CEVDET TÜTÜNCÜ

CEVDET TÜTÜNCÜ

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

Sevgili dostlar, duyarlı olmak, her konuya hak ettiği ve yeterli ölçüde değer vererek ele almak, içinde bulunduğumuz hayatın bize yüklediği en önemli görevlerden birisidir.

Günlük yaşantının bize sunduğu bir takım kolaylıklardan yararlanarak yaşamamızın elbette çoğumuz için kaçınılır bir tarafı yok da, bizim için kolay olan; tarihsel süreç içerisinde Dünya ve dolayısıyla insan dahil bütün canlılar için felaket olabilir. Bulunduğumuz ortam Cehenneme dönüşebilir!..

Nasıl mı?..

Hepimizin çok yakınımızda duran ve günlük yaşantımızda sıklıkla başvurduğumuz bir taşıma gereci naylon (Nylon) poşet.. Özellikle market alışverişlerimizde işimizi çok kolaylaştırıyor ve satın aldıklarımızı taşımak için hiç farkına varmadan nerdeyse istemsiz hareketlerle başvurduğumuz yöntemin en önemli aksesuarlarından bir tanesi. Aksesuar diyorum çünkü biraz düşünüp değişikliğe gidecek olursak naylon poşetsiz yaşamak mümkün… Yani temel gereç değil.

Burada hepimizin bildiği bir sanayi mamulü olan poşeti örnek göstermeyi tercih ettim.

Kökeni petrol, mikro moleküllerden meydana gelen hidrokarbonların  karışımlarından elde edilen kimyasal maddeler ve bunlarda bakteri üretimini engellemek için kullanılan yine petrol türevi Paraben’den ( Bakterinin veya temas ettiği diğer hücrelerin duvarını yok etmektedir.) tutun da plastik, katran, asfalt, parafin gibi doğada çözünmesi ve yok olması yüzlerce yıl sonra gerçekleşen  ( Plastik doğada 500 yıl sonra doğaya karışmakta ve yok olmaktadır.) pek çok maddenin dikkatsiz ve tedbirsizce kullanımının doğada neye mal olduğunu hemen şu anda göremeyebiliriz.

Ancak zaman içinde doğada meydana gelen tahribatın bedelinin çok ağır olacağını tahmin etmek için şu ana kadarki verilere bakmak yeterli olacaktır.

Havaya karışan kimyasal atıklarla Atmosfer için hayati önem arz eden Ozon tabakasının delinmesi ne denli önemli ?!..  

Çeşitli kimyasal atıklarla toprağın, suyun ve havanın kirlenmesi yıllar içinde karşımıza çok pahalı bir fatura olarak çıkabilir.

Ancak, neye mal olduğunu gördüğümüzde iş işten geçmiş olmaması için Birleşmiş Milletler üyesi 113 ülkenin İsveç’in Stockholm kentindeki Çevre Konferansı’na katılımı ile sorumluluğu üstlenmesinin  sonunda her yıl 5 Haziran günü  “ Dünya Çevre Günü”  olarak 1972 yılında ilan edildi.

Ülkemizde bu alanda yapılan çalışmalar sonucunda 1978 yılında önce Türkiye Çevre Sorunları Vakfı kurulmuş ve sonrasında Başbakanlığa bağlı Çevre Müsteşarlığı tarafından her yıl 5 – 11 Haziran günleri Çevre Koruma Haftası olarak kabul edilmiş ve Dünya Çevre Günleri etkinliği olarak ele alınmaktadır.

Bize ve bizden sonra gelecek olanlara da son derece sorumlu davranmamız konusunda emanet edilen dünyamızı, çevreye duyarlı olarak kullanmamız ve sonucunda sağlıklı olarak yaşamamız için bilinçli olarak hareket etmemiz kaçınılmaz bir görev olarak karşımızda durmaktadır..

Esen kalın.     

<