PEKCAN TÜRKEŞ

PEKCAN TÜRKEŞ

Endonezya-Bali 2

DÜNYANIN EN FAZLA MÜSLÜMAN NÜFUSLU ÜLKESİ OLAN ENDONEZYA'NIN FARKLI RENKLERİNİ İÇİNDE BARINDIRAN BALİ ADASI-2-

 

 

GOA GAJAH-FİL MAĞARASI

 

9.yüzyıldan kalma Goa Gajah (Fil Mağarası) ;Ubud'a 3 km mesafede.Mağaranın girişi Şeytan ağzı ile oyulmuş.Burası kutsal bir mekân olduğu için belinize kuşak bağlamanız gerekiyor. Yıkanma havuzu ve kaya üzerindeki oymalar da görmeniz gerekenlerden.

Ganesha'nın heykeli.Havuzların yanında şelale,pirinç tarlaları ve

 Buddhist stupa parçaları bulunur.Goa Gajah külliyesi 1950'li yıllarda bulundu ve UNESCO Dünya Miras listesindedir.

 

 

PURA TAMAM SARASWATİ TAPINAĞI

 

Ubud’un muhtemelen en güzel tapınağı olan Pura Taman Saraswati, ana caddedeki kaldığımız otel Puri Saraswati'nin yanı ,Cafe Lotus’ın de hemen arkasında yer alıyor.

Bu görkemli Hindu tapınağının dış duvarlarında bilgelik ve sanat tanrıçası Saraswati’yi onurlandıran çeşitli oyma figürler bulunuyor. Tapınağın ön kısmında ise nilüfer çiçekleri ile kaplı bir havuz var.Nilüfer göleti manzaralarına nazır Tapınağın önünde akşamları icra edilen mahalli Keçak -Legong&Barong Dansları da Turistler tarafından 5 $ gibi cüzi bir ücretle izlenebiliniyor.

Bali’deki çoğu Hindu tapınağında olduğu gibi, buranın da tamamı yabancılara açık değil, sadece belirli kısımları ücret karşılığında gezilebiliyor.

 

UBUD PALACE SARAYI

 

Resmî adı Puri Saren Agung olan saray 19.Yüzyıl'da 1800 den 1823'e kadar ülkeyi yöneten Ubud Kralı Tjokorda Putu Kandel için yapılmış.Şehir merkezinde inşa edilmiş ve 1940'lara kadar Ubud krallarının sarayı olan Kraliyet Sarayı,bu gün kültürel etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

 

 

BALİ MASAJI

 

Ubud’da halkın büyük kısmı zanaatkar, şehir merkezindeki dükkanların çoğunda tablo, heykeltraş, tahta oymacılığı, uçurtma gibi sanatsal ve kaliteli ürünler satılıyor. 

Adım başı "Bali Masajı yapılır" tabelalarıyla karşılaşıyoruz burada. Bali masajı, vücudun tamamında, fazla baskı uygulamadan, hafif ve dairesel hareketlerle uygulanmakta olan masaj türü.Özellikle stresten uzaklaşmak için masaj yaptırmak isteyen ve hassas vücutlu bireyler için ideal bir masaj şekli.Yine bali masajının en profesyonel örneklerini bulabileceğiniz salonlar dışında ezoterik masaj gibi bilinmeyen masaj sanatlarının icra edildiği, yoga ve meditasyon seansları yapılan, organik yiyecekler satan ve servis eden bir dolu yer var. 

Ezoterik Masajın ne olduğunu anlatabilmek için önce Ezoterizm'i açıklayalım:

Ezoterizm, bir konudaki derin bilgilerin ve sırların ehil olmayanlardan gizlenerek, bir üstad tarafından sadece ehil olanlara sezgi yoluyla öğretilmesidir. 

Bali'nin bu ünlü masajını Spa ve güzellik merkezlerinde deneyebileceğiniz gibi küçük Salonlarda da bu Masajdan yararlanıp günün yorgunluğundan kurtulup,rahatlayacaksınız.Bir şartla küçük salonların hijyen koşullarından emin olmanız lazım 

Balinez masajın 60 dakikalık Ubud tarifesi 150.000 RP.Oysa Kuta'da Daisy Spa'da 80.000RP.Aynı ücrete Refleksoloji denilen Ayak Masajını da yaptırabilirsiniz.Parmak ve alna yapılan Lomi Masajı ise 90.000RP.

