CEVDET TÜTÜNCÜ

CEVDET TÜTÜNCÜ

CORONA ve OKULLAR

Sevgili dostlar, “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” diyen 10. Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman (1494 – 1566) bu özdeyişiyle elbette sağlığın insanlar için ne denli önemli olduğunu vurgulamak istemişti.

Yalnızca Kanuni Sultan Süleyman mı, “ Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur “ diyen ünlü filozof Eflatun (M.Ö 427 – M.Ö 337) ve “İnsanlar önce para kazanmak için sağlıklarını, sonra da sağlıklarını korumak için paralarını harcarlar “ diyen Johann Wolfgang Von Goethe’de (1749 – 1832) insan sağlığının önemini vurgulamış ve özdeyişleriyle tarihe geçmişlerdir.

En gelişmiş canlı olarak varlığını sürdüren insanoğlu, yegane yaşama alanı olan dünyayı diğer canlılarla birlikte elverişli şartları taşıması durumunda korumak zorunda.. 

Elverişli şartlar elbette öncelikle sağlık ve ardından doğanın korunması olarak karşımıza çıkmakta.. Her ikisinin birden korunması belki de insanın bu ortamda ebediyen yaşamasına yetecektir.. 

Ancak insan sağlığını tehdit eden hastalıklar söz konusu olduğunda ihmal veya hataya yer yoktur. 

Tarih öncesi çağlardan beri başta veba olmak üzere, sıtma, kolera, verem, çiçek ve  1918 – 1920 yılları arasında Dünya nüfusunun 3 te 1 ini etkileyen İspanyol Gribi gibi bulaşıcı hastalıklar zaman zaman insan neslini tehdit etmiş ve çok sayıda insanın ölümüne neden olmuştur. 

Bilim insanlarının yaptığı araştırma ve çalışmalar sonucunda bulunan aşı ve ilaçlar ile insanoğlu pek çok hastalığın üstesinden gelerek belirli zamanlar içinde bunların hepsini atlatmayı başarmıştır.

Ancak, şu anda bütün dünya üzerinde etkisini gösteren Covid-19 hastalığı, aşısı bulunmuş olmasına rağmen evrim geçirerek çeşitli varyasyonlarla yeniden ortaya çıkmakta.

Son olarak aşılar sayesinde iyileşme sürecine girmişken  Omicron varyantı olarak salgının boyutları yeniden ilerleme eğilimi göstermektedir. 

Herhangi bir hastalığa yakalandıktan sonra tedavi edilmesi zor, ancak hastalığa yakalanmamak için önceden alınması gereken tedbirlerin daha da önemli ve kolay olduğunu unutmamalıyız.

 Bilimin sunduğu öneriler hep bu yönde…

 Omicron varyantının bulaşması halinde hastalığın hafif atlatıldığı varsayılsa dahi, Çin’in 14 milyon nüfuslu Tiencin Şehrinde tespit edilen tek bir vaka sonucunda bile bütün şehrin hemen karantinaya alınması durumun vahametini ortaya koymaktadır..   

Değerli okurlar, milyonlarca öğrenciyi her gün okulların çatısı altında Milli Eğitim Bakanlığı’na emanet ederek okullara gönderiyoruz. Her ne kadar bu yaştaki öğrencilerin hastalıktan etkilenmeyeceği bilgisine sahip olsak da, okullarda çocukların hastalığı birbirine kolayca bulaştırdığını, onların virüsü evdeki büyüklerine taşıdığını ve onlarla aynı ortamda  değerli öğretmenlerimizin de olduğunu göz önünde bulundurmak durumundayız.

Bu kadar kolay bulaşabilen bir hastalıkta gereken önlemlerin zaman kaybı olmadan yürürlüğe konulmasının isabetli olacağı düşüncesiyle, salgının seyri hafifleyene kadar okulların kısa süre kapatılmasının gündeme gelmesi çocuklarımızın, aile fertlerinin ve öğretmenlerimizin sağlığı açısından olumluluk arz edecektir.

Okulların en az on gün erken tatil edilmesi ve yarıyıl tatilinden sonra da on gün geç açılması hiçbir kayıp yaratmayacaktır. Çünkü yıl sonunda okulların tatile girmesi yine on veya yirmi gün uzatılabilir. Dolayısıyla sakınca ya da kayıp olsa dahi telafisi mümkün..

Veya herhangi bir kayıp olsa dahi insan sağlığından daha önemli değildir…

Çocuklarımız, onlara bağlı olarak evde bekleyen diğer aile fertleri ve değerli öğretmenlerimiz şu anda Milli Eğitim Bakanlığı’nın emanetinde bulunmaktadır !..  

 Sağlıkla gelen her şeyin iyi ve güzel olacağı umudunu taşıyoruz. 

Esen kalın. 

<