AİLE ŞİRKETİ !
Sayın Erdoğan muhalifleri , onun devlet yönetimini “ aile şirketi” ne çevirdiğini ileri sürüyorlar.
Bu hayli iddialı sözün gerçekte anlamı ne olabilir ?
Onun eşini, oğlunu, damadını, kızını, sair yakınlarının bazı yönetimde veya bağlı kurum ve kuruluşlarda, derneklerde söz sahibi yapması kötü bir şey midir?
Sosyolojik birer varlık olarak aile ile devletin birbirleriyle benzer yönleri vardır. Her ikisi de kendilerine özgü anayasalara sahiptir. Her ikisinde de bir “ baş” vardır.
Her ikisinde de güvenlik ve istikrar ihtiyacı bulunur. Bunun için insanlar , kandaşlarıyla , yandaşlarıyla bir arada olmak, birlikte çalışmak isterler.
Yapılan bir araştırmaya göre, Dünyadaki şirketlerin %75’ini , Türkiye'de kurulu şirketlerin %96'sını aile şirketleri oluşturuyor .
Kavrama biraz daha yakından bakarsak aile şirketi tercihi , aileyi koruma,hızlı karar alma ve esneklik yolunda doğal güvenlik tedbiridir.
Günümüzün gerçeği “ aile şirketlerinin” güçlü etki yaydığı gerçeğidir. Günümüzün aile şirketleri “ markalaşarak” başarılarını sürdürüyorlar.
Ailenin, devletin bekası, ilişkilerin sağlam, gerçekçi ilkelere bağlanmasıyla mümkündür.
Burada sorgulanması gereken ortak ilkesel birliğin sağlanıp sağlanmadığıdır. Bu birliğin de ehliyet ve liyakat üzerine tesis edilmesi şarttır.
Asıl önemli olan Devlette ,” güven ve istikrarı oluşturabilmek için kurumun işleyişinin, günlük davranışların gelişigüzelliğine değil, belirli kurallara emanet edilmesidir. Kişiler taraflı olabilirler ama kurumlar taraflı olamazlar.”(*)
Bu nedenle Sayın Erdoğan’ın yönetimde, birlikte çalışma tercihini ilkesel yakınlık içinde bulunduğu yakınlarından yana kullanması, güven ve istikrar ihtiyacının sonucudur demek daha doğru bir tespit olmaz mı?
--------
(* alıntı)