NURAY ÇAĞLAR

NURAY ÇAĞLAR

Bir doğalgaz öyküsü

Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu müjdeyi verdiğinde  Türkiye’de birden başka rüzgarlar esmeye başladı.

Türk insanı makus talihini yendiğini artık dünya da ekonomik açıdan sorunsuz bir ülkenin vatandaşı olarak gezebileceğini düşündü.

En büyük mutluluğu ise sık yaşadığı son günlerde de iliğine kadar hissettiği ekonomik dar boğazları aşamayacağını düşündü..

Haklıydı da…

Çünkü ekonomi halka göre dibe vurmuştu. Dolar almış başını gidiyordu, altınını tutabilene aşk olsun deniyordu..

Açıklama ile birden her şey durdu…

Hele hele 7-8 yıl önceden gelemez denilen gazın 2023’te Türkiye’ye geleceğini söylediklerinde ise her şey birden güllük gülüstanlık oluverdi..

Sıkıntılar bitiyordu… Yeni keşif faturalara yansıyacak insanımız biraz soluk alacaktı..

İşte soru burada başlıyor..

Eğer gazın gelmesi 2.5-3 yıl sürecekse ve bununda bir masrafı varsa nasıl olacaktı bu iş…

Sonra her şey aydınlandı..

Karadeniz'deki Sakarya bloğunda doğalgaz bulunmasının yankıları devam ederken. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak  bir TV kanalında ağzı bal damlaya damlaya şöyle dedi:  Bu keşifle birlikte BOTAŞ ve TPAO'nun halka arzının önünün açıldı.

Yani bu iki Türkiye’nin gururu yerli ve milli iki şirketin ne kadarının halka açılmasının planlandığı henüz belli değil.

 Yani bu iki kamu şirketinin bir kısım hisseleri borsada satılacak, firmalar kısmi özelleşmiş olacak.

Albayrak dedi ki; “Bu son süreç gerek TPAO ve gerek BOTAŞ’ı farklı bir lige çıkaracak. Önümüzdeki yakın süreçte bu keşiflerin gelişmesiyle birlikte gerek TPAO, gerek BOTAŞ’ın bilançoları önce yurt içi, sonra yurt dışı olabilir, halka arz sürecinin de önünü açacak” .

Yurt dışı sözü ilginç. Satış blok satış olabilme olasılığı ne kadar derseniz o konuşmalardan anlaşılan kadarıyla çok yüksek.

Yani yakın bir gelecekte bu iki şirket için yarı yerli ve milli diyeceğiz..

Albayrak’ın devamında söyledikleri de ilginç. Albayrak; Türkiye’nin uzun vadeli doğalgaz ithalat müzakerelerinde elini güçlendiren bir koz olarak nitelediği doğalgaz keşfinin ithalat yapılan ülkelerle işbirliğini ilerletmeyi sağlayacağını ifade etti.

Albayrak, “Bizlerin yıllardır işbirliği yaptığı ülkeler, Rusya, İran’dır. Bu yeni dönem Türkiye açısından, bu ülkelerde yeni işbirliklerinin doğurabileceği bir süreci başlatıyor. Belki üretici ülke olarak farklı işbirlikleri yapacağız. Rusya en zor dönemimizde bile bizi yarı yolda bırakmadı” dedi.

Yani; Rusya ve İran’a denecek ki; ya gazı ucuzlat, yada senden alış verişi keseriz…

Elbette bu ifadeler kafalarda bir çok olumsuz soru işaretlerini de beraberinde getirdi…

Denir ki; gazın işletmesi Almanların olacak. Yani Almanya ile ortaklık..

Gerisini siz düşünün artık..

<