 

BOYA İLE MUMUN EVLİLİĞİ

 BALİ BATİK SANATI

 

Endonezya çıkışlı bir kumaş , boyama tekniği olan Batik; kumaş, deri ya da kâğıt süslemede kullanılan bir yöntem.Batik desenleri kumaşın boya emmesini engelleyen bir teknikle oluşturuluyor.Batik ustası, içinde sıvı mum olan küçük, bakır bir batik cezvesi yardımıyla bir kumaş parçası üzerine ayrıntılı bir desen çizer. Mum donunca kumaşı boyamaya başlar. Mumlu kısımlara boya işlemez, bu kısımlar kumaşın renginde kalır. Zengin desenler yaratmak için bu işlem çeşitli renkteki boyalar kullanılarak tekrarlanır.

Batik genelde pamuklu ya da ipek kumaşa yapılıyor.Sentetik boyalar kullanılabileceği gibi yörede yetişen ağaçların yapraklarından, kabuklarından, dallarından ve gövdesinden, ayrıca baharatlardan da boya elde edilebilir. 

 

 

TOHPATİ Köyü

 

Batik sanat ürünleri sergilendiği Tohpati Köyü;Bali'nin başkenti Denpasar 'ın yakınlarda kurulmuş 

UNESCO tarafından Endonezya’nın milli kültürü olarak onaylanmış Batik el işçiliğinin yapıldığı atölyeler. Batik isçiliği, Bali’nin en önemli gelir kaynaklarından biri olup, ürünler Uzakdoğu pazarlarında önemli yer edinmiş.

 

SARASWATİ TAPINAĞI KECAK-LEGONG&BARONG DANSLARI

 

Otelimizin ismi Puri (Kutsal) Saraswati.Hemen yanıbaşında aynı isimli bir Tapınak var. Tapınak ve nilüfer göleti manzaralarına nazır Café Lotus'de mahalli Keçak -Legong&Barong Dansları izlenebilir.

Bali dansı yüz, göz, el, kol, kalça ve ayak ifadelerinin çoklu düzeyleri, vurmalı ses tabakalarını yansıtan bir şekilde koordine edilir.

Ünlü Kecak Dansı kimilerine çok sıkıcı gelse de yüzyıllara dayanan felsefesi çok etkileyicidir. Bu düşünce biçimi aynı zamanda mutfaklarında, yaşam alanlarında ve evlerin dekorasyonunda da görülür. Hatta kişilik olarak biraz tembel ve miskin olmalarının altında yatan sır da budur.

 

CELUK Köyü

 

Denpasar'a 5 dakika araç mesafesinde.Altın ve gümüş işlemecilikte ün salmış.

 

MAS Köyü

 

Mas Köyü ise tahta oymacılıkla tanınıyor.Özellikle ahşap işlerine meraklıysanız burada göreceğiniz oyma isçiliği size hayatınız boyunca unutamayacağınız anılar bırakacak. Genellikle tik ağacının kullanıldığı bu atölyelerde, hem ham malzemenin hem de el isçiliğinin ne kadar ucuz olduğunu görüp aynı ürünlerin ülkemizde ne kadar pahalıya satıldığını görünce hayret edeceksiniz. Uzakdoğu felsefesinde çok önemli bir yeri olan ejderha figürlerini birçok ahşap ev eşyasında görebilirsiniz. 

 

LOD TUNDUH Köyü

 

Lod Tunduh Köyü ise Ubud şehir merkezine arabayla 15 dakika mesafede.Köylüler öyle yetenekliler ki herşeyin üstüne resim yapabiliyorlar.

 

 

AGUNG RAİ SANAT MÜZESİ 

 

Ubud-Bali'de , benzerlerini ancak Avrupa’da göreceğiniz soyut çalışmalar yapıldığı her köşede sanat galerileri var

Ubud’un muhtemelen en popüler müzesi olan Agung Rai Sanat Müzesi;bahçeler ve kanalların bulunduğu bir alanda inşa edilmiş geleneksel tarzda binalarda bulunuyor.

Son derece etkileyici bir koleksiyona sahip olan müzede ünlü Alman ressam Walter Spies’ın eserleri de sergileniyor.

