PEKCAN TÜRKEŞ

PEKCAN TÜRKEŞ

COLMAR

FRANSA'NIN KÜÇÜK VENEDİK 'İ VE ROMANTİK ŞARAP YOLUNUN İLK DURAĞI: COLMAR

 

Colmar, Fransa'nın Doğusunda İsviçre ve Almanya'ya yakın Alsace bölgesinde 60.000 Nüfuslu bir yerleşim birimi.Rengârenk çiçeklerle bezeli, özenerek tasarlanmış evleri, sokakları; sonsuz gibi görünen üzüm bağları arasında uzanan yolları ve lezzetli yerel şarapları ile ünlü bir şehir. 

Colmar'a en kolay şöyle ulaşılabilir: İsviçre'deki sınır şehri Basel'e Uçakla gitmeniz gerekiyor.Sonra Basel Merkez Tren İstasyonu’ndan hareket eden Trene binip 45 dakikalık yolculuğu müteakip Colmar’a ulaşabilirsiniz. 

 

"PETİTE VENİCE"KÜÇÜK VENEDİK 

 

Romantik Şarap Yolunun ilk durağı Colmar, Fransa'da Paris ve Strazburg'dan sonra en ilginç yerlerden biri.

Colmar'ı keşfetmeye Küçük Venedik'ten başlayalım: Tarihi merkezde küçücük bir bölge burası. Kanal kenarında evlerin olduğu yer bir uçtan bir uca yaklaşık 500m. Kanalın kenarında oturabileceğiniz birkaç tane de restoran var.Kanalın olduğu Küçük Venedik bölgesi gece ışıklandırma ile de çok romantik ve güzel gözüküyor.Nehir kenarına bir süs gibi dizilmiş rengârenk evleri ile "Küçük Venedik" olarak bilinen bu yerin, bu kadar az tanınmış, bu güzel kente ait olması, görenleri şaşırtıyor.Çünkü Avrupa'da birçok Little Venice var: Belçika Brugge-Fransa Annecy ve Yunanistan Mikonos Adası.

Petite Venice bölgesinde kanal kenarında Kapalı Çarşı Marché couvert de Colmar bulunuyor.eski bir pazar. Kapalı pazar yeri ise kanal kenarında, 1865 yılında Pazar yeri amacıyla yapılmış bu tarihi bina günümüzde de pazar yeri olarak kullanılıyor.Taze sebze, meyve, balık, envai çeşit peyniri, çiçekçileri bu pazarda bulabilirsiniz. Aynı zamanda yemek yiyebileceğiniz ve bir şeyler içebileceğiniz küçük büfe tarzı yerler de mevcut.

Kapalı halk pazarına uğradığınızda mutlaka farklı Peynirlerin tadına bakın.

Fransızların hayatında Peynir önemli bir yer tutar.Nitekim 

De Gaulle; Fransa'nın kültür çeşitliliğini; "246 çeşit peyniri olan bir ülkeyi yönetmek kolay mı sanıyorsunuz" cümlesiyle belirtirdi.

 

 

GAR BİNASI ve TUVALET KAPISI

 

Şehrin içinden geçen kanallar ve birçok bina ışık oyunlarıyla süslenmiş, Yapılar ise biraz Alman biraz Fransız mimarisini taşıyor, hepsi rengarenk... 

1905 yılında inşa edilmiş Gar Binasının Tuvalet Kapısı "Küçük Venedik" manzarası ile açılıyor.Çıkışta "Memnuniyet Derecesi"sorgulanıyor.

TREN GEZİSİ-OYUNCAK MÜZESİ 

 

Colmar’ın tarihi merkezini gezdiren iki tane tren var: yeşil ve beyaz. İkisi de sanat ve arkeolojik eserler içeren, Colmar’ın en önemli müzesi Unterlinden'in hemen yanından kalkıyor. Yürüyerek dolaşmak istemezseniz tarihi merkezde her yeri bu trenlerle görebilirsiniz. Colmar’da çocuklar için bir aktivite de Oyuncak Müzesi.

 

ST MARTİN KATEDRALİ

 

Colmar'ın kalbi sayılan Katedral Meydanındaki en çarpıcı yapı St. Martin Katedrali . Gotik mimari yapıda görmeye değer bu Kilisenin 

özelikle camlarını süsleyen vitraylar dikkatimizi çekiyor.

