CEVDET TÜTÜNCÜ

CEVDET TÜTÜNCÜ

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ ( WHO - World Health Organization )

Sevgili dostlar, insanoğlunun Dünya üzerinde yaşamını sürdürmesiyle, yalnızca yaşamak değil fakat aynı zamanda omuzlarına yüklenen sorumluluklar ve onların yerine getirilmesi de bir insanlık görevi olarak önümüzde durmakta.

Böylesi sorumlulukların yerine getirilmesi bazı konularda kişisel olarak mümkün olsa da Yer Küre üzerinde yaşayan 7.53 milyar ( 2017 yılı verilerine göre ) insanı yakından ilgilendiren bir çok konunun kuruluş, organizasyon ve yürütülmesiyle ilgili olarak başta Birleşmiş milletler ( United Nations ) ve bağlı kuruluşları olmak üzere uluslararası kuruluşların hayata geçirildiğini görmekteyiz.

Nerede olursa olsun problem çıkmaması ya da olagelen bir sorunun çözümü için Dünya çapında organizasyonları yöneten Birleşmiş Milletler örgütünün bünyesinde, bu faaliyetlerini etkin yürütebilmesi için UNESCO ( Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür örgütü ), FAO ( Gıda ve Tarım Örgütü ), IFAD ( Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu)   vb. 19 uluslararası kuruluş bulunmaktadır.

  07.Nisan.1948 tarihinde kurulan WHODünya Sağlık Örgütü ( DSÖ ), Birleşmiş Milletler bünyesinde bulunan bu 19 kuruluşun arasında toplum sağlığıyla ilgili uluslararası çalışmalarda bulunması özelliğiyle ön plana çıkan çok önemli bir kuruluş olarak çalışmalarını yürütmektedir. 

  “ Tüm insanların mümkün olan en yüksek sağlık düzeyine ulaşmaları “ olarak tanımlanan Dünya Sağlık Örgütü’nün anayasası, insanlık için ne denli önemli bir faaliyeti yürütmekte olduğunu ortaya koymakta.

Değerli okurlar, sağlıkta bilim ve meslek gruplarını kapsayan alanlarda işbirliğini kolaylaştırmak, sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesinde gerekli yardımları yapmak, acil yardımlarda bulunmak vb. gibi belli başlı görevlerinin olduğunu düşünürsek söz konusu kuruluşun insanlık için yaptığı çalışmaların yararı kendiliğinden ortaya çıkar.

Birkaç örnek daha vermek gerekirse; ortalama yaşam süresinin 5.5 yıl uzadığı, hareketsiz bir yaşam tarzını benimseyenlerin kanser, kalp krizi, diyabet riskinin artmakta olduğu Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı çalışmalarla ortaya çıkmış ve açıklanmıştır. Toplum sağlığı açısından böylesi çalışmaların öneminin yadsınamayacağını yazmak durumundayız.

09.Haziran.1949 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü’nün Anayasasını onaylayarak resmen üye olan ülkemizde  söz konusu kuruluşun Ankara’da Ülke Ofisi, Gaziantep’te ise Saha Ofisi Birleşmiş Milletle ile koordineli olarak ve toplum sağlığıyla yakından ilgili çalışmalarda bulunmaktadır.

Ana ve çocuk sağlığı ve refahının gelişmesi, programının en önemli kriterlerinden birisi olarak gündeminde sürekli yer almakta.

Kuruluş yıl dönümü nedeniyle her yıl 07. Nisan günü Dünya Sağlık Günü olarak kutlanmaktadır. 

Esen kalın. 

<