BAŞARISIZLIĞIN BAHANESİ OLMAZ
Başarı açıklama gerektirmez. Başarı bir nokta değil, yolculuğun kendisidir. Bu yolculuğa umut ederek çıkılmalıdır. Umut bir lüks değil bir görevdir. Umut etmek hayal kurmak değil, hayalleri gerçeğe dönüştürmektir. Başarının formüllerini anlatan çok sayıda makaleler ve kitaplar yazılmıştır. Başarabilmek için başarısızlığın nedenlerini iyi bilmek gerekir. Zira insanlar başaramayınca hatayı kendinde aramak yerine mazeret üretirler.
BAŞARISIZLIĞIN SEBEPLERİ
1) Bilgi ve sermaye yetersizliği. Yanlış iş seçme. Eğitimsizlik:
Hiç kimse sevmediği bir işte başarılı olamaz. Çıraklık ve ustalık öğrenilmeden, o işin patronu olunamaz. Deneyimler göstermiştir ki, en iyi eğitimli kişiler genellikle kendini eğiten kişilerdir. Bir insanı eğitimli yapmak için üniversite devresinden daha fazlası gerekmez. Eğitim, çok fazla bilgiden değil, etkin ve kararlı bir şekilde uygulanabilen bilgiden oluşmaktadır.
Bu, işe yeni başlarken, hatalarını örtüp iyi bir şöhret kazanana dek, kendilerini taşıyacak yeterli sermayeye sahip olamayanlar için, yaygın bir başarısızlık nedenidir.
2) Amaç eksikliği. Hırslı olmamak. İstek eksikliği. Hoşgörüsüzlük:
Hedefledikleri kesin bir amacı olmayan kişiler için, başarı ümidi yoktur. Başarısızlık yanının ana sebeplerinden biri, amaç eksikliğidir.
Hayata karşı ilerlemeyi istemeyecek kadar ilgisiz olan ve bedelini ödemeyi istemeyen bir kişi için önerilebilecek bir çare yoktur. İstek olmaksızın kişi ikna edici olamaz.
3) Disiplin yetersizliği. Erteleme. Israrcı olamama:
İnsan, bütün olumsuz özelliklerini kontrol etmelidir. Eğer kendinizi tutamazsanız, nefsiniz sizi ele geçirir.
Önemli bir şey yapmak için doğru zamanı bekleriz. Beklemeyin, bulunduğunuz yerden başlayın. Zaman hiçbir zaman doğru olmayacaktır.
Çoğumuz iyi başlarız, ama en küçük bir yenilgide vazgeçmeye hazırız.
Başarısızlıkla kararsız kalarak başa çıkılamaz.
4) Hoşgörüsüzlük. Kendini beğenme ve kibir. Ölçülü olamamak:
Hoşgörüsüzlük, artık insanın bilgi edinmeyi bıraktığını gösterir.
En zararlısı insanın ırksal, dinsel ve siyasal fikir aykırılıklarına karşı gösterilen hoşgörüsüzlüktür.
Kendini beğenme ve kibir başarıyı öldürür. En yıkıcısı aşırıya kaçma, yeme, içme ve cinsel faaliyetler olup, bunlardan herhangi birinde ölçüsüzlük, başarıyı öldürür.
5) Elverişsiz çevre etkileri. Olumsuz kişilik. Batıl inanç ve önyargı:
“Ağaç yaşken eğilir.” Suç eğilimini olan insanların çoğu bunu çocukluk sırasındaki kötü çevre ve arkadaşlarının sonucu olarak kazanmıştır.
Olumsuz kişiliği ile diğerlerinin nefretini kazanan kişi için başarı umudu yoktur. Zira o kişi iş birliği sağlayamaz.
Batıl inanç bir tür korkudur. Cahillik işaretidir. Korkan insanlar, başarılı olamaz.
6) Aşırı tedbirli olmak. İşbirliği yapma yetersizliği. Çaba göstermeden elde edilmiş güce sahip olma:
Riske girmeyen insanlar, genellikle diğerlerinin seçiminden arta kalanla yetinmek zorundadırlar. Hayatın kendisi şans öğeleri ile doludur.
Bu insanlar hayatta karşılarına çıkan fırsatları kaçırırlar. Riske girme, hiçbir bilgi sahibi iş adamının veya bir liderin katlanamadığı bir hata değildir.
