RECEP ARSLAN

RECEP ARSLAN

Avukat Bekir Sadak,

Bekir Sadak 1920 yılında bir zamanlar Osmanlı Devleti’nin merkezlerinden biri olan Üsküp’te doğdu. İlk öğrenimini Yahya Paşa Okulu ve orta öğrenimini yörenin en ileri gelen ve resmi adı “Yüksek İslam Okulu” olan Meddah medresesinde Türkçe olarak tamamladı. Bu medresede, Üsküp’ün önde gelen din alimlerinden olan Ataullah Efendi ve Fettah Rauf Efendi gibi isimlerden icazet aldı. 
Yüksek öğrenimi için Zagreb’e giderek 1944 yılında Hukuk Fakültesine kaydını yaptırdı. 1956 yılında tamamlayarak avukat olarak mezun oldu.
Zamanın Yugoslavya’sının komünist ve baskıcı rejiminden soğumuş olan Bekir Sadak, 1955 yılında gelen ailesini müteakip, 1957 yılının 12 Mart’ında zaten anavatan olarak gördüğü Türkiye’ye eşiyle birlikte göç etti. 

Xxxx


Türkiye’ye gelişinin ilk aylarında Beyazıt Kütüphanesi ve Süleymaniye Kütüphanesi “Eski Eserler Tasnif Komisyonu”nda çalışmaya başladı. Bir süre sonra, bu görevi ile beraber İmam Hatip Liseleri’nde  ders vermeye başladı. Birkaç yıl sonra avukatlık sıtajını tamamlayarak avukatlık bürosu açtı ve İstanbul Barosu’na bağlı olarak serbest meslek hayatına atıldı. Ancak kısa zaman sonra 1959 yılındaki kuruluşuyla beraber, o zamanki adı Yüksek İslam Enstütüsü olan, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak göreve başladı. Bu görevi 1983 yılında rahatsızlığı nedeniyle emekli olana kadar devam etti. Bu süre içinde de, bilirkişi olarak görev aldığı zamanın Meşhur “Nurcular” davasına kadar, çok seyrek de olsa dava alarak avukatlık görevini sürdürdü.
 Öğretim üyeliği boyunca da çeşitli faaliyetlerle çevre ve itibar kazandı. 1970 yılında “İslami İlimler Araştırma Vakfı’nın kuruluşuna katıldı ve Vakıf bünyesinde birçok hizmette bulundu. Yine bu süre içerisinde, zamanın ilk geniş kapsamlı hadis kitabı olan 5 ciltlik Tac 
Tercümesi’ni Türk İslam camiasına kazandırdı. 

Xxxx

Bekir Sadak 5 cilt Tac ül Usul yazmış. İlk iki cildini Işıklar yayınladıktan sonra şartların elverişsiz hale gelmesinden dolayı diğer üç cildi başka bir yayınevi basmış. Önceleri kitap yavaş satılınca Halil Eser, Abdullah Işıklar’a rastladıkça Tacı kafama geçirdin diye söylenmiş. Ama sonra kitap çok satınca sesi kesilmiş. Kitap İmam Hatip Liselerinde ve İslam Enstitüsünde  ders kitabı olmuş. Halil Eser’den Bekir Sadak telif talep etmiş.
Kitap ders kitabı olunca okullarda çok satılınca Halil Eser kitabın fiyatını düşük bularak, Bekir Sadak beye baskı yapıyor. Kitabın sayfasını artırmak için yeni şeyler ilave et, dipnotlar koy falan diyor.
Bunun dışında “Kuran’ı Kerim ve Türkçe Anlatımı”, önemli bir eseri olmuştur.

Xxxx

. Tercüme ettiği, ancak sağılığında yayınlayamadığı Gazzali’nin Tehafütül Felasife’si, daha sonra varisleri tarafından yayınlandı. 
5 Temmuz 1993’de vefat eden Bekir Sadak, Silivrikapı mezarlığında toprağa verilmiştir. Allah rahmet eylesin.

Gazeteci Abdullah Işıklar Tac üt Tevarih hakkında bir macerayı anlatıyor.

Kitapları basıp bir  depoya koymuştuk. Bahaeddin Onursal, babayiğit bir adamdı. Kitaptan  solcular rahatsız olmuş, depoyu basmışlar. Bahaeddin onlara karşı direnirken parmağı kırılmıştı.

Xxxx

 

Bekir Sadak üşüyormuş gibi titrek bir sesle konuşurdu. Rahmetli ağabeyim onu bu şekilde tarif ederdi. Bekir Sadak göçten sonra önce aynacılık yapıyordu, ayna imal ediyordu. 
Fetih gazetesi dini yayın yaptığı için gelip benimle tanıştı. Bana bir yazı getirdi. Ben dini yazılar konusunda Ali İhsan Yurt’a güvenirdim. Yazıyı ona verdim. O da bu yazıyı koymayalım dedi. 

<