FARUK KORÇA

FARUK KORÇA

FARKLI TARAF

ELEŞTİRİDEN KORKMAYIN

Yaşamım süresince sık sık eleştiriye, hatta eleştiri ötesi hakarete uğramış bir kişi olarak, şahsımı alakadar eden her eleştiriyi dikkate alırım.

Bu eleştiriler düşüncelerime katkı yapıyor, yaptığım işi daha iyiye götürüyorsa, gözden uzak tutmam mümkün olamaz. Bizim aklımıza gelmeyen, düşünemediğimiz bir öneri, neticede yaptığımız işin daha başarılı olmasını sağlayacaktır. Başarımızda bu öneride bulunanın da payını unutmamak gerekir. Ancak zaman içinde bunlar unutulur, yapılan iş ne kadar başarılı ise geleceğe o kadar uzun süre hitap edecek, sonuçta kim yaptı ise o takdir edilecektir.

Bir şey yaratamayan, farklı şeyler yapmak için yeterli bilgiye sahip olamayan ve düşünce kapasiteleri sınırlı insanların yaptıkları eleştiriler insanlara zarar verir. Üretimlerini etkiler, yılgınlığa sevk eder. Yıkıcı eleştiri her insanı etkiler.

Çağdaş Cumhuriyetin kurucusu M. Kemal ATATÜRK “Şerlerin en şeri ehven-i şerdir.” demiştir.

Mevlâna Celâleddin-i Rumî, “Bugün yeni bir gündür cancağızım, yeni şeyler söylemek lazım.” demiştir.

Buna karşın büyük bir çoğunluğun yeni şeylere tahammülü yok. İsteniyor ki yıllardır söylenenleri tekrar edelim. “Durduk yerde yeni icada ve yeni düşüncelere lüzum yok.” ve “Eski köye yeni adet getirmeyelim.” derler. Peki, o zaman tekrar tekrar aynı şeyleri yapmanın ve aynı düşünceleri gündeme getirmenin, kime faydası olacak? O zaman nasıl ilerleyeceğiz? İsteniyor ki hemen her şey eskiyi andırsın, eskiden var olan değişmesin. Durup düşünmek gerekir. Yeniye ve farklılığa saygısı olmayan, destek vermese bile, işten dolayı düşüncelerini uygarca ifade eden ve farklı yollarda olduğunu anlatan insan sayımız artsa fena mı olur? Sürekli olarak birbirimizin hatalarını dile getiren, hemen hiçbir olumlu iş ve fikir olmadığını gündeme taşıyan, “Böyle gelmiş, böyle gider.” diyen insanlar bu Ülkeye ve bu Ülke insanlarına ne kadar zarar verdiklerinin farkında mıdırlar?

HAFTANIN SÖZLERİ:

“Kusur bulmak için bakma birine, 

Bulmak için bakarsan bulursun.

Kusuru örtmeyi marifet edin kendine,

İşte o zaman kusursuz insan olursun.”

“Kusursuz bir eleştirmen önyargılı,

çekememezliği olmayan, çok bilgili,

çok zevk sahibi bir sanatçı olmalı.

Öylesini bulmak da kolay olmamalı.”

“Kusursuz dost ararsan, dostsuz kalacağını unutmamalı.”

“Dürüst insan yapıcı eleştirir, gerçeği söyler, 

Akıllı insan ise zamanında…”

Sağlıcakla kalın.

<