 

BALİ MUTFAĞI

 

Endonezya Mutfağı, dünyanın en lezzetli ve zengin çeşnili yemeklerini sunan mutfak olarak biliniyor. Pirinç ve acı sos yemek kültüründe ilk iki sırada yer alıyor.

Geleneksel Bali mutfağı taze sebze, et ve deniz ürünlerinin zengin baharat çeşitleriyle harmanlanması ile hazırlanıyor. 

Hemen hemen tüm uzak doğu ülkelerinde olduğu gibi, pirinç Bali yemeklerinde de ana öge. Pirincin yanı sıra tavuk, keçi eti ve deniz ürünleri kullanılıyor. Bali, Endonezya’nın aksine Hindu olduğu için yemeklerde domuz eti de kullanılıyor, ancak dana eti kullanılmıyor.

Et, deniz ürünleri ve sebze de yemeklerde sıkça kullanılıyor. Örnek olarak şunları verebiliriz:

Gado gado -Endonezya salatası, Nasi Goreg -Kızartılmış pirinç , Mie Goreng-Kızartılmış Noodle,Ayam goreg -kızartılmış tavuk ve Cah Kangkung denilen Sebze olarak kızartılmış su teresi bulunuyor. 

Sabah kahvaltısında pirinç ununa bulanmış ve kızartılmış muzun yanısıra haşlanmış Siyah Turp da tüketiliyor.

Bali yemeği yemek için en iyi yerler ise "Warung" adı verilen yerel restoranlar. Her birinin farklı bir stili olan bu warunglarda hesaplı ve lezzetli kızartılmış balık, karides, tavuk ve et yemekleri yiyebilirsiniz.

 

 

SÖRF CENNETİ KUTA 

Bali Adasında plajlarıyla ünlü Kuta isimli bir sahil kasabası bulunuyor. Bizim Güney sahillerimize çok benzeyen Kuta bir Sörf cenneti. Sokaklarda Hindistan'da gördüğümüz gibi onlarca motorsikletle karşılaşıyoruz.

Kuta’da akşamları yemek yiyebileceğiniz birçok restoran ve birçok seçenek var. Deniz ürünlerini, tercih etmeyenler için ise et ve tavuk yemeklerini çok ucuza yiyebilirsiniz, büyük bir ziyafetten neredeyse 15 $ dolara kalkınca, geceye devam etmek için içinizdeki sesi dindiremezsiniz. Nası goreng (kızarmış pirinç), bebek (ördek) , siyah pirinç pudingi ve karışık meyve sularını mutlaka denemelisiniz. Eğlenmek için Kuta’ya gelen tüm turistler Poppies II Lane’teki (Otelimiz Bounty Kuta da bu uzun Sokakta ) eğlence mekanlarını gezerler. Ara sokaklardaki küçük barlarda birdenbire kendinizi büyük bir partinin içinde Avustralyalı’larla dans ederken bulursunuz. Balili kızların dans ettiği Sky Garden, Hard Rock Coffee gibi mekanlara uğradıktan sonra Sabaha karşı sessiz Bali sokaklarında güvenle otelinize yürüyerek gidebilirsiniz. Tabii birden motorsikletli "Kadın ve Travesti Tellalları"ile karşılaşırsanız şaşırmayın!

 

 

ENDONEZYA NASIL MÜSLÜMAN OLDU?

 

Müslüman nüfusa sahip ulkeler arasından en doğuda olanı. Ayrıca yayıldığı alanların çok uzağında olmasıyla beni oldukça şaşırtan bir ülke Endonezya. Nasıl olmuş da İslam o uzak coğrafyayı etkilemiş insanı hayrete düşürüyor.

İnsanın aklına şu soru geliyor?Endonezya nasıl müslüman oldu ?

Rivayet olunur ki kendi halinde bir tüccardı.Bir gün kumaşları gemiye yükledi. Endonezya’ya gitti, oraya yerleşti.İşini orada devam ettirdi. Kumaşları kaliteliydi. Kendisi de kanaat sahibi bir insandı. Kazancı az olsun, temiz olsun düşüncesindeydi. Bir gün geç geldi iş yerine. Eleman iyi bir kâr elde etmişti sattığı mallardan. merak etti, sordu:

--Hangi kumaştan sattın?

--Şu kumaştan efendim.

--Metresini kaça verdin?

--On akçeye.

--Nasıl olur?” diye hayret etti,

--Beş akçelik kumaşı on akçeye nasıl satarsın? Bize hakkı geçmiş adamcağızın. Görsen tanır mısın onu?

