DR.AKKAN SUVER

DR.AKKAN SUVER

GAZETECİ/YAZAR

Değişim

Selim Oktar arkadaşım yılbaşı hediyesi bir kitap getirdi. “The Change Book – Değişim Kitabı”.

Stockholm’lü yazar Mikael Krogerus ile 1978 doğumlu Bern’li yazar Roman Tschäppeler’in ortak kaleminden ortaya çıkan bu kitap; yarınlara değişik düşünce kalıplarını kırarak, yeni yol haritaları çiziyor.

Samimi bir üslupla geleceği sorgulayan bu kitap bizi acımasız bir gerçekle karşı karşıya getiriyor. Daha geniş bir deyişle yarının bugüne hiç benzemeyeceğinin işaretlerini sunuyor.

Gene bu kitabı okurken geleceğe bahis oynandığını öğreniyoruz. Amazon kitap dağıtım şirketinin kurucusu Jeff Bezos’un da aralarında bulunduğu bir grup aydının geleceğe ait önemli tespitleriyle de bu kitapta karşılaştım.

Hızlı ve ucuz düşünceyi, uzun vadeli daha iyi düşünceye dönüştürerek bir sonraki doğum gününe veya bir sonraki yasama dönemine kadar düşünmeden daha uzun vadeli düşünceleri benimsemek mantığıyla kitap bize soruyor: “Biz ve ailemiz gittikten sonra insan ırkına ne olacağını gerçekten önemsiyor muyuz?”.

Amerika Birleşik Devletleri’nin, Rusya’nın, Çin’in ve Hindistan’ın geleceğin öncü devletleri olacağı da bu kitapta iddia ediliyor. Gene bu devletlerin altında Almanya’nın, Brezilya’nın, Japonya’nın ve (Pan Arabia) Arap Birliği’nin yer alacağından söz ediliyor. Türkiye’nin değişimle Pan Arabia’nın içinde yer alacağı da gene kitapta ön görülüyor. Geleceğin en alt aktörleri ise Meksika, İngiltere, Pakistan, Avustralya ve Afrika olarak nitelendiriliyorlar. Bütün bu varsayımlara dinin geleceği de farklı bir yorumla ekleniyor.

Dinin artık devlet kontrolünde değil pazarın kontrolünde olacağını ve bir şirket dini oluşturularak onun yayılacağını gene bu kitaptan öğreniyoruz. Misyoner olmadan takipçi bulan tek dinin de Budizm olduğu gene bu kitapta anlatılıyor.

Özetlemek gerekirse son video dükkanının 2015’te kapanacağı, bilgisayar faresinin 2030’da yok olacağı, 2035’den sonra dünyada vergilerin toplanmayacağı ve 2100’de ırkçılık artık olmayacağını da gene bu kitap öngörüyor.

Kısacası dünyada mevcut olan medeniyet şeklinin öleceğinden yerine yenisinin geleceğinden bunun da adının “Değişim” olacağından ısrarla ama özenle söz eden bu yazarlara göre; 2060’a gelindiğinde dünya genelinde toplam 3 para birimi olacak ve 2100’de insanlar ile makineler arasındaki fark ayırt edilemeyecek.

Kitapta ayrıca 2060’da dünya üzerinde şu anda olandan daha az insanın olacağı da işleniyor. Mantığı ise üç çocuktan daha küçük aileler kurma trendinin Üçüncü Dünya’ya yayılacağıdır. Kitabın tahmini, ileri görüşlülük ve vizyon içeren bir tahmin mi yoksa derin bir ırkçılık mı? Basit bir açıklamayla dünyanın geri kalanının küçük aile modelimize adapte olması durumunda fazla nüfustan kaynaklı problemlerin çözüleceği de ayrı bir iddia konusu.  

Yazımı Salvador Dali’nin sözüyle noktalamak isterim: “Geleceği hatırlamayı tercih ederim”. 

THE CHANGE BOOK – Mikael Krogerus ve Roman Tschäppeler, Profile Books Ltd. www.profilebooks.com (İngiltere).

<