Andımız Yurttaşlık yeminidir
Türkiye’de okullarda sabahları okutulan “Andımız” konusunda ciddi bir gerginlik yaşanıyor.
Danıştay Andımızın okullarda okunmasını yasakladı. Bu tez doğru mu?
Hayır…
Andımız zaten 2013 yılından bu yana okullarda okutulmuyordu. Bir ara Danıştay’ın bir dairesinin “andımız yasaklanamaz” kararına Milli Eğitim Bakanlığı itiraz etmiş yüksek daire yeniden yasak kararı almış…
Zaten Danıştay’ın yasağı kaldırdığı anda bile andımızın okullarda okutulmadığı malum…
Ancak Andımızın “ırkçı ve ayrımcı” olarak nitelenmesi ve bir adım ötesi otoriter ülke çağrışımı yaptığı iddiası yürekleri yaraladı.
Kimi iddia sahipleri andımızdaki son ifadenin ayrımcı olduğu iddiası var…
Bu tartışma, ilk kez yaşanmıyor.
Kurucu iradenin mirasları yavaş yavaş askıya alınıyor.
Hatırlayınız Atatürk’ün gençliğe hitabesi de artık dillendirilmiyor…
Oysa, Atatürk’ün gençliğe hitabesindeki kimi ifadeler “ABD’nin özgürlük belgesindeki” kimi ifadelerle büyük benzerlik gösteriyor..
Orada yanlış değil ama Türkiye’de yanlış. Bunu anlamak pek mümkün değil elbette…
Andımız miniklerimizin daha okuma yazma öğrenmesiyle birlikte bu devlete bağlı kalacağına dair bir “yurttaşlık yemini”dir…
Söylendiğinin tam aksine bir çok ülkede benzeri uygulamalar ve metinler vardır…
İsterseniz onlara şöyle bir bakalım.
Dünyanın bazı ülkelerindeki okullarda, ülkeye ve ülke bayrağına “bağlılık yemini” şeklinde okunan “öğrenci andı” bulunurken, bazı ülkelerdeki okullarda herhangi bir tören yapılmadığı gibi bir “öğrenci andı” da okunmuyor.
Öğrenci andının bulunduğu ülkeler şunlar:
· Amerika Birleşik Devletleri
· Meksika
· Filipinler
· Hindistan
· Singapur
· Vietnam
Herhangi bir “öğrenci andı”nın bulunmadığı ülkeler ise şunlar:
· Tüm Avrupa ülkeleri
· Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda
· Türkiye
Peki, öğrenci andının olduğu ülkelerde öğrenciler bu andı ne zaman ve nasıl okuyor? Çocuklar bu ant sırasında neler söylüyorlar?
1-)ABD’de ülkedeki okulların birçoğunda (net bir sayı olmasa da neredeyse yarıdan fazlasında) öğrenciler, anaokulundan 12. sınıfa kadar her sabah derse başlamadan önce sınıfta “bağlılık yemini” ediyor. Çocuklar sıralarında ayağa kalkıyor ve sağ ellerini kalplerinin üzerine koyarak ant içiyorlar. Ancak bu, hiçbir okulda zorunlu değil. Öğrenciler yemin etmeye zorlanmadığı gibi isteyen öğrenci bu ritüele katılmayabiliyor, ancak bu kez de sosyal baskı ya da öğretmen baskısıyla karşılaşma ihtimali doğuyor. Ülkede öğrencilerin birçoğu tarafından okunan ve 1892 yılında Francis Bellamy tarafından yazılan ant ise şöyle:
“Amerika Birleşik Devletleri’nin bayrağına ve onun temsil ettiği cumhuriyete bağlılık yemini ediyorum: Tanrının gözetiminde tek ve bölünmez bir millet, herkese özgürlük ve adalet.”
2-)Meksika’da, anaokulundan ortaokula kadar tüm okullarda ve bazı liselerde haftada bir olmak üzere her Pazartesi bir tören yapılıyor. Törende ülke bayrağı göndere çekilerek ulusal marş okunuyor. Bu törende öğrenci andı okumak da zorunlu. Öğrencilerin sağ ellerini göğüs hizasında tutarak andı okumaları gerekiyor.
Meksika’nın bayrağı, kahramanlarımızın mirası, atalarımızın ve kardeşlerimizin birliğinin simgesi. Hayatlarımızı adadığımız anavatanımızı insancıl ve cömert bir bağımsız ülke yapan özgürlük ve adalet değerlerine sadık kalmak için ant içiyoruz.
3-)Filipinler’de her sabah (Genellikle Pazartesi, ama bazı yerlerde haftanın başka bir günü olabiliyor) ulusal marşın ardından ülke bayrağına “bağlılık yemini” etmek zorunlu. Yemin sırasında öğrenciler sağ ellerini omuz hizasına kaldırarak avuçlarını açıyorlar. Andın sözleri ise şöyle:
Ben bir Filipinliyim. Filipinlerin bayrağına ve onun temsil ettiği ülkeye bağlılık andı içiyorum. Gurur, adalet ve özgürlüğün olduğu bir ulus için. Tanrı için. İnsanlar için. Doğa ve ülke için.
4-)Hindistan da zorunlu öğrenci andının olduğu ülkelerden biri. Her sabah toplanan öğrencilerin okuduğu ant ise şöyle:
Hindistan benim ülkemdir. Tüm Hintliler benim kardeşlerimdir. Ülkemi severim ve onun zengin mirasından gurur duyarım. Her zaman buna değer olmaya çalışacağım. Ebeveynlerime, öğretmenlerime ve tüm yaşlılara saygı duyup herkese hürmet edeceğim. Ülkeme ve insanlarıma bağlılık yemini ediyorum. Onların mutluluğu ve refahı benim mutluluğumdur.
5-)Singapur’da ilkokul ve ortaokul düzeyindeki tüm okullarda, dersler başlamadan önce toplanan öğrenciler her gün ulusal marşı ve ardından ulusal andı okuyor. Açık havada yapılan tören, her tür hava şartında gerçekleşiyor. Ant sırasında öğrenciler sağ yumruklarını kalplerinin üzerine koymak zorundalar. Singapur ulusal andının sözleri ise şöyle:
Biz, Singapur vatandaşları, ırkımız, dilimiz ya da dinimiz ne olursa olsun, bir olmuş insanlar olarak adalete ve eşitliğe dayanan demokratik bir toplum yaratmak için ve aynı zamanda ulusumuzun mutluluğu, refahı ve ilerlemesi için ant içeriz.
Tüm okul yılı boyunca, her sabah bütün okul çalışanları (öğretmen olmayanlar dahil) ve tüm sınıflardan öğrenciler okul bahçesinde toplanarak bayrak töreni yapıyor. Her sabah yapılan tören, ulusal bayramlarda ve özel günlerde de tekrarlanıyor.
Can alıcı soru işe şu: Bu ülkelerin hangisi faşist ve komünist yönetim hakim…
Cevabı; hiç birisi..
(Kaynak: Eğitim Peida)