Eleman gitti, müşteriyi buldu, getirdi. Dükkan sahibi müşteriyi karşısında görür görmez, helâllik istedi ve fazla parayı müşteriye uzattı. Müşteri şaşırmıştı.Böyle bir durumla ilk defa karşılaşıyordu.

Ne demekti hakkını helâl et?

Olay kısa sürede dilden dile dolaştı. Çok geçmeden kralın kulağına kadar vardı.Sonunda kral kumaş tüccarını saraya çağırdı. Kral sordu:

--Sizin yaptığınız bu davranışı daha önce biz ne duyduk, ne de gördük. bunun aslı nedir?

-Ben, dedi.Tüccar, bir Müslüman’ım.İslâm dini böyle emreder. Müşterinin bana hakkı geçmişti. Dolayısıyla kazancıma haram girmişti.Ben sadece bir yanlışı düzelttim.

Kral,

-İslâm nedir, Müslümanlık nedir? gibi peş peşe sorular sordu. birer birer sorularını cevapladı. Kral ilk defa duyuyordu böyle bir dinin varlığını.Fazla zaman geçirmeden İslâm’ı kabul etti.Daha sonra kısa süre içinde de Müslüman oldu.

250 milyonluk nüfusa sahip olan bugünkü Endonezya'nın Müslümanlığı kabul etmesindeki sır sadece beş akçelik kumaştı.

Yapılan tek şey vardı sadece: inandığı gibi yaşamak, sahip olduğu güzellikleri çevresiyle paylaşmaktı.

Efendimizin müjdesi herkese açık: “Doğru ve güvenilir tüccar, kıyamet gününde peygamberler, sıddıklar (doğrular) ve şehitlerle beraberdir.” Yani, asıl etkili olan söz dili değil, hal diliydi.Konuşmaktan çok yaşamaktı.Anlatmaktan ziyade davranış dilinin devreye girmesiydi.

 

 

TANAH LOT TAPINAĞI

 

Ubud-Kuta yolunun ortasında meşhur bir tapınak var, ismi Tanah Lot. Etrafı sularla kaplı kayalıkların tepesine inşa edilmiş bu tapınak, Bali’nin en çok turist cezbeden özellikle gün batımında mutlaka fotoğrafı çekilmesi gereken turistik bir yeri.

Bu Tapınağın içine girmek yasak. Aşağıdaki mağaranın girişine kadar yaklaşabiliyorsunuz.Ancak oraya varmak için de sığ denizin içinden dalgalardan kendinizi koruyarak geçmeniz gerekiyor.Suların yüksek olduğu zamanda tapınağın görüntüsü daha muhteşemmiş.

Deniz üzerine inşa edilmiş Tanah Lot isimli bu taş tapınağın Bali dilindeki anlamı “Denizin içindeki kara”. Yerli halkın hacı olmak için geldiği kutsal bir yer. 

Okyanusun ortasındaki 15.yüzyıldan kalma deniz tanrılarına dua etmek için yapılmış Tanah Lot Tapınağı’nın içinde Hindu rahipler; yüzünüzü kutsal suyla ıslatıp, Bali kutsal çiçeğini size sunuyor, Bali’de her tapınak dağ – deniz veya doğu – batı eksenine göre yerleştirilmiştir. Buna ‘Kutsal Geometri’ deniyor.

Tapınağa giden yol üzerindeki sahilinde gündüzleri denize giriliyor akşamları da mum ışığında kadehler tokuşturuluyor (Bu Alaturka usulü burda da görüyoruz) ve Bali'ye özgü deniz ürünleri tüketiliyor.

 

BALİ'DE KEDİ PİSLİĞİNDEN YAPILAN KAHVE: LUWAK KAHVESİ

 

Bali’ye özgü tropikal meyvelerin ve baharatların yetiştirildiği botanik bahçelere turlar düzenleniyor. Bu bahçelerde yerel tatları barındıran çeşitli çaylar ve Luwak Kahvesi turistler tarafından tadılıyor.