Miras kalan zengin çocukları için zaman içinde hak ederek kazanılmamış güç, çoğu zaman başarı için bir ölçü değildir. Ani zenginlik, yoksulluktan daha tehlikelidir.
7) Karar gücü eksikliği. Kontrolsüz arzu. Çaba yoğunluğu eksikliği:
Başarıya ulaşan insanlar, bir an önce karar verir. Eğer karar değiştirirlerse bunu çok yavaş yaparlar. Başarısız insanlar, bir karara yavaş varır. Çok sık veya hızlı karar değiştirirler.
Kumar eğilimi, milyonlarca insanı başarısızlığa sürükler. Borsada oynayarak para kazanmaya çalışmak da başarısızlığa sebep olur.
Çeşitli işlere aynı anda girişen kişi, bu işlerden birinde ender olarak başarı gösterir. Bütün çabalarınızı tek işe ve kesin hedefe yoğunlaştırın.
8) Evlilikte yanlış eş seçimi. İş hayatında yanlış ortak seçimi. Düşünmek yerine tahmin etmek:
Evlilik insanları yakın ilişkiye sokar. Bu ilişki uyumlu değilse başarısızlık olasıdır.
İşteki başarının en yaygın nedenlerinden biri, ortak seçeceğimiz kişinin, ilham verici, zeki ve başarılı olmasıdır.
Çoğu insan doğru bir şekilde düşünmek için gerekli olan bilgiyi elde edemeyecek kadar tembel ya da ilgisizdir. Tembel insan tahminlere göre çabucak hüküm verir ve başarısız olur.
9) Kötü kalıtımsal geçmiş. Sağlığın kötü olması:
Beyin hasarı ile doğan bir insan için yapılabilecek çok az şey vardır.
Hiç kimse sağlığı iyi olmaksızın önemli bir başarının tadını çıkaramaz. Kötü sağlık nedenlerinden çoğu, hâkimiyet ve kontrol kaybına bağlıdır.
İş hayatında sağlık ihmal edilirse, başarısızlık oluşur.
10) Savurganlık. Kasıtlı sahtekârlık:
Savurganlar, başarılı olamazlar. Çünkü daima yoksulluk korkusu ile yaşarlar. Gelirin belirli bir yüzdesi, bir kenara tasarruf edilmelidir. Bankadaki para insana cesaret verir. Parasız kişi, karşısındakinin isteklerini kabul etmek zorunda kalır.
Dürüstlüğün yerini hiçbir şey tutamaz. Kişi kontrol edemediği şartların etkisi ile geçici olarak sahtekârlık durumuna düşebilir. Ama isteyerek sahtekârlık yapan kişi için umut yoktur. Er ya da geç, yaptığı işler ayağına dolanır. İtibarını ve hatta özgürlüğünü dahi kaybedebilir.
“En önemli şeyler, sözcükler değil, eylemlerdir.”
Her başarısızlık aynı veya daha güçlü bir başarının tohumlarını da beraberinde getirir.
Başarılı olamayan insanların belirli ortak özellikleri vardır. Başarısızlık için gerekli bütün nedenleri bilirler ve kendi başarısızlıklarını açıklayacak mazeretleri vardır. Mazeretler sizi başarılı yapmaz ve istediğiniz hedefe götürmez.
İnsanın mazereti kendi hayal gücünün ürünüdür. Kendi başarısını savunması ise doğası gereğidir.
Hayat bir satranç tahtasıdır ve karşınızdaki rakibiniz zamandır.
Eğer harekete geçmeden önce tereddüt eder veya hemen harekete geçmeyi ihmal ederseniz, tahtadaki piyonlarınız, zaman tarafından alınacaktır. Kararsızlığa tahammül edemeyen bir rakibe karşı oynuyorsunuz.
AKILDA TUTULMASI GEREKEN NOTLAR:
Doğru yönde ne kadar uzun süre çalışırsanız, başarıya o kadar yaklaşırsınız.
Amaç: Bütün başarıların mihenk taşıdır.
İnsan zihni düşünebildiği ve inanabildiği her şeyi başarabilir.
Gerçek bilgelik alçakgönüllülük ve sessizlikle dikkati çekmektir.
İlk kararınız ağzınızı kapatıp kulaklarınızı açmak olsun.
Dünya’ya ne yapmak istediğinizi söyleyin, ama önce yapın.
Güç: Paranın birikimi için gereklidir. Güç, parayı biriktirdikten sonra, elde tutulmak için gereklidir.
Sağlıcakla kalın.