PEKCAN TÜRKEŞ

PEKCAN TÜRKEŞ

AFRiKA VE AVRUPA'DAKi TÜRK ADLI YERLER

FAYMONVİLLE TÜRK KÖYÜ

Yurt dışında Türk adlı bir köy olduğunu duymuştum: Belçika-Liege- Faymonville Türk köyü. Bu köyün tipik özelliği; sakinlerinin Türklerle doğrudan hiçbir ilişkisi olmamasıdır. Köy halkına Türk denmesine ilişkin çeşitli rivayetler var: Rivayet göre; Türklerle ittifak yaptıkları gerekçesiyle bu isimle adlandırıldılar. En önemlisi de köy halkının Osmanlılara karşı yapılacak Haçlı Seferi’ne katılmayı reddetmeleri. Rivayeti bir tarafa bırakalım asıl önemli gerçeğe gelelim. 2. Dünya Savaşı sırasında Belçika’yı istila eden Nazilerin, köydeki Türk bayraklarını görünce köye hiçbir zarar vermeden geri çekilmeleri hadisesi.

Faymonville köyünde hiçbir Türk yaşamadığı halde, köy asırlardır sonra, Türkler ile ittifak yapıldığı gerekçesiyle 'Türk Köyü' olarak anılmaya başlanıyor. 

Rivayetlerden en yaygın olanı ise kilisenin 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'na karşı koyduğu vergilerin halk tarafından ödenmemesi. Durum böyle olunca köyde her yıl düzenlenen karnavalda da Türk motiflerini görmek pek şaşırtıcı olmuyor. Her yıl düzenlenen festivalde Türk Bayrağı ve Atatürk fotoğraflarıyla renkleniyor. Komşu köyler de farklı kostümleri ve halkoyunları gösterileriyle bu etkinliğe katılıyor.

Köyün futbol takımı "Genç Türkler Birliği" RFC Turkania; amatör ligde ay-yıldızlı logosuyla mücadele ediyor.

Faymonville'deki tek otel Le Vieux, "Eski Sultan" adını taşıyor. Belçika'nın Almanya sınırına yakın Arden dağları bölgesinde, yaklaşık bin kişinin yaşadığı Faymonville köyünün merkezinde, bugün kütüphane olarak kullanılan binanın girişinde, mermer üzerine oyulmuş ay-yıldız, binanın içindeyse ise camlara işlenmiş Türk bayrağı motifleri dikkati çekiyor.

İTALYA'DAKİ TÜRK KÖYÜ MOENA

İtalya-Avusturya sınırında yer alan Moena Köyü; 2. Viyana kuşatması sırasında Viyana'dan Moena'ya kaçan bir Yeniçerinin buraya yerleşmesi ve burada çoğalması ile meydana gelmiştir.

İtalya'daki bu küçük kasabaya sığınan Yeniçeri askeri ölmek üzereyken köylüler tarafından tedavi edilir. İyileşince de köyden bir kızla evlenir. Kasaba halkının 'Il Turco'adını verdiği asker, o dönem dükalığın halktan istediği haksız vergilere karşı köyü ayaklandırır ve korur. Kendini ve Türk adetlerini bu yörenin insanlarına öyle sevdirir ki ölümünden sonra bile bu Türk gelenekleri yaşatılır. Böylece köyün adı 'La Turchia' diye anılmaya başlar.

İtalya'da Türk geleneklerinin yaşatıldığı ender yerlerden biri olan Moena'da her yıl Türk günü düzenlenmekte ve Türk kültürünü hatırlatmak amacıyla temsili sultan, harem kadınları ve yeniçeriler bir araya gelerek karnaval düzenlemektedirler. Gösterilerde Moena kadınları, başörtülü, şalvarlı ve uçları yukarıya doğru kıvrık olan pabuçları giyinerek Türk kadınını temsil ederken, erkekler kılıçlı sultan, vezir ve gazilerin kılığına girerler. Moena'da her yıl yine Temmuz ayında Moena evlerinin pencerelerinden Türk bayrakları sallandırılıyor.

YENİÇERİ ASKERİNİN BÜSTÜ

Köyün kahramanı olan bu askerin asıl adı Balaban Hasan. Ve köyün meydanında bir anıtı bulunuyor. Merzifonlu Kara Mustafa zamanında yaşamış bir yeniçeri olan Balaban Hasan, önemli başarılara imza atmıştır.

Halk arasında kahraman ilan edilen Yeniçeri askerinin büstünün de bulunduğu Moena'ya halk 'La Turchia' adını verir. Bir Türk'e inanan ve asırlardır bunu koruyabilen Moenalılar, "Moena'daki bizim Türkiyemizde doğduk," diyorlar, ama tek kelime bile Türkçe bilmiyorlar. Hiçbiri Türkiye'ye gelmemiş. Sokaklarında İtalyan değil, Türk bayrakları dalgalanıyor. Kitaplardan ve televizyonlardan gördükleri kadar Türkiye'yi takip etmeye çalışıyorlar. Kahraman olarak gördükleri yeniçeri anısına her yıl ağustos ayının ilk haftası düzenlenen 'Moena Türk Festivali'nde belediye başkanı dahil herkes Türk gibi giyiniyor, yeniçeri kıyafetli askerler ortalıkta dolaşıyor. Festivalde, topluluğun en yaşlısı 'Sultan' oluyor ve 'Il Turco'yu temsil ediyor. Yeniçeri askerinin büstünün de bulunduğu meydanda festival iki gün sürüyor.

İtalya'daki Moena Köyü'nün yerlileri Türklerden daha fazla Türk gibi yaşayan bir topluluk. İşte ilginç gelenekleri ve Türklere duydukları hayranlıklarıyla Sokaklarında İtalyan değil Türk bayraklarının dalgalanıyor ve köyün sakinleri televizyonlardan Türk Dizilerini takip ediyorlar.

 Moenalılar, Türk örf ve adetlerini öyle benimsemiş ki kız istemeye giden aile başlık parası bile veriyor. Bunun adına da 'töre' diyorlar. Köyden dışarıya gelin giderken 'Alabastia' adlı bir tören düzenleniyor. Bu törende, gelinin dışarıya çıkabilmesi için sultanların izni gerekiyor. İzin toplantısı kız köyden çıkarken yapılıyor. Köyün büyükleri sultan, geri kalanlar ise bir Türk gibi giyiniyor.      

Yaz aylarında 2 bin 600, kış aylarında ise 14 bine çıkan nüfusuyla kış turizmine oldukça elverişli bir bölge. 

Türk kıyafetleri içerisinde ellerinde ay yıldızlı Türk bayrakları ile sokağa çıkıyorlar. Meydanda bulunan yeniçeri büstü hakkında, "O bizim atamız, biz Türk’üz, burası da bizim Türkiye’miz!” diyorlar. İtalya'nın Manzori Dağları'nın eteğindeki 'La Turchia' adıyla da bilinen köydeki Moenalılar, Türkler'i bekliyor.

Bu yıl 18-20 Ağustos tarihleri arasında La Feast in Turchia adıyla bir Festival yapılacak.

<