamlı saf duygular aktarmakta yöntem belirleyici olurlar.
Saf duygu dünyasını inşa edenler, eleştirmenleri üstün tutabilmek için “saman altında su aranmasını” teşvik edici görüntüleri öne çıkarırlar.
Kamuoyu, gerçeklikten kopuşun hayal kırıklığıyla beslenen karakteristik bir çıkmazın genel izlenimlerini taşır. Görmediğine, duymadığına hemen inanan ve bunları taşıyıcı bir iletken olarak kullanan insanlar baş rol oyuncusundan farksızlardır. Yaşamın özüne bulaşmış farklı insanların, gerçeklikten kopuk yaşadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Bu konuların doğası ve anlamı incelendiğinde sosyal düzenimizin her gün büyük yaralar aldığı anlaşılacaktır.
Kültürün reforma edilmesi beklenirken, toplumdaki bu içsel yaşamın çirkin resim görüntüleri hep böyle kalmaktadır.
Renklerin doğaya bağlı kalması çiçeklere özgü bir iştir. Çiçekleri hatırlarsanız, doğanın değişkenliğine aldatıcılığı sığdıramazsınız. Renk ve kıvrımlı desenleriyle farklı farklı cazibeler oluşturan çiçekler, kimsenin sezgisel duygularıyla oynamazlar. Örneğin gülü seven dikeninden rahatsız olmaz sözü bunun bir kanıtıdır.
Doğanın ürünleri çok.. Bitkiler için de böyle düşünebilir miyiz?
Öyle tuzakçı bitkiler vardır ki, önce imrendirir, sonra birden mideye oturunca, insanı hastanelik eder..
Bir mantarın resmini yaparken, farklı türlerinin içinden mantarlara, aldatıcı ve tuzakçı bir mikroorganizma yerleştirmiş bulunuyor. Genel nemli yerlerde, ormanlarda ve çevre alanlarda daha çok yetişirler.
Mantarların şaşkınlık dolu taraflarından bahsederken halk arasında ifade edilen bir sözden de bahsedelim:
“ Mantar gibisin..”
Bu deyim, birden bire ya da kendiliğinden ortaya çıkmak anlamına geliyor..
Vaktiyle gece yarısından sabaha kadar ortaya çıkan gecekondu görüntülerin yakıştırılan ifadeler de böyleydi. Ayrıca, kötü niyetli ve parazit kimselere de mantar benzetmesi deyimler şöyleydi:
“Adamlar mantar gibi bitmişlerdi!. Bir anda etrafımızın sarıverdiler!.”
Mantarla ilgili deyimler pek çoktur.. Yolunuza mantar kimlikli kimseler çıkarsa, kontrolü elinizde bulundurmanız gerekir.
Ayrıca Mantarı kahve falında görenler ve anlamını merak edenlere de şu hatırlatmada bulunuyor:
“Kişinin sosyal yaşamında işine ve sağlığına önem vermesi hatırlatılıyor. Silik duruma gelmemesi öneriliyor..
Mantar konusunda damak lezzetine düşkün olanlara “mantar şakası” yaptığımız düşünülmesin. Şayet bir gün, mantarlar sloganlaşıp insanlara öfke saçan hale bürünürse, buna da bir anlam sözcüğü ekleyelim:
“Mantar figürü, fiziksel ve ruhsal yaşamınıza etki etmesin.. Toplumdaki aldatmacıların yıkımına uğrayanlar mantarların da şokuna alışmalıdır.
Atılgan gazeteci Kani Atmaca’ya göre, mantarı anlamlandırma cümlesi şöyledir:
“Mantara basma deyimi, birinin hazırladığı oyuna gelmek, yalana aldatmak, tuzağa düşmek demektir..
Yaşanan akış içinde, mantarsız yaşam olmayacağına ilk inanan damağınız olacaktır. Ünlü, damak lezzetli, mantar yemeğinden kopuk değildir..