 

 

"MAİSON DES TETES"KAFALAR EVİ 

 

1200 ler den kalma rengarenk tarihi binalar,ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinin sergilendiği 

Colmar’ın farklı ve ilgi çekici yapılarından bir tanesi de Maison des Tetes(Kafalar Evi). Farklı yüz ifadeleri ile dekore edilen bu Ev;1609 yılında inşa edilmiş.Şu anda 5 yıldızlı otel ve restoran olarak kullanılan Kafalar Evi'nin ismi cephesini süsleyen kafa heykellerinden geliyor.  

 

 

"SAHİBİMİ BEKLİYORUM" 

 

Vilayet Binasının önünde bir demirden bir Halka ile üzerinde Köpek resmi olan bir Tabela var: "J'attends mon Maitre""Sahibimi bekliyorum"

 

NEO BAROK TARZI YARGITAY BİNASI 

 

1906 yılında Neo Barok tarzında inşa edilen bu Binada günümüzde Doğu Fransa Bölgesinin Temyiz Mahkemesi olarak kullanılıyor.

 

ANCİEN CORPS 

 

 

Colmar’da klasik Alsas evlerinden farklı bir diğer yapı da tam Katedral’in karşısındaki Ancien Corps de Garde (Eski Muhafız Evi). 16. yüzyılda Belediye binası olarak inşa edilmiş. Juliet’in balkonuna benzer balkon Eskiden belediye meclisi kararları buradan okunuyormuş.

Dikkatimizi çeken birçok ev arasında Şehrin sembolü olan Pfister in evinin bulunduğu kasaba meydanı

NEW YORK ÖZGÜRLÜK ANITI TASARIMCISI BARTHOLDİ'NİN BİR ESERİ 

 

Jean Rosselmann 13.Yüzyılda İmparatorluk Şehri Colmar'ın Belediye Başkanıymış.1262 yılında Kentin bağımsızlığı savaşında şehit olmuş.New York Özgürlük Anıtının tasarımcısı Auguste Bartholdi; 1888'de bu Heykeli yapmıştır. 

 

LEYLEĞİ HAVADA DEĞİL BİNALARIN CEPHESINDE GÖRDÜM 

 

Colmar'ın Minik dükkanları seramikler,çikolatalar,kurabiyeler ve Leylek desenli örtülerle dolu.Esasen Colmar ve çevresi Leyleklerin uğrak yeri. Dolayısıyla her tarafta dolaşan leyleklere şaşırmayınız. Bölge’nin sembolü leylekleri evlerin ve dükkanların (Espace Tin Tin (Tenten) Mağazasında olduğu gibi) cephe süslemelerinde de görüyorsunuz.Tabii canlılarıyla da havada! 

NEW YORK ÖZGÜRLÜK ANITI TASARIMCISI BARTHOLDİ'NİN HEYKELİ 

 

New York Özgürlük Heykeli’nin tasarımcısı Auguste Bartholdi, Colmar’da doğmuş ve doğduğu ev şu an Bartholdi müzesi olarak kullanılıyor.Bartholdi'nin dirseğini dayadığı sehpanın üzerinde Liberty Statu'nün Replikası var. 

 

TARİHTE FRANSA İLE ALMANYA'NIN SAVAŞININ NEDENİ COLMAR

 

 

Colmar öyle bir noktada ki Fransa ile Almanya tarihte burası için zaman zaman savaşmış. Kimi zaman Almanya sınırlarına dahil edilse de Colmar Savaşı’ndan sonra tamamen Fransa’ya bırakılmış. Alsace Bölgesinde Fransızca ve Almanca konuşuluyor. Okullrda çift dilli (Fransızca ve Almanca) eğitim veriliyor.


RİQUEWİHR 

              

Colmar'dan kırk dakika uzaklıktaki Alsas tipi Evlerin bulunduğu Masal Köylerden biri de Riquqewihr.  

Makaronları (Acı Badem Kurabiyesi) ile meşhur bu köyde  

 şarap tadımı yapılabilecek turistik destinasyonlardan biri.Kasabaya kubbeli kapıdan giriliyor ve bir anda kendinizi Orta çağda buluyorsunuz. Yolun iki tarafında Orta Çağ mimarisinin en güzel örneklerini sunan tarihi evler ve altlarında hediyelik eşya satan mağazalar var. Riquewihr'in en popüler yiyeceği Bretzeller :bir çeşit tuzlu simit.Bizim simitimizden farkı susamsız oluşu ve tadının çubuk krakeri andırması.

