D.ALİ GÜLTEKİN

D.ALİ GÜLTEKİN

AŞI SAVAŞLARI

2020 yılı Korona salgınıyla geçti. 

Hastalık ve ölüm korkusunun kol gezdiği zor bir yıl.

Çin’de başlayıp bütün dünyaya yayılan Kovid 19 mikrobunun doğal bir mikrop değil, laboratuvarda üretildiği tartışıla dursun, insan psikolojisini, ekonomileri ve sistemleri derinden sarstığı yadsınamaz bir gerçek.

İlaç (mafyası) sektörünün cebini doldurduğu, insanların can havliyle ilaca hücum ettiği ve bir türlü bitirilemeyen salgının son hızla yoluna devam ettiği korkunç bir yıl.

Ve aşı çalışmaları…

Ne zaman bitecek sorusuna, aşı bulununca cevabı verilen ve hızla çalışmalara başlanmasına rağmen hala tam sonuç alınamayan bir muammaya bel bağladık sonunda.

Bilim adamlarının hararetle savunduğu, fakat araştırmacıların, komplo teorisyenlerinin faydasından emin olamadığı, tam tersi yan etkilerinin olduğu, ayrıca salgını önlemediğinin konuşulduğu bir süreç yaşıyoruz.  

Normalden hiç kimsenin söz etmediği ve yeni normal gibi bir deyimin beyinlere kazındığı bir yıl.

Aşılar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

Benim aşım seninkini döver kavgası başladı.

Çin aşısı, Rus aşısı ve Bill Gates aşıları.

Aşıları diyorum çünkü Gates Vakfı dört çalışmaya destek veriyor.

Sıkı durun bu çalışmaların bazıları salgından önce başlamış.

2008 yılından itibaren Gates Vakfı'na servetlerinden yaklaşık 45 milyar dolar aktaran çift, corona virüse karşı geliştirilen 4 projeye destek oldu.

Geçtiğimiz haftalarda aşı çalışmalarında en umut vadeden projenin Pfizer'a ait olduğunu belirten Bill Gates, vakıf adına söz konusu şirkete ilk yatırımı 2002 yılında yapmış.  

Corona virüs aşısını Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin sahibi olduğu  BioNTech firması ile birlikte geliştiren Pfizer, üçüncü faz klinik deneylerde hastalığın bulaşmasının yüzde 90 engellendiğini duyurdu.

Gates Vakfı, BioNTech’e ilk yatırımını ise corona  virüs salgınından önce gerçekleştirdi. Vakıf, 2019 yılında BioNTech’e 55 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdi. 

BioNTech, Gates Vakfı'nın dikkatini çeken tek Alman biyoteknoloji şirketi değil. Gates çiftinin yönettiği vakıf, 2015 yılında CureVac'a 52 milyon dolar yatırım yapmış.

Şirket geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada Covid-19 aşı adayının ilk klinik aşamaya geldiğini duyurmuştu. 

Gates Vakfı 3 yıl önce HIV'e karşı piyasadaki tedavi yöntemlerinden daha az maliyetli bir yol bulmak için yola çıkan Vir Biotechnology'e de yatırım yapmış. 

Vir Biotechnology corona virüs salgını ile birlikte bu alanda da araştırmalar başlattığını duyurmuştu.  

Vir Biotechnology, İngiliz ilaç şirketi  GlaxoSmithKline (GSK) ile birlikte corona virüse karşı geliştirilen antikor tedavisinin son aşama insan deneylerine geçtiğini duyurmuştu.

'Vir-7832' olarak adlandırılan tedavinin tüm testleri başarı ile geçmesi durumunda 2021 yılında piyasaya sürülebileceği belirtiliyor. 

Türkiye’de de aşı çalışmaları devam ediyor. Şimdilerde Çin aşısını getirme konusunda anlaşma sağlandı gibi görünüyor. Ocak ayından itibaren aşılama başlayacak…

Pfizer, Amerika’da aşı sevkiyatını başlattı. İngiltere hemen onay verdi. Peki İngiltere’nin hemen onaylamasında etken ne oldu?

Şimdi soru şu.

Ülkeler Bill Gates’e senin aşını almıyorum veya hele bir test edelim derse İngiltere’nin durumuna mı düşecek?

Bildiğim bir şey, Covid-19 salgınından sonra şimdi de aşı savaşının başladığı.

Dilerim 2021 yılı, yüzümüzün güldüğü, hastalıklardan ve ölümlerden  söz edilmediği, maskelerin atıldığı, tüm olumsuzlukların bittiği bir yıl olsun…

<