BİLGELİKLE
Sevgili dostlar, kötü ve olumsuz işlerle iştigal edenlerin dışında herkesin kendine bulunduğu toplumda bir yer bulması, konumuyla insanlar arasında tanınması ve bilinmesi, saygılı ve saygın olması o toplumun huzur, barış, düzen ve dirlikte olmasını sağlar. Yani aslında henüz yetişme çağında olanların bile toplumda kendilerine ait bir yerin sağlanması; büyüklerinin onlara verdiği görevler ve bunların üstesinden gelmesi beklentisiyle onların üzerine sorumluluk yüklemesi ve takındığı tavır, o çocuk veya genç ile ilgili güvenle birlikte kendine yer edinmesinin ilk adımlarıdır.
Aile, mahalle, okul ve toplum huzurunun vazgeçilmez prensipleriyle göze çarptığı her ortamda, herkes ama herkesin daha 5 – 6 yaşlarından itibaren kendisini saygın konumda hissetmesi tesadüf değildir.
Ebeveynlerin yoğun ilgisiyle aldığı görevi başarıyla yerine getiren bir çocuk, bu başarısının üzerine her defasında bir tuğla daha koyarak kendisine inşa ettiği alanı tebrik ve övgülerle mutluluk alanı haline getirmekten bıkmaz, usanmaz.. Her defasında yeni heyecan ve arayışların kaynağı olur. Elde ettiği ortamı korumak ve kıvançla yaşamak artık ister istemez alışkanlığı ve ışığıdır onun..
Hakaret görmeyen, küçümsenmeyen, kendisinin değerli olduğunu hisseden her birey, görev ve sorumluluk bilinciyle yoğrulduğunda bambaşka bir dünyanın kaşifi olmakla kendisini çoktan görevlendirmiş ve yola çıkmıştır bile…
Bu denli sorumlu ve bilinçli insan yetiştirmenin en temel ilkesi, öğrenmenin sonunun olmadığını kavramak ve hayatın eşsizliği yanında onu her anıyla değerlendirmek gerektiğinin farkında olmaktır..
Öğrenmek; görgü ve geleneklere bağlı olarak aile içinde pratik öğüt, telkin ve kıyaslamalarla yönlenmeyi sağlarken, bununla birlikte ve paralel olarak okul ve öğretmen, hayat boyu atılan her adımda, her saniyede kendisini hissettiren ortam ve özenilen kişinin paha biçilmez emeğinin ürünü olmakta…
Bu kapsamda değil mi ki, hayatı öğreterek, eğiterek topluma bilge insanlar sunuyorsa öğretmenin kendisi çoktan bilgedir…
Bilge; Türk Dil Kurumu tanımına göre; geniş ve derin bilgi sahibi olan, bunu en doğru ve faydalı şekilde kullanan kimse..
Bu tanımı biraz açacak olursak, pek çok şeyi bildiği gibi, bildiklerini kendisi ve başkalarının yararlanması yönünde kullanabilen, ahlaklı, olgun , tavır ve davranışlarıyla herkese örnek kimse.
Halen geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olarak yaşayan özellikle Orta Asya ülkelerinde, hayatın belli aşamalarını geçirmiş yaşlı erkeklerin yanında aynı zamanda kendine has özellikleri kişiliğinde barındıran son derece saygın kadınlar da bulundukları toplumun saygınlığıyla özdeşleşmiş bulunmakta.
Onlar her türlü üstün ahlak vasıflarıyla donanmış, toplumun ve çevresinin sosyal yaşamını gözeterek kendi yaşamını ikinci plana konumlandırmakla onuru her şeyin üzerinde tuttuğunu hissettiren, varlığıyla bulunduğu yeri dolduran abide insanlardır..
Bilgedir, öğretmendir, öğretir,
O yetiştirir..,
Her mevkide, her makamda, her iyi kimseyi,
Ruhunda var olan asaletle kendisi gibi..,
Değerli okurlar, toplumu ayakta tutan bilge insanlar her zaman ve kolaylıkla yetişmiyor. Onlar alçak gönüllülükle kendilerini ön plana çıkarmasalar dahi biz onları hissetmeli ve değerlerini bilmeliyiz..
Önder, örnek, tevazu ile yoğrulmuş kişiliklerinden öğreneceğimiz çok şey var..
Esen kalın.
Not: Emekli Öğretmen Bilge Gülşen TÜTÜNCÜ’ye ithaf olunur.