PEKCAN TÜRKEŞ

PEKCAN TÜRKEŞ

CAPE TOWN -2- GÜNEY AFRİKA

CAPE TOWN -2-

GÜNEY AFRİKA      

 

 

ROBBEN ADASI HAPİSHANESİNDE AFRİKA'NIN ULUSAL ANITI

 

Cape Town Robben Adası Hapishane Turu sırasında gördüğümüz en ilginç yer, mahkumların çalıştırıldığı kireç ocağı. Alanın tam ortasında yumruk büyüklüğündeki taşlardan oluşmuş bir yığın dikkatimi çekmişti. Rehberimiz, Tur sırasında burayı en sona bırakmış ve bu taş yığını için ‘Afrika’nın en önemli Ulusal Anıtı’ demişti. Turdaki herkes çok şaşırmış, böylesine basit bir taş yığınının Ulusal Anıt olmasını anlayamamıştık.Meğer beş yılda bir, 11 Şubat günü bu hapishanede kalmış mahkumlar bir araya gelerek o günlerin anısına buraya birer taş bırakıyorlarmış. İşte bu taş yığını böyle oluşmuş. Bu gelenek, son mahkum ölünceye kadar da devam edecekmiş.

 

Gezinin ikinci bölümünde asıl hapishaneyi geziyoruz. Yeni rehberimiz yaşamının yirmi yılını burada tutsak olarak geçirmiş olan yaşlı bir siyahî. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ilk siyah devlet başkanı Mandela’nın 1964’ten 1982 Mart’ına kadar 18 yıl kaldığı hücreyi, havalandırmaya çıktığı avluyu, banyoları ve yemekhaneyi gezdirip bilgi veriyor. Avluda Mandela’nın 1966 yılında hapishanede çekilmiş bir fotoğrafı var. Fotoğraf, tam fotoğrafın çekildiği noktaya dikilmiş. Robben Adası’ndaki hapishane 1997’de kapatılarak müze haline getirilmiş.

 

 

SEYYİD ABDURRAHMAN MOTURU TÜRBESİ

 

 

Hapishanenin yanında Mescidi andıran bir Türbe var. Bu Türbe;Cape Town'un ilk İmamı, Endonezya'nın Java adasından Hollandalılar tarafından sürgün getirilmiş Seyyid Abdurrahman Moturu'ya ait. Malay Müslümanlar için saygın bir kişiliği olan Moturu; Robben Adası'nda 14 yıl sürgün hayatı yaşamış ve buraya defnedilmiştir. Güney Afrika’nın Alkatraz’ı olarak bilinen Robben Adası, Cape Town’a 11 kilometre uzaklıktadır.Güney Afrika’nın en ünlü özgürlük savaşçıları çeyrek asır gibi uzun bir süre tutsak kaldığı Robben Adası günümüzde Irkçılığa, Sömürgeciliğe, Adaletsizliğe ve Zulme karşı kazanılan Zaferin simgesidir.

 

 

REMEMBER "Hatırla" AĞACI

 

 

<