NURAY ÇAĞLAR

NURAY ÇAĞLAR

Bu korona nedir? (2)

Hong Kong Üniversitesi mikrobiyoloji uzmanı Yuen Kwok-yung "Hangi ihtimalin daha yüksek olduğunu sorarsanız, bence virüs canlı hayvan satışı yapılan pazarlardan geliyor" dedi.

Çin de virüsün kendi ülkesindeki izini sürerken ilk vakanın düşünüldüğünden daha önce ortaya çıktığını buldu.

Vuhan'da doktorlar tarafından daha önce yapılan ve Lancet tıp dergisinde yayınlanan bir çalışmada, belirlenebilen ilk covid-19 vakasının 1 Aralık 2019 tarihinde görüldüğü ve bu vakanın yerel hayvan pazarıyla bir ilişkisinin bulunamadığı kaydedilmişti.

Bazı uzmanlar salgına dönüşme potansiyeli taşıyan bir virüsün, fark edilmeden aylarca dolaşamayacağını düşünüyor.

Fakat özellikle de kuzey yarımkürede kış aylarında ortaya çıkan virüsün fark edilmesinden bir kaç hafta önce yayılmaya başlamış olması ihtimali olduğu belirtiliyor.

Ama komplo teorisyenleri ise kaynağı Wuhan olduğu konusunda hem fikir..

Teorisyenler  virüsün bir hayvan tarafından insana aktarıldığı değil yine Wuhan’da bulunan dünyanın en gelişmiş laboratuvarlarından deneme sırasında kaçan bir virüs olduğu iddiasını dillendiriyorlar. 

 Bu teori siyasi destek buluyor. ABD’nin seçimi kaybeden başkanı  Donald Trump yönetimi yetkilileri, Corona virüsü salgınının Çin’in Wuhan kentindeki laboratuvarda yaşanan bir kaza sonucu başlamış olabileceği ihtimalini araştırdıklarını açıklamıştı.

Daha önce virüsün ABD ordusu tarafından üretilmiş olabileceğini iddia eden Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian ise, ABD yönetimini salgınla mücadelede attığı ‘’yanlış adımlar’’dan dikkatleri başka yöne çekmeye çalışmakla suçladı. Başkan Trump, Çin’in Wuhan’daki laboratuvara erişim izni vermesini istedi.

Bazı bilim adamları üretilen virüs teorisine sıcak bakıyor ve bu konuda bazı soru işaretlerini de gündeme taşıyor. Bu soru işaretlerinin gündeme getirilmesinde, saygın tıp dergisi Lancet’te yayımlanan bir araştırma etkili oldu. Araştırmaya göre, Çin’de Kasım ayı ortalarında tespit edilen ilk Corona virüsü vakalarında Wuhan’daki hayvan pazarıyla bir bağlantıya rastlanmamıştı.

VOA Türkçe bugüne kadar dile getirilen “hayvan pazarı” teorisi ve Trump yönetiminin “araştırıyoruz” dediği “laboratuvar kazası” ihtimaliyle ilgili uzmanların görüşüne başvurdu. “Virüsün laboratuvar ortamında yapay olarak üretildiği” teorisinin gerçeği yansıtmadığı konusunda büyük ölçüde mutabakata varan bilim dünyası, laboratuvar kazası teorisi konusunda ise bölünmüş durumda.

ABD istihbaratı ise başkanla aynı fikirde değil. Gizli servislerin genel kanısı da, virüsün yapay olarak üretilmiş bir virüs olmadığı ya da biyolojik silah amacıyla kasıtlı olarak dışarı salınmadığı yönünde.

Şimdi ise bir aşı tartışması başladı. Türkiye Çin aşısını tercih ederken ilaç sanayi yeni bir aşı türünü devreye soktu. Bu konuda yeni tartışma konusu..

İnsanlar kobay olarak mı kullanılıyor tartışması gündemde.

Bir başka tartışma ise Çin’in henüz etkinliği kanıtlanmamış bir aşıyı Çin’de yaygın olarak kullandığı yönünde.

Ancak bu iddia aşıya olan güveni de en üst düzeye çıkardı..

Salgının il patladığı günlerde  sıkıntılı günler yaşayan Çin’de; dünya virüsten kırılırken Wuhan’da tek vaka bile yok..

Bu kez de başka bir iddaa ortaya atıldı. Çin aşısını yaygın olarak kullandı ve virüsü yendi..

Öyle mi?

Pek bilinmiyor, şimdi umutlar bu yaz aylarına kadar aşı ile salgını kontrol altına almakta…

Bu başarılır mı bilinmez…

En büyük iddia ise virüsün insan ırkında ciddi bir nüfus planlaması ve yeni  bir tür siyasal sitemi gündeme getireceği…

Yani daha tartışmaya bile başlamadık..

Gürültü yakında kopar…

(Bitti)

<