Afetlerde Yağmacılık
Kahramanmaraş merkezli 10 ilde etkili olan deprem tüm Türkiye’nin yüreğine ateş düşürdü. Felaketin acı bilançosu oldukça ağırdı...
Kahramanmaraş merkezli depremin ardından binlerce vatandaş, ağır hasarlı dairelerini terk etmek zorunda kaldı. Depremde yıkılan binalarda çok sayıda afetzedelere ait değerli eşyalar yıkıntılar arasına karıştı. İnsanlıktan nasibini alamamış bu fareler enkazlara gizlice girerek yağmalamaya başladılar.
İnsanlıktan nasibini almamış bu mahluklar enkaz üstünde fare gibi gezinerek altın para aramaya başladılar. Güvenlik güçlerine gelen ihbarlar sonrası bu yağmacılar iş üstünde yakalanarak adalete teslim edildi. Bölgeden gerçekleşen çok sayıda yağmacılık olaylarına ilişkin soruşturma kapsamında 8 ilde 48 şüpheli tutuklanırken, 7 kişi hakkında adli kontrol kararı verildi.
Unutulmamalıdır ki kolluk kuvvetleri afet bölgelerinde arama kurtarma faaliyetlerinde, suç ve ihlallerin önlenmesinde aktif rol oynamakta ve bu süreçte önemli bir yönetim unsuru olmaktadır. Özellikle; Jandarma Arama Kurtarma Taburu JAK, İçişleri Bakanlığına bağlı Jandarma Genel Komutanlığına bağlı Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı - JÖAK, görevdeki kişileri arama ve kurtarma gibi önemli bir görev üstlenmektedir. Jandarma Arama Kurtarma Taburları Türkiye genelinde meydana gelebilir Deprem gibi doğal afetlerde ve kayıp durumlarında arama kurtarma görevleri (icisleri.gov, 2021). JAK personeli eğitimli köpek güdümlü arama kurtarma, dağ arama kurtarma ve su altı arama kurtarma birimlerinden oluşmaktadır. Ekip, dağda arama kurtarma faaliyetleri kapsamında; dağlar, kanyonlar, mağaralar, kuyular ve yüksek binalar gibi doğal ve insan yapımı yerlerde kaybolan veya yaralanan mağdurları kurtarmak için arama kurtarma faaliyetlerine devam ediyor. Bu faaliyetler kapsamında; her türlü yardım talebi için arama kurtarma operasyonlarını yürütmek. Jandarma, afet sonrası arama kurtarma faaliyetlerine katkı sağlamanın yanı sıra, afet öncesi ve afet anında alanların güvenliğini sağlamak için suç ve kanunsuzluğun önlenmesine yönelik kolluk faaliyetleri de yürütmektedir. Jandarma'nın yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Polis Arama Kurtarma Birimleri ve Genel Emniyet Müdürlüğü Kriminal Şube Müdürlüğü'ne bağlı Afet Kriminal Şube Müdürlüğü 30 GJEBS Kış (2021), ilçelerde, afet sonrası incelemelerin yürütülmesi görevini de yürütmektedir. Özellikle kurbanları tespit etmek için.
İnceleme ekipleri de önemli bir rol oynar. Polis gibi jandarma da önleyici kolluk faaliyetlerinde bulunmakla yükümlüdür (Sönmez, 2020: 188). Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı - AFAD ekipleri, afet yönetiminin ayrılmaz bir parçasını oluşturmakta ve arama kurtarma faaliyetlerine katkı sağlamaktadır. AFAD, depremle mücadelede en büyük rolü oynadığı İçişleri Bakanlığı'na bağlı bağımsız bir hizmet binasında faaliyetlerini sürdürdüğü için teşkilat yapısından ve yasal dayanağından bahsetmek gerekiyor.
Kaynak: Jandarma Bölgesinde Afet Yönetimi ve Malvarlığına Karşı Suç