Emine Şeyma USTA

Emine Şeyma USTA

Asabiyet

Akşemsettin  Hoca buyuruyor ki, asabiyet geniş kapsamlı ruhi bir hastalıktır. 

Tedavisi, bu gerilimi yumuşata ile olur. Soya çekim, dış etkenler, ani şok, ağır bir üzüntü insanı gerilim içine sokar. 

Reçete: 

20 dirhem menekşe ( 62,96 gr. ) 

10 dirhem defne ( nemlendirilmiş olarak) ( 31,48 gr. ) 

Bu maddeler karıştırılır. Bal ilave edilerek macun yapılır. Hasta günde 3 defa birer kaşık alır. Yaş grubu ve bünyeye göre dikkat edilir. 

Beslenme önemlidir. Açık hava, özellikle deniz havası ( iyod içerir ) çok faydalıdır. Hastanın stresten kaçınması gerekir. Huzurlu bir ortamda yumuşak bir müzik ve onunla şevkatli, yumuşak bir ses tonuyla konuşacak insanlar bulunması icab eder. Bu tür hastalıkların yılın bazı ay ve günlerinde grafiğinin yükseldiği görülür. En güzel tedavi şekli de meşguliyet ve çalışmaktır. 

*****

Soğuk Kadın (firigit) 

Reçete: 

1 dirhem kerviye = kimyon ( 3,148 gr. ) 

1 dirhem zerin ( nergis) 

1 dirhem nohut 

3 dirhem kendir ( 9,444 gr. ) 

20 dirhem şeker ( 92,96 gr. ) 

Yağ ve bal 

Malzemeler karıştırılır ve şerbet yapılarak içilir. Sevgi, anlayış ve huzurlu ortam, temizlik, beslenme, samimiyet unsurlarını Akşemsettin, önemle vurgular. 

Yorgunluk da bu hastalıkta bir etkendir. 

Reçete: 

2 dirhem bakla tohumu ( 9,296 gr. ) 

2 dirhem keten tohumu 

1,5 dirhem cezire ( 4,722 gr. ) 

Bunlar karıştırılıp pişirilir ve aç karnına hastaya yedirilir. 

Akşemsettin Hoca, bu konuya girmeden önce yaptığı bir araştırmadan bahseder. Tunasir Bağdadi adlı bir müellifin " Hayal- ül Hayvanat" adlı eserini inceler. Müellif bu eseri bir ömür boyu hayvanları inceleyerek yazmıştır. 

Akşemsettin, bu eseri iyice tetkik ederek çok faydalı bilgiler elde etmiş ve kendi eserlerine de aktarmıştır. Öyle olaylar görmüş ki, hayretler içinde kalmış ve insanlarla hayvanlar arasındaki bağlantıyı bu şekilde keşfetmiştir. Tunasir Bağdadi; eserlerini oluşturmak için 200'e yakın hayvan üzerinde deneyler yapmıştır. 

Erkek'lerin Haya Sorunu 

Reçete: 

Sirke ile pansuman etmek iyi gelir. Mazı' yı yemeğe katıp yemek de şifalıdır, direnç için faydalıdır. Mazı' nın direkt olarak pişirilip yenmesi de her hastalığa devadır. 

*****

Kalp Kuvvetlendirici 

Alıç çiçeği, inci çiçeği, keklikgözü bitkisinden bu alanda kalp kuvvetlendirici olarak faydalanılmaktadır. 

Ağrı Kesici 

Yabani yasemini, banotu yaprağı, tatula yaprağı, güzelavrat oto yaprağı, papatya çiçeği, nane yaprağı, kenevir otu, köpeküzümü 

<