D.ALİ GÜLTEKİN

D.ALİ GÜLTEKİN

ABD’ DE HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

Joe Biden yemin ederek göreve başladı ve Donald Trump veda etti

Joe Biden Amerika’nın geri döndüğünü söyledi, Trump veda konuşmasında bir şekilde geri döneceğini.

Katolik Joe Biden’in yemin ettiği İncilin üstündeki “Kelt Haçı” dikkatlerden kaçmadı.

Taşlar yerinden oynuyor gibi sanki.

Yani Amerika’da işler karışık… Aslında her zaman karışıktı ama bu defa biraz farklı… Olaylar çığırından çıktı. Dünyaya demokrasi dersi veren ABD sınıfta kaldı.

Trump’ın tüm itirazlarına ve seçimi yeniletme çabalarına rağmen, Biden’in başkanlığı onaylandı ve yemin ederek resmen göreve başladı.

Sosyal medya Trump’ın tüm hesaplarını kapatarak, herkesin özgürce kullandığı bir platform olmadığını gözler önüne serdi. 

Trump’mı, Biden’mi tartışmasını çok gereksiz görüyorum çünkü  aslında hiç fark etmez, neticede ikisi de aynı.

Bu arada Trump’ın akıbetinin ne olacağı meçhul. Yani demem o ki, bu iş burada bitmeyecek. Karanlık güçlerin savaşı öyle ya da böyle devam edecek.

Aslında savaşan ne Trump, ne de Biden. Onlar savaşın görünen yüzleri. Ya görünmeyenler…

Ulasalcılar mı, Küreselciler mi? Başka bir deyişle Pentegon mu, yoksa sermaye mı?

Kurulduğundan bu yana dünyaya demokrasi adına kan ve gözyaşından başka bir şey vermeyen ABD’yi zor günlerin beklediği çok açık. Dünyayı teröre boğan ve teröristleri açık bir şekilde destekleyen ABD terör tehdidiyle karşı karşıya kaldı.

Yemin töreni öncesi ve sonrası sokaklar asker kaynıyordu.

Aslında bir gerçek var hiç değişmeyen,  o da ABD’nin başına kim gelirse gelsin ABD derin devletinin kontrolü altında olduğu ve seçilen başkanların egemenleri temsil ettiği.  Şu daha iyi, bu daha iyi diye bir şey yok.

Amerika süper güç mü? O sadece filmlerde olur dedirten sahneler yaşıyor dünya.

Ve Biden daha önce açıkladığı ilk kararnameleri imzaladı.

Neler di bunlar?

Donald Trump'ın ilk başkanlık icraatı olan Meksika sınırındaki duvar inşaatını 

Durdurulması.

Müslüman nüfuslu ülkelerden seyahat yasağını sona erdirilmesi.

Dünya Sağlık Örgütü üyeliğine geri dönülmesi.

BM'nin Paris İklim Anlaşmasına geri dönülmesi.

Doğa koruma alanlarında Trump'ın kaldırdığı korumayı yeniden tesis edilmesi.

Kovid-19'un yayılmasını engellemek için federal binalarda ve alanlarda maske takma zorunluluğu getirilmesi.

 Koronavirüs pandemisi nedeniyle mortgage borçlarını ödeyemeyen milyonlarca kişi için koruma getirilmesi ve ev tahliyelerinin durdurulması.

Kongre'ye yasa tasarısı göndererek Trump'ın kaldırdığı göçmenleri koruyan politikaların yeniden yürürlüğe konulmasını ve izinsiz olarak ABD'de yaşayan milyonlarca göçmene yurttaşlık yolunun açılması…

Yani Trump neyi değiştirdiyse onu geri çevirmek. İlk icraat bu.

Gelelim bizi ilgilendiren kısmına. Yani Türkiye ABD ilişkilerinde ne değişecek?

Aslında hiçbir şey değişmeyecek. Çünkü biz ABD ile dost ve müttefik değiliz. Hiçbir zaman da olmadık ve olamayız. ABD çıkarlarına hizmet edersek sorun yok. Ama ülke çıkarlarımızı düşünürsek anında karşımızda buluruz ABD’yi. Hemen hasım ilan edilir, yaptırımlarla tehdit ediliriz.

İlişkilerimizi dost ve müttefiklik adına değil, ülkemizin çıkarı üzerine sürdürelim yeter.

Bir gerçek var görünen. ABD’de her ne kadar her şey yolunda gibi görünse de  sular durulmuş değil. 

Yani hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

<