NURAY ÇAĞLAR

NURAY ÇAĞLAR

ABD-Çin ticaret savaşı geleceğin liderliği için yapılıyor-3

KORUMACI ÖNLEMLER KÜRESEL TİCARETİ BALTALIYOR

GCM Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “ABD ve Çin arasındaki dış ticaret anlaşmazlığında tansiyon, Başkan Trump’ın Çin’e yönelik 200 milyar dolarlık tarife planını açıklaması ve Çin’in de 'kuvvetli,' bir şekilde karşılık vermeyi değerlendirmesiyle beraber iyice yükseldi. Hatırlanacağı gibi Trump, Çin’e karşı 50 milyar dolarlık ithalata yüzde 25’lik tarife uygulayacağını açıklamış, Çin ise ABD’ye karşılık 6 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek gümrük tarifesiyle karşılık vermişti. Trump’ın son 200 milyar dolarlık hamlesi ile beraber ticaret savaşları önemli ölçüde alevlenecek görüntüsünde ve bundan ABD ekonomisi belki daha sınırlı etkilenecek ama Çin’in ve Avrupa’nın ekonomik küçülme anlamında daha çok etkilenmesi sürpriz olmayacaktır" diye belirtiyor.

IMF verilerine göre Çin 2017’de ABD’den 155 milyar dolarlık ithalat yaparken, ABD’nin Çin’den ithalatı ise 506 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yani, Çin'in ithalatı ABD’nin 200 milyar dolarlık tarife hamlesini karşılayamıyor. Trump çıtayı çok yüksekte tutuyor. Ancak bunun da maliyetleri var. Henüz gerçekleşmese de ABD’li iktisatçı Joseph Stiglitz, 'ABD'nin Çin'den ithal ettiği malların daha çok ara malı ve ham madde niteliğinde olduğunu ve artan vergilerin ABD'de enflasyona neden olacağını' iddia ediyor. Buradan da yatırımların ABD dışına kayacağı uyarısında bulunuyor. “Ortaya çıkan gerçeklik şu; Amerika'nın Çin'e olan ihracatı yaptırımlarla beraber düştü ancak başka ülkelerin, örneğin Avustralya'nın payı arttı. Amerika'nın Çin'e uyguladığı yaptırımlar uzun zaman bir araya gelemeyen Japonya ve Çin'in ticaret anlaşması yapmasına sebebiyet verdi. Rusya'nın Çin ile olan ilişkileri daha da derinleşti.”

Her etkinin bir tepkisi olur. Ticaret savaşının henüz kazananı yok, yıkıcılığı tüm dünyayı sarmış durumda. Durumdan tüm küresel aktörler rahatsız. Bölgeler ve komşu ülkeler kendi cephelerinden ticaret savaşının etkilerini yaşıyor. Avrupa Birliği (AB) ve AB içerisinde özel olarak Almanya durumdan yararlanmış gözüküyor. Ancak bu Almanya ekonomisinin büyümedeki yavaşlamasını durduramıyor. Almanya'nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya'nın bu yıla ilişkin büyüme tahminini sabit tutarken, gelecek yıl (2020) büyüme beklentisini aşağı yönlü revize etti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Luis De Guindos, ticaret savaşının yavaşlayan Euro Bölgesi ekonomisini etkilediğini hatırlatıyor. De Guindos, ticaret savaşlarında gerginliğin yükselmesinin “son derece zararlı” olduğunu ve piyasalardaki uçuculuğu artırarak ekonomiye çok hızlı bir şekilde zarar vereceğini ifade ediyor. Gidişat, korumacı önlemlerin daha da fazla ağırlık kazandığı bir ortama doğru yön aldığını gösteriyor. 

(Devam edecek )

 

<