FARUK KORÇA

FARUK KORÇA

FARKLI TARAF

EMEĞE SAYGI

Elbette İslam'ın ahlakî ideallerinin tarih boyunca uygulamaya en doğru şekli ile yansımadığı bir gerçektir. Osmanlı döneminde çalışıp ta hakkını alamayanların veya parasını verdiği işi yaptıramayanların açtığı davalar mahkemelerin arşivlerini doldurmuştur. Hem de suiistimaller nedeni ile kapsamlı bir iş hukuku olduğu halde.

Günümüzde ise, çalışanlar haklarını yüz yıllık çaba ile elde edilen uluslararası çalışma hukuku sayesinde korumaya çalışıyor. Ama “alın terinin hakkını vermek”, “temiz lokma”, “helal rızık”, “vicdan”, “insaf”, “sözünü tutma” gibi kavramların günümüzde de geçmişte olduğu gibi hukukun ötesinde bir değeri var. Bu değerlere sahip çıkmak gerekir.

Bu gün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü. Çalışanların haklarının ve emeğe gösterilmesi gereken saygının hatırlandığı gün.

Eski devirlerde dini bir vecibe olmasa bile, mesai saatlerinde Mübarek Ramazan günleri için makul ölçüde ayarlanmaya gidilirdi. Madencilik gibi zor işlerin Ramazan'da çalışma saatleri azaltılırdı. Ama en önemlisi, Ramazan ve Bayram, çalışanların ikramiye dönemi idi.

Günümüzde emeklilere ikramiye verilmesi kararı doğru bir karar olup, emeklilerimizi bu Ramazan Bayramında bir nebze rahatlatacaktır. Ancak, emekli ikramiyesine verilen zam yeterli olmamıştır. Enflasyon hesabının sadece bu yıl için yapılması hatalıdır. Zira geçen iki yıl enflasyon zammı verilmemişti. Vakit kaybetmeden bu hata düzeltilmelidir. 

Çalışanın hakkının verilmesi yanında, çalışanın da hakkını eksiksiz vermesi gerekir. 

Geçmiş zamanda amelelik yapan bir gencin, hocanın bir gün vaazda söylediği “Helal para batmaz” sözü dikkatini çekmiş. Sahile gidip helal kazandığı demir paraları denize atmış. Paralar suya batıp kaybolunca, genç hemen hocaya gidip: 

-"Hocam, hani helal para batmazdı?” deyip, olayı anlatmış.

Hoca temiz kalpli gence gülümsemiş.

-"Evlat, sen camiye gelirken sana maaş veren kişiye haber veriyor musun?"

-"Hayır." demiş genç.

-“Öyle ise demiş hoca, sen burada geçirdiğin vakit için ondan helallik almıyorsun. Yani parana helal olmayan kazanç karışıyor."

Bu nasihat üzerine genç helal rızık hassasiyetine daha çok dikkat ederek çalışır. Kazandığı, batmayacak olan helal parayı bir kaptana verir. Kaptan sırf bu saf genci kırmamak için bu parayla gemiye bir kedi alır. Bereket bu ya. Uzak denizlerde farelerle başı dertte olan bir adanın sultanı kedi için büyük para öder. Temiz kalpli genç de helal paranın mükâfatını görür.

"Çalışana ücretini, teri kurumadan verin."

"İnsan için elinin emeğinden daha hayırlı bir kazanç yoktur".

Bu sözler Hz. Peygamberimize ait.

Keza “Çalışanlarımız kardeşlerimizdir. Çalışanlarına iyi davrananlar Allah'ın koruması altındadırlar ve Cennetliktir.” diyen de Peygamberimizdir. 

İslam kültüründe “çalışanın hakkını eksiksiz vermek”, “dinlenmesine imkân tanımak”, “gücüne uygun iş istemek” temel sorumluluktur.

ÇALIŞANIN HAKKI

Geçmiş zamanda içinde üç arkadaş yolculuk ederken fırtınada bir mağaraya sığınmışlar. Ancak düşen bir kaya mağaranın girişini kapatmış. Çaresizlik içinde yaptıkları hayırlı işleri yâd ederek dua etmişler.

İlk adamın duaları ile kaya biraz yerinden oynamış. 

Sıra ikinci adama geldiğinde, adam başından geçen bir olayı anlatmış:

"Bir vakit tarlamda üç işçi çalıştırmıştım. İşleri biter bitmez ücretlerini ödedim. Ancak, içlerinden biri verdiğimin emeğinin karşılığı olmadığını söyleterek hakkını almadan gitti. Ben de onun hakkı olan darıyı toprağa ektim. Bunu her yıl tekrarlayıp oradan gelen paralarla bir sığır sürüsü aldım. Adam yıllar sonra çıka gelip benden hakkını istedi. Ben de ona sürüyü gösterip. “Bu sürü senindir.” deyince, adam önce inanamadı. Ama ısrar edince mutluluk içinde sürüyü alıp gitti.”

Mağarada üçüncü kişi bu anlatılan olayın ardından şöyle dua etmiş:

"Ya rabbi, annelerimizden razı ol ve bizi mağaradan çıkar." duası ile birlikte kaya yerinden oynamış ve özgürlüklerine kavuşmuşlar.

BİR AYET

Bilsin ki, İnsan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur.” [Necm 39]

BİR HADİS

“Çalışanlara güçlerini aşan işler yüklemeyin. Eğer ağır işler yüklerseniz onlara yardım edin.” [Buhari İman 33]

SALGININ AĞIR YÜKÜNÜ ÇEKEN SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZ VE TÜM EMEKÇİLERİMİZİN “1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ” KUTLU OLSUN.

"RAMAZAN’INIZ MÜBAREK OLSUN"

Sağlıcakla kalın.

<