Haluk Özgür

Haluk Özgür

Aktif iyi olmak

Aktif kelimesi etimolojik olarak Latince activus sözcüğünden geliyor. Act fiilinden türetilen aktif kelimesinin anlamı; etkin, canlı, haraketli, etkili, etken. Kelime anlamından da anlaşılacağı üzere faal bir durum söz konusu. Peki iyi olmak ne demek? Iyi kelimesinin sözlük anlamı ise yararlı, hayırlı, yerinde, uygun.
Yazımızın başlığı Aktif İyi Olmak. “Aktif iyi ” iki kelimenin birleşiminden meydana geliyor. Aktif ve İyi . Anlam bütünlüğü  sağladığımızda, yani iki kelimenin anlamlarını bir araya getirdiğimizde  etkin, canlı, haraketli bir şekilde uygun ve yerinde yarar sağlamak.  Bu tanımlamamız özgün bir tanımlama oldu. Tabiki hepiniz ayrı ayrı tanımlamalarda bulunup katkı sağlayabilirsiniz. Lakin genel olarak ortaya çıkacak sonuç yukarıda yaptığımız tanımlamaya yakın olacaktır.
O zaman bu tanımlamadan şu sonucu çıkarabilir miyiz? İyi olmak için sadece “Ben iyiyim.” demek yeterli değildir. Iyi olmak demek; etliye, sütlüye karışmamak da değildir. Yaptığımız haraketler ve davranışlar  bizi biz yapar. İyi ve kötü unsurlar sadece yüreğimizde değil; bizim elimizde, dilimizde ve hareketlerimizde bulunur. Hülasa olarak; Iyi kelimesinin anlamı olan, yararlı şeyleri, aktif kelimesinin anlamı olan, haraketli ve etkili bir şekilde yapmaktır.
Yalan söylememek, hırsızlık yapmamak, birisinin hakkını gasp etmemekle aktif iyi olunabiliyor mu? Bir çoğumuz daha ne olsun abi yeter bu kadarını yapabilsek fazla bile diyebilir. Bu soruyu Kuran’a sorarsak bize ne cevap verir acaba? Bir çoğumuz inançlı kişiler olduğumuz için Kuran’a soralım dedim. Zaten ateist olan arkadaşların da Kuran’ın biraz sonra söyleyeceği sözlerini ve bakış açısını reddetmeyeceğine eminim. Kuranda kıssalar, yaşanmış hayat öyküleri çokça anlatılır. O kıssaların birisinde kötülüklerinden dolayı helak olunacak kavmin peygamberine helak emri haber verildiğinde o peygambere vahiy yoluyla bildirmişti. Şöyle demişti peygamber yaratıcıya; “Ama benim kavmimin içinde salih, temiz ve ibadetlerini yapan insanlar da var.” Allah’ın cevabı net oldu. “Onlar yapılan haksızlığa, zulme, kötülüğe sessiz kaldıkları için helak olmayı hakediyorlar.” Bu ayetten şu sonuç çok net olarak çıkar mı? Siz iyi olduğunuzu zannedebilirsiniz. Çok dindar da olabilirsiniz. Namazlarınızı hiç kaçırmadan da kılabilirsiniz. Kötülüklerden uzak yaşamaya da çalışabilirsiniz. Bu sizin helak olmayacağınız anlamına gelmez. Bu sizi kurtarmaz.  Kuran bize bu kıssa ile şunu söylemeye çalışıyor olabilir mi? Ey Müslümanlar namazınız, orucunuz, kazandığınız mallar sizi kurtarmaz. Sizi ancak; ne kadar zulme karşı geliyorsunuz, ne kadar haksızlık karşısında duruyorsunuz, ne kadar kötülüğü elinizle düzeltiyorsunuz; Ancak bunlar sizi kurtarır.
Yine hepimizin bildiği peygamberin o güzel sözünü hatırlayalım. İçinizden kimileri vardır ki; kıldığı namaz kendisine yorgunluktan başka birşey vermez. Tuttuğu oruçtan kendisine kalan, sadece açlıktır. Yani peygamber bize, bu sözü ile şu mesajı veriyor . Ey müslümanlar yaptığınız şeyler, ibadetler, tavır ve davranışlar ancak niyetlerin halis olması ile bir anlam kazanır. Ve yaptığınız ibadet sizi hayatın içine katılmanızı sağlamıyorsa, düşünce düzleminde kalmak, sadece kelimelerde iyi olmak bizi gerçekten iyi yapmaz. Oruç tutup, açlık olgusunu talim ettikten sonra yakınınızda bulunan ihtiyaç sahiplerine gücünüzün yettiği kadar yardım edemiyorsanız o tuttugunuz oruç size ne gibi bir fayda sağlamış olur. Yani peygamber, iyi olmanın sadece şekilde kalan bir olgu olmadığını iyice anlamamızı istiyor.  Tabiki Aktif İyi Olmak kavramını sadece din olgusu ilede sınırlandıramayız. İnsan olmamızın getirdiği bazı sorumluluklarımız bize iyi olmayı emrediyor.
 
Aktif iyi olmanın karşılığı pasif iyi olmaktır.  Pasif iyi olmak ne demektir; Bu yazımızda biraz değinmeye çalıştık. Gelecek yazımda, aktif iyi olabilmenin yolları nelerdir? konusu üzerinde fikir yürüteceğiz. Aktif iyi olarak kalın.
 
<