Emanet Çeyiz Sinemaya Aktarılıyor
1998 Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü, 1999 Türkiye- Yunanistan Dostluk ve Barış Ödülü, 2018 Şemun Hanne Haydo Süryani Dostluk ve Barış Ödülü, 2020 Suroyo TV Araştırma ve Barış Ödülü sahibi yazar Kemal Yalçın’ın Emanet Çeyiz romanı sinema filmi olarak çekilecek.
Yunanca, Almanca ve Farsçaya da çevrilen romanın, yönetmen Gülsel Özkan tarafından Future Desing Company film şirketi sorumluluğunda sinema filminin çekilmesi için ön hazırlıklara başlandı. Film sözleşmesi 25 Kasım 2021 tarihinde imzalandı.
Türk, Alman ve Yunan ortak yapımı olarak çekilmesi planlanan filmin senaryosu dört Alman senarist tarafından altı ay içinde Almanca olarak yazılacak; sonra Türkçe, Yunanca ve İngilizceye çevrilecek. Kemal Yalçın ve yönetmen Gülsel Özkan 5 Aralık 2021 Pazar günü Türkiye'ye gelecek, Emanet Çeyiz romanının geçtiği yerleri görecek; Honaz, Denizli ve Mursallı’da mübadillerle görüşüp Denizli, Honaz, Pamukkale, Mursallı, Şirince, Kuşadası, İzmir ve İstanbul’da incelemeler yapacak.
Yönetmen Özkan örnek filmler çektikten sonra Atina ve Selanik'e gidilecek.
Senaryo yazıldıktan ve çevriler bittikten sonra filmin esas sponsorlarına sunulacak.
Emanet Çeyiz filminin üç yılda bitirilmesi, Türkiye, Yunanistan, Almanya ve dünya sinemalarında gösterilmesi planlanıyor.
Kemal Yalçın filmin Türkiye ve Yunanistan’da yaşayan 13-14 milyon kadar mübadil çocuk ve torununun sesi olacağını söyledi. Öte yandan Özkan ve Yalçın 13 Aralık'ta Lozan Mübadilleri Vakfı'nı ziyaret ederek film hakkında görüş alışverişi yapacak.
LMV’NİN SÖYLEŞİ PROGRAMI
Mübadillerin öncü ve önder sivil toplum örgütü Lozan Mübadilleri Vakfı’nın (LMV) 2021-2022 dönemi söyleşi programı belli oldu.
Online zoom üzerinden yapılacak söyleşilerin konuşmacıları ve yayın tarihleri şöyle:
4 Aralık 2021:19. yy'dan 20.yy Başlarına Antlaşmalarla Göç / Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu. 25 Aralık 2021: Mora Müslümanlarının Göçü / Prof. Dr. Ali Fuat Örenç. 15 Ocak 2022 : 93 Harbi ve Göç/ Prof. Dr. Nedim İpek. 05 Şubat 2022: Kırım Tatarlarının Göçü/√Ω Prof. Dr. Hakan Kırımlı. 26 Şubat 2022: Balkan Savaşlarında Müslüman Göçü/ Yıldırım Ağanoğlu. 19 Mart 2022: Kafkasya Sürgünü/ Dr. Didem Çatalkılıç. 09 Nisan 2022: Balkan Savaşları'ndan Sonra Rum ve Bulgar Göçü/ Prof. Dr. Elçin Macar. 11 Haziran 2022: Türk-Yunan Nüfus Mübadalesi'nde Epir-Çamerya Müslüman Arnavutlarının Durumu/ Dr. Halil Özcan.
Söyleşiler saat 20.00'de başlayacak. Toplantılardan birkaç gün önce zoom linki açıklanacak.
MÜBADİLLER TUZLA’DA
Mübadelenin 99. yılının eşiğindeyiz.
Lozan Mübadilleri Vakfı ve bağlı STK’ler 30 Ocak 1923 tarihinde Yunan Hükümeti ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti arasında
Yunan ve Türk Ahalinin Mübadelesine İlişkin Sözleşme ve Protokol’un imzalanışının 99 yılını her yıl olduğu gibi yine çeşitli etkinliklerle anacak.
Şimdi 98 yıl öncesine gidelim.
Selanik'ten 28 Kasım 1923 tarihinde kalkan Arslan vapuru, Ege'deki fırtınayı aşarak 30 Kasım/1 Aralık'ta mübadelenin başkenti Tuzla'ya öksüzler yurdu öğrencilerini getirdi. Tahaffuzhanede karınları doyurulan, yıkanıp paklanan ve sağlık kontrollerinden geçirilen yetimler aynı gemiyle Tekirdağ'a gönderildi.