1700’lü yıllardan beri üretilen Dünyanın en pahalı kahvesinin anavatanı Endonezya olduğunu biraz kahve kültürü olan herkes bilir ama pek çoğumuzun duymadığı bir Kahve çeşidi var: Kopi Luwak. Az üretilen bu Kahve;Endonezya'nın Sumatra adası ile çevresindeki birkaç adada yaşayan palmiye misk kedisinin yediği ve sonrasında dışkıladığı kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.Günün belli saatlerinde iyi seçilmiş kahve çekirdekleri yedirilen kedigillerden ve oldukça hiperaktif bir

kedi olan Luwak’ın sindirim sistemi bunları özel bir işlemden geçirdikten sonra dışkı olarak çıkartıyor. İşte bu dışkı önce temizlenip sonra pişirilmek üzere uzun bir işlemden geçiriliyor ve içebileceğiniz(?) en lezzetli (!)kahve ortaya çıkıyor. 

 

 

ENDONEZYA VE BALİ'NİN ANIMSATTIKLARI

 

---Bali'de geceleri köşe başında bulunan uyuşturucu satıcıları usulca size yaklaşıp magic mushroom,kokain vs. satmaya çalışırsa şaşırmayın ve bu satıcılardan bazılarının polis olduğunu unutmayın. 

---Bali'de her yeri tapınak sayılabiliyor.Esasen çoğu kişinin evinin bahçesinde kendine ait bir aile tapınağı var.Sürekli her yerde tütsü yanıyor

--"Selamet pagi"İyi günler, günaydın"anlamına geliyor.

---Her sabah ve her akşam Bali’liler kapı önlerinde veya bahçelerinde bir gelenek uyguluyorlar; çöp yok etme, yani yakma geleneği. Ülkede çöp toplamak diye bir sistem olmadığından, çöpleri yakma yoluna gidiyorlar. Her sabah ve her akşam tüm şehri kaplayan bir sis tabakası bundan.

---Tegallalang pirinç tarlaları arasında bisiklete binmek

---Ahşap işçiliği ile meşhur Mas köyünü ziyaret etmek 

-Fil safarisi yapmak 

--- Bali’nin ünlü birası Bintang

---Balinez usulü ton balığı ve tavuk kıymasını baharatla karıştırılıp sokakta satıldığı Satr Lilit çöp şişi tatmakta yarar var.

--- “Bali deneyimi” adı verdikleri bir sette limon çayı, zencefil çayı, ginseng çayı, zencefil kahvesi, saf kakao, vanilya kahvesi, çikolatalı kahve ve Bali kahvesi var. Her fincandan sonra ağızdaki eski aroma temizlesin diye su içiliyor ve tarçın çiğneniliyor.

--Bali'deki şaraplar: Pirinç şarabı, Hindistan cevizi şarabı, Yılan meyvesi şarabı (alkol oranı %43)

---Tatil için en uygun zaman az yağışlı olan Nisan ve Eylül ayları arasında. 

--Bebek;ördek demek.“bebek tutu”, biber yapraklarına sarılmış ördek füme:“Nefsu mekan yang baik” Afiyet olsun!

---Endonezya;elektrik bile olmayan adacıklarında Teak,Mogahony gibi tropik bölge ağaçlarından elişi ve masif olarak üretilen kolonial tarz mobilyalarıyla ünlü.

---Bali'de masaj salonlarının neredeyse tamamında alenen seks teklif ediyorlar, global otel zincirlerinin altındaki barlarda escort pazarına dönüşmüş.

---Endonezya'da pazarlik sırasında satıcı parayı yere atarsa "son fiyat" anlamına gelir.

---Rivayet olunur ki Endonezya'nın bazı adalarında yokluktan insanlarının Prezervatif

yerine domates kullanıyormuş.

---Jim Carrey'in son filmi Aman Tanrım! (Bruce Almighty) Endonezya'da gösterimi tanrının tasviri ve canlandırılması yapıldı diye yasaklanmış.,

---Endonezya’da çok sık Deprem olduğu için Denpasar Hava Limanında halkın paniğe kapılmaması için uyarılar var.

--100'den fazla yerel dilin konuşuluyormuş.

--Endonezya ulusal bayrağı Monaco'nun Bayrağı ile tıpatıp aynı.

---Endonezya, Türkiye'den en çok yarı işlenmiş tütün ithal ediyor.

---Güney Asya depremi nedeniyle 100.000i aşkın insanını yitirmiş bir ülke.

---En batıdaki ucundan en doğudaki ucuna olan mesafe Avrupa'nın bir ucundan diğerine olan mesafeden daha uzun.

<