1.DÜNYA SAVAŞI BAŞLARKEN
Sevgili dostlar, tarihin en büyük trajedilerinden olan 1. Dünya Savaşı’nın yıldönümü nedeniyle bu konuyla ilgili yazarak insanoğlunun sürüklendiği felaketleri her an göz önünde bulundurmanın faydalı olacağı kanısındayız.
O nedenle yazıyoruz…
Dünya kurulduğundan beri üzerinde bulunan canlıların en akıllısı olan insanoğlunun, duygularının esiri olarak ortaya koymak istediği akıllılığı, aynı zamanda insanlığın en büyük felaketini hazırlayan akılsızlığa dönüştüğünde tarihler 28.Temmuz.1914‘ ü gösteriyordu.
Boyunu aşan devletlerarası devasa sorunları kendi kişisel gayretleriyle çözeceğini sanan Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip (1894 – 1918) elbette neye mal olacağının hesabını yapamadan işgüzarlığını ortaya koymak için harekete geçtiğinde, 9 milyon asker olmak üzere 10 milyon (*) günahsız sivilin ölmesinin zeminini hazırlayarak 1. Dünya Savaşıyla birlikte çok büyük bir felaketi de başlatmış oluyordu.
Avusturya Arşidük’ü Veliaht Franz Ferdinand (1863 – 1914) ve eşi Hohenberg Düşesi Sophie ( 1868 – 1914 ) Sırbistan ziyaretleri sırasında Gavrilo Princip tarafından düzenlenen suikast sonucunda Saraybosna’da katledildiler ve akabinde olaylar çorap söküğü gibi peş peşe gelmeye başladı.
Suikasttan 1 ay sonra ilk başlarda Avusturya’nın Sırbistan’a savaş ilan etmesinin ardından, İtilaf Devletleri
( Birleşik Krallık, Fransa Cumhuriyeti, İtalya Krallığı ve Rusya İmparatorluğu ) ile İttifak Devletleri’nin de (Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu ) müdahil olmasıyla insanlık tarihi, geri dönüşü imkansız bir şekilde yaşayacağı en büyük felaketle karşı karşıya kaldı.
1. Dünya Savaşı 11.Kasım.1918’de sona erdiğinde, Avrupa’daki devletlerin başta Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere çoğunun sınırları değişmiş ve pek çok ülke yerle bir olmuştu. Yalnızca bununla kalmadı bir çok ülkenin yönetim şekilleri de değişikliğe uğradı. Kayıp insan sayısının ise 20 – 23 milyon olduğu sanılmaktadır. Bütün bunların dışında İttifak Devletleri’nin 60.5 milyar dolar, İtilaf Devletleri’nin ise 125 milyar dolar harcamasını mecbur kılması nedeniyle ekonomik çöküşle birlikte etkisi yıllarca sürecek olan sefaleti de başlatmış oldu.
Değerli okurlar, Birleşmiş Milletler kıstaslarına göre Dünya üzerinde 195 egemen devlet (**) var ve bunların hepsi kendilerine göre sınırlarının içerisinde varlıklarını sürdürmekteler.
Bundan 104 yıl önce 1.Dünya Savaşı ve ardından 80 yıl önce 2. Dünya Savaşı İnsanlığın maddi ve manevi her açıdan kapanmayan yaraların açılmasına sebep ola acılar meydana getirdiler Halen günümüzde gerek belgesellerden ve gerekse 2. Dünya Savaşını yaşayıp hayatta olanların anlatırken göz yaşlarını tutamadıkları insanlık tarihinin dramatik hikayelerini üzüntüyle izlemekteyiz.
Günde ortalama 6.000 insanın öldüğü o günleri yaşamamış olmakla kendimizi şanslı saymakla beraber, Dünya üzerindeki siyasi gelişmelere bakarak geleceğin endişesi umutlarımızı karartmakta…
Dünya’nın sulh ve sükun içinde bulunmasını özlemek gereksiz olmalı…
Esen kalın.
(*) Sayılar net olarak verilememektedir.
(**) Egemen Devlet: Bir hükümet tarafından idare edilen, kalıcı bir nüfusun tanımlanmış sınırlarının içinde bulunduğu, başka devletlerden bağımsız ve diğer egemen devletlerle ilişki kurma yetisi olan, bir başka devlete bağımlı veya kontrolünde olmayan ülke.