Bitkilerin Yararları İncir
İncirin sütü siğillere sürülürse (hergün taze incir sütü uygulamak şartıyla) siğil kaybolur.
Taze yaprağı, lapa olarak çıbanların olgunlaştırılması ve delinmesinde kullanılır.
İncir Şurubu:
120 gr. Kuru incir
600 gr. Su
Kuru incirler suyun içinde 3 saat tutulur, hafifçe sıkılarak bezden süzüldükten sonra, bu sıvıya 400 gr. Şeker ilave edilir ve 1 taşım kaynatılır.
İncir yaprağının yumuşatıcı ve yatıştırıcı etkisi vardır. Yapraklarından hazırlanan su, basur memelerine sürüldüğünde iyi gelir, Çıbana sürüldüğünde olgunlaştırır, açar. Daha sonra ısıtılan tülbent, bu açılan yaraya konulur ve sarılır.
*****
Nane
30-90 cm. boyunda, keskin kokulu, hemen hemen tüysüz, gövde ve dalları kırmızımtırak renkli, yaprakları dişli kenarlı, üzeri buruşuk, saplı ve koyu yeşil renklidir. Ballıbabagiller familyasındandır. Temmuz ve ağustos aylarında leylak rengi çiçekler açar. Çok senelik otsu bir bitkidir.
Nane, halen ülkemizde bahçe ve bostanlarda yetiştirilmektedir. Sinirsel kökenli mide bulantısı giderici ve gaz söktürücüdür. Mide kramplarında, sindirim bozukluklarında, mide ülserlerinde etkilidir. İshal’i keser, karaciğer ve pankreas’ın işlevini destekler, yatıştırıcı, spazm gidericidir.
Nane suyu, Osmanlılar döneminde seyyar satıcılar tarafından İstanbul sokaklarında satılır ve dahilen mide bulantısını kesmek için kullanılırdı.
Yabani nane denilen tür, eski çağlardan beri tanınıp kullanılan bir türdür. Kuvvet verici, hazmettirici, balgam ve safra söktürücüdür, ayrıca adet getirici etkiye sahiptir. Ülkemizde bu bitkiden, basit yöntemlerle uçucu yağ elde edilmektedir (1 kesme şeker üzerine damlatılarak, günde 2-10 damla alınabilir.)
Filisin, nane ya da rülüskün deline çeşidi, diş macunları ve çikletlerinde içine koku verici olarak konulmaktadır. Dağ nanesi, kedi nanesi, taş nanesi, kır nanesi gibi çeşitleri de vardır. Yörelerinde gaz söktürücü, iştah açıcı, antiseptik, uyarıcı olarak kullanılmaktadır.
Hastalık teşhis edildikten yani tanısı konulduktan sonra, bunun hangi sebepten ileri geldiği saptanmalıdır. Bunu ancak bir hekim yapabilir. Bitkisel ilaçların değeri pek çok hekim tarafından küçümsense de yararları inkar edilemez. Halk arasında bunlara “kocakarı” ilacı denilmesine rağmen, yine de bu tedavi şekli halk tarafından rağbettedir.
Bitkisel ilaçların etkileri, kimyasal ilaçlara oranla daha yavaş ve uzun sürelidir. Tedavi sonucunu gözlemleyebilmek için en az bir hafta tedaviye muntazam devam edilmelidir.
Kullanış Şekilleri
İlaç olarak kullanılan bitkiden hap şeklinde, ince toz halinde, şurup olarak, merhem olarak, yağ olarak, tendür olarak, hülasa olarak, kaynatılıp içilerek vb. değişik şekillerde faydanılabilir.
Bitkiyi bu şekillere getirebilmek ve tatlandırabilmek için bal, su, şeker, sıvı yağ kullanılabilir.
Reçete (Merhem):
5 dirhem zaferan : Safran (15,74 gr.)
8 dirhem balmumu (25,148 gr.)
10 dirhem menkuş sakızı : Su nanesi (31,48 gr.)
6 dirhem zeytinyağı (18,888 gr)
Balmumu ile zeytinyağı eritilir, malzemeler eklenerek karıştırılır. Bu karışıma sirke ilave edilir ve merhem elde edilmiş olur.