BAŞARI MAZERET KABUL ETMEZ (1)
İnsanlarımızın maalesef, büyük bir çoğunluğu, kısa ve kolay yoldan çabucak başarmak, hedefe ulaşmak, zengin ve ünlü bir insan olmak ister. Bu arzu, bu niyet ve bu teşebbüsler birçok yetenekli genci hüsrana uğratır.
Eğer bir insan servet ve şöhrete ulaşmak azim ve kararlığında ise, bunun gereğini biliyor ve uygulayacak özellikleri taşıyorsa, mutlaka hedefe ulaşır.
Gerçek başarıya ulaşanlar yaratıcı insanlardır. Yaratıcı insan, kendi yeteneklerine güvenen, azimli bir insandır. Geleceğin servet veya şöhret sahibi olacak insanın yapabileceği şey, toplumdaki her grup insanı ayırım yapmadan aynı merhamet ve sevgi ile kucaklamak ve kendisinin patentini taşıyan ürünü onlara sevgi ile sunmaktır.
Hiçbir başarı tesadüfen ve şans eseri olmaz. Bunlara inanıp, kısa yoldan çabucak zengin olmayı hayal ederek, hakkı olmayan şeylere el uzatmanın sonu hüsrandır. Ağaç yaşken eğilir. Ebeveynler genç yaştaki çocuklarının yeteneklerini tespit edip, onları hayata hazırlayacak görev ve sorumlulukları vermelidirler.
Okullarda alınan eğitim hayatta başarılı olmaya yeterli değildir. Okulda edinilen bilgilerin çoğunluğu okul sonrası unutulur.
Diploma kişinin sadece tahsil derecesini belirten ve imtihanlarda başarılı olduğunu gösteren bir belgedir.
İş hayatında, bilimde, siyasette, sanat ve sporda diploması olmayan ama büyük başarılara erişmiş çok sayıda insanlar vardır.
İş hayatında yaşın önemi yoktur. Çok genç yaşta Dünya çapında şöhrete ulaşanlar olduğu gibi, ihtiyar sayılabilecek yaşlarda bir veya çıkan çok sayıda insan vardır. İlerlemiş bir yaşı mazeret olarak ileriye sürmemek gerekir. Kafa hiçbir zaman yaşlanmaz.
Fatih Sultan MEHMET 21 yaşında İstanbul’u fethetti.
İnsanların en iyi yılları daima önlerindeki yıllardır.
Zorlu Holding’in kurucusu Ahmet Nazif ZORLU, İlkokulu bitirir bitirmez girişimcilik macerasına ve çalışma hayatına başladı. Henüz on yaşlarında iken, dil bile bilmeden, yurt dışı fuarlara gitmeye başladı. 1994 yılında iflas halindeki Vestel’i satın alıp, teknoloji devi bir holding seviyesine çıkarması, diplomasız da olsa, iş adamı olmanın önemli bir örneği ve büyük bir başarıdır.
Ahmet Nazif ZORLU, bu başarısını anahtar kelimenin “yenilik” olduğunu, hiç kimseyi takip etmediğini ve başarısını daima “öncü” olmaya borçlu olduğuna inanmaktadır.
Gençlere de hayal kurmayı, dürüst ve çalışkan olmayı tavsiye ediyor. Verilen sözün mutlaka yerine getirilmesini öneriyorum.
Mimar SİNAN, büyük eseri Süleymaniye Camiini bitirdiğinde yetmiş yaşını geçmişti.
Mozart, henüz altı yaşında iken konser vermeye başlamıştı.
Süleyman DEMİREL, ülke yönetiminden altı defa gidip yedi defa gelmeyi başardı.
John D. ROCKEFELLER, 93 yaşında öldüğü yıl, haftada bir milyon dolar kazanıyordu.
Vehbi KOÇ, öldüğü zaman 95 yaşında idi. İş hayatından hiç kopmadı. Televizyon programlarına katılıyor ve konferanslar veriyordu.
Thomas PARR, 152 yıl 9 ay yaşına kadar aktif bir hayat yaşamıştı 130 yaşına kadar da tarlasının hasadını kendisi biçerdi. On İngiliz Kralının devrinde yaşadı. 1635 yılında ölünce, Kral I. Charles’in emri ile Westminster Abbey Katedraline defnedildi.
Franklin D. ROOSEVELT çocuk felcine yakalanıp, sakat kalmasına rağmen, dört defa seçim kazanıp, 1933’ten 1945’e kadar A.B.D. Başkanlığı görevini yaptı. A.B. ve Dünya’nın liderliğin, üstlenmesine engel olamayacağını gösterdi.
(Devam edecek)