Riquewihr ;Kuzey rüzgarlarından doğal olarak korunan Alsas bağlarının ortasına kurulmuş.

Toprakları neredeyse Üzümden başka bir şey yetiştirilmesine olanak tanımamaktadır.Bağları ile ünlü Alsas Bölgesinin turistik rotasının ismi de Şarap Yolu. Bu rota birbirinden şirin kasabalar, bağlar, tadım yapılabilen bine yakın şarap üreticisi ve muhteşem manzaralarla dolu bir yol. Şarap yolunun tamamı 170 km.

Rengarenk evleri ve Dar sokakları olan bu Kasaba 1. Dünya Savaşında Almanlar ve Fransızlar arasında bir türlü paylaşılamamış,.Alsas Bölgesi, Almanya ile Fransa arasındaki sınırı oluşturan Ren Nehri’nin batısında, Fransa’nın İsviçre ve Almanya’ya komşu olan bir bölgesi. Tarihte Fransızlar ve Almanlar arasında o kadar çok el değiştirmiş ki, mimarisinden yemeklerine her iki kültürün de izlerini taşıyor. Özellikle rengarenk evleri o kadar güzel ve şirin ki, masal kitabından fırlamış gibi. İnsanda “buralar gerçek olamaz” hissi uyandırıyor, sanki turistik amaçla yapılmış gibi… İçinde gerçek insanlar yaşamıyormuş gibi Evleri çiçeklerle, eşyalarla ve heykellerle süslemişler. 

 

FRANSA VE COLMAR'IN ANIMSATTIKLARI 

 

---Sanat ve kültürde çok ileri olan ama Anglo-Sakson kültürünün dünyayı sarması sonucu dünyadaki eski önemini ve konumunu yitiren Ülke

---Haftada 35 saat çalışıp öğlenleri 2 saat tatil yapan akşam da 7 buçukta kapayıp dükkan ve mağazaları olan, tembel gözükmesine ragmen ekonomik gücüyle insanı şaşırtan Fransa.

----Dünya meselelerinde Amerikaya en çok kafa tutan ve bu hareketiyle göze çarpan bir Ülke.

---Avrupa birliginin en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi.

---Her iki dünya savaşında da Almanların işgal ettiği ülke.

---Horoz;Fransızların milli simgesidir.

----Kendi ülkelerinin cografi konumunu altıgene benzeterek kendi ülkelerinden söz ederken bazen Fransa yerine altıgen yani hexagon diye söz eden insanların yaşadığı şarap ülkesi.

----Laikliğin anavatanı

----Cezayirde işledikleri savaş ve insanlık suçlarını unutup Ermeni soykırımından dem vuran bir Ülke.

----Bisikletlerin bile kırmızı ışıkta durduğu,koskoca otobüsün yayaya yol verdigi ülke.

----Pembe tuvalet kagıtları ve tavuk büyüklüğünde güvercinlerin memleketi.

----Fransız Voltaire; "Düşüncelerinize katılmıyorum; ama onları ifade etmeniz için canımı feda edebilirim." demiş.

----Domuzlara ''Napolyon'' isminin verilmesi ve demiryolunda öpüşmenin yasak olduğu ülke.

 

---Colmar;bünyesinde çok güzel bir oyuncak müzesi barındıran, pazar günleri artan turist sayısına rağmen açık dükkan bulmakta zorlanabileceğiniz bir Kasaba.

---Yöresel şarabını ve onu yanına çok yakışan Alsas Bölgesi spesyali "Tarte Flambée'yi (Yanık Pide) tatmadan ayrılmamanız gereken şehir.

----Sr Colmar;Fransız 3.ligi takımlarından biri.1920 yılında kurulmuş olan Fransız futbol takımının tam açılımı "Sports Reunis Colmar "'dır. 

-----Masallardan çıkmış gibi duran, şekerden evlere benzer evleri olan şehir.

----Fransa'nın "Gizli Cenneti" olarak adlandırılan kasaba. 9. yüzyıla dayanan geçmişi, tarihi binaları ve doğal güzelliğiyle beğeni topluyor.

---Almanya'da ortaya çıkan Alman Simidi Brezel( Prezel) Colmar'da bir hayli revaçta.

 

<