Adaletin bu mu dünya?
Şimdi size bir mahkeme kararından bahsedeceğim.
Bir arkadaşımın İzmir Yeni Foça’da 2004 yılından beri müstakil tapulu, vergisini düzenli ödediği 13 bin 360 m2 “Zeytinli Tarla”sı vardı. İçerisinde de 600’e yakın zeytin ağacı var. Bu tarla, 30-35 yıldır tapulu mülk.
Arkadaşım zeytinlerini toplamak istiyor. Orman Müdürlüğü, “Hoop hemşerim burası orman arazisi, tapu iptal davası açacağız” diyor. O da, “Açın o zaman” diyor, ama açmıyorlar.
Bu sefer bir avukat tutuyor 12 bin lira masraf yapıyor, bir yıl sonunda mahkeme, “Tapulu araziniz orman sınırları içerisinde kalmaktadır” diye karar veriyor. Araziyi de tapuda “orman”ın üzerine tescilliyor.
***
Aradan geçen yaklaşık 2 aydan sonra, mahkeme “gerekçeli kararı”nı yazıyor:
“Davanın reddine, bilirkişi tarafından 399 bin 635 lira 10 kuruş değer biçilen arazinin orman lehine tesciline...” diye...
Eeee ne yapsın, “Şeriatın kestiği parmak yanlışsa da, acımaz” diyor. Avukatı da, değeri üzerinden tarlanın bedelini alacağını ifade ediyor.
***
Kararı bir de inceliyor ki, kaybettiği davaya mı üzülsün, ödemek zorunda kaldığı harçlara, ücreti vekaletlere mi?
Şimdi şaşırmayın!
Hem 13 bin 360 m2’lik “Zeytinli Tarla”sını kaybediyor, hem de bakın ne kadar bir bedel ödemek zorunda kalıyor:
Dava Harcı: 54.40 TL, AAÜT’ye göre vekalet ücreti: 3.400.00 TL, Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken ücret: 27.299.07 TL, Yargılama Gideri: 1.283.80 TL, AAÜT’ye göre hesaplanan vekalet ücreti: 36.424.46 TL. Bunlara ilave olarak avukatına ve bilirkişilere ödenen 12.000 TL.
Toplam: 80 bin 461 lira 73 kuruş...
***
Arkadaşım, 16 yıldır vergisini ödediği, tam hissesine sahip olduğu 13 bin 360 m2’lik “Zeytinli Tarla”sını kaybettiğine mi üzülsün, üstüne de ödemek zorunda olduğu 80.461.73 TL’ye mi?
Bildiği kadarıyla yaklaşık toplam 35 yıldır kişilerin üzerine tapulu olan bir araziye “Orman Arazisi” diye el koyuluyor.
Bunun adı da “adalet” oluyor!
***
Gelelim “Zeytinli Tarla”nın bedelini almaya...
Tekrar dava açacak, daha önce belirlenen ücrete haklı olarak düşük değer olduğu için “itiraz” edecek.
Tabii bunlar için Avukat tutacak, ilk etapta 20 bin lira harcama yapacak.
Dava en az bir yıl sürecek ve yüzde 90 kazanacak. Dosya İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’ne gidecek, orada ne kadar kalacağı belli değil, ama bozulmasa da dosya bu defa Yargıtay’ın ilgili dairesine gidecek, o da kabul ederse, Hazine parayı ödemek zorunda kalacak!
Ama ne zaman?
Bu da belli değil... Siz deyin 5 yıl sonra, ben diyeyim 10 yıl sonra...
Neden mi?
Hazine’ye “icra takibi” yapılamıyor.
Yani, Hazine “Keyfim gelince, ödeme yaparım” diyebiliyor...
Vah... Vah... Vah...
Ölme eşeğim ölme...