FARKLI RENKLERİN ÜLKESİ: HİNDİSTAN ve BAŞKENT DELHİ
FARKLI RENKLERİN ÜLKESİ:
HİNDİSTAN ve BAŞKENT DELHİ
Yeni Delhi Tren istasyonuna vardığımda Hindistan'ın dünyanın en renkli, en özel ülkelerinden biri olduğunu anladım. Özel bir ülke çünkü farklı kültürlere, farklı dillere ve çeşitli renklere ev sahipliği yapıyor.
Aktarmasız bir uçuşla beş saatte Delhi'ye vardık.Ancak dönüş yolumuz altı saat. Hava alanından Yeni Delhi Tren istasyonuna Ekspres Metro ile 20 dakikada 60 Rupi (2 TL) ücretle ulaşılabiliyor.
Peronlarda yerde oturan yolcular Tuk Tuk - Rickshaw (Şehiriçi ulaşımı sağlayan 3 tekerlekli Motorsiklet -Bisiklet) sürücüleri kene gibi yapıştılar.Önce 100 Rupi(4,5₺) başlayıp 40 Rupiye kadar tenzilat (!) yapıp 1 km lik gideceğimiz yere Bizi bıraktılar.
Pazarlık konusunda en ateşli konuşmaları bu sürücülerle yapılıyor.Sonuç olarak bu araçlar küçük olmalarından dolayı, diğer araçlara göre trafikte daha rahat hareket ettiğinden tercih etmek zorundayız.Eskiler "İlk intibaa son intibaa"derler.Benim ilk izlenimim çok kötüydü.Victor Hugo'nun "Sefiller"Romanı burada yaşıyordu.Sefaletin böylesini hiç görmemiştim.
TARİHTE 8 DELHİ
Tarihte Delhi adında 8 değişik yerleşim merkezi kurulmuştur.
Şah Cihan tarafından 17. yüzyılda kurulan Yedinci Delhi bugünkü Eski Delhi’nin temelini oluşturur.
Sekizinci Delhi ise İngilizler tarafından 1911 yılında kurulan ve başkent ilan edilen Yeni - Delhi’dir.Yeni Delhi, sömürge döneminde kurulduğu için Eski Delhi’ye göre oldukça düzenli ve temiz. Eski Delhi’de yollarda trafik şeridi filan hak getire; arabalar birbirlerine o kadar yakın geçiyor ki ya kırık yan aynaları ya da kapalı. Herkes birbirine sürekli korna çalıyor.Araçların çoğunun arkasında "Horn please" "Lütfen Korna çalın"yazılı.
Belki bugüne kadar gördüğüm en pis şehir.Yolda yürürken burnumu kapatıp,hayvan dışkılarına basmamak için ordan oraya zıplıyorum.Etrafta kesif bir mazot kokusu var.Tam bir kaos.
PAHAR GANJ
Yeni-Delhi tren istasyonundan çıktığınız zaman tam karşınızdaki sokak, Main Bazaar denilen çarşı ve daha ilerisi de Pahar Ganj bölgesidir. Burası, turistlerin yoğun olarak bulunduğu, canlı bir kalabalığın görüldüğü, çok hareketli bir bölge.
ÇELİŞKİLERİN EFSANE BAŞKENTİ
Hindistanın modern başkenti Delhi için farklı renkler ve çelişkiler başkenti diyebiliriz. Hindistan özellikle biz batı toplumları için dünyanın en değişik yerlerinden biri. Delhi de bu değişikliklerin tümünü içinde barındıran muazzam bir kent. Beş bin yıllık tarihiyle bugüne kadar on bir kez yıkılıp yeniden inşa edildiği söylenen bu efsane kent, Hint mitolojisinde güçlü bir yere sahiptir. Hindistan Hükümetinin ve Delhi Bölgesi Ulusal Başkenttinin merkezi olarak bu şehir dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerinden biri. Eski ve yeniyi deneyimleyeceğimiz antik ve modern kültürü bir arada bulabileceğimiz Eski Delhi gezimiz sırasında, geçmişe doğru tarihi ve kültürel bir yolculuk yapacak, Jama Mescid ve Kızıl Kaleyi ziyaret edeceğiz.
JAMA MESCİD
Eski Delhi'nin başlıca en büyük camii olan Jama Camii'nin tam adı Mescid-i Cihan Numa.Cuma günleri cemaatin kalabalık olması sebebiyle “Cemaat camii” bir başka ifadeyle "Jama camii” adıyla anılıyor .
Hindistan’ın Beşinci Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından yapımına 1650 yılında başlanılmış olan bu muhteşem Camii 1656 yılında tamamlanmıştır.
İslamiyetin Hindistan’da önemli bir yeri vardır.Hintlilerin İslamiyet’i seçmelerindeki en büyük etken Sosyal yaşamda ilerleyebilme şansı. Yani “Kastsız” bir hayat.
Şehrin en işlek pazarlarından “Çavri Pazarı” Yolunun başlangıcında bulunan Caminin bahçesinde 25.000 Müslüman aynı anda saf tutabilir. Cami de geyik derisine yazılmış antik değeri olan bir Kur’an-ı Kerim ve birkaç kutsal emanet bulunmaktadır.
Jama Mescidi kırmızı kumtaşı ve mermer şeritlerden yapılmış 3 büyük kapısı, 4 kulesi ve 40 metre yüksekliğinde 2 minaresi vardır.
Camiin dış Avlularına bile ayakkabı çıkartılamadan girilemiyor.
DELHİ'DE TEŞAŞÜR ZAMANI
-Mirim ! Cenabettin beyler neredeler acaba?
-Kendileri şu an teşaşürdeler.
-Pardon?
-Teşaşür buyuruyorlar.
-Oh ne âla.
-Siz de buyurmaz mıydınız?
-Ben almayayım,efendim, teşekkür ederim.
Teşaşür; çiş yapmanın kibar şekilde söylenişidir.Genellikle muhterem kişilerin tuvalet ihtiyacını belirtmek için kullanılır.
Hindistan 'da her yer her zaman "Teşaşür"yeridir.Pisuar hak getire!
İhtiyaç görmek için tuvalete gitmek çoğu kişi için, doğal olması gereken bir durum ama Hindistan'da nüfusun neredeyse yarısı, 600 milyondan fazla kişi küçük ve büyük tuvaletlerini buldukları açık alanlarda yapıyor.
Çok sayıda Hintli için bu günlük bir gelenek ve umumi tuvaletlere erişimleri olsa bile dışarıyı tercih ediyorlar.
Geçenlerde Ahmedabad Belediyesi tuvalet kullanma alışkanlığını yaymak için umumi tuvaletleri kullanan çocuklara para vermeye bile başlamış.
İNSANLAR,KÖPEKLER VE
İNEKLER
İnsanlar, Köpekler ve Hindistan için olmazsa olmazlardan İnekler. Gündüzleri sokakların mutlak hakimi insanların yerini geceleri köpeklere bırakacak.
Hindular için İnek kutsal bir varlık, aynı zamanda bir Tanrıça. Bu nedenle inek eti yemiyorlar hatta et yemiyorlar. Hinduizme göre, İnek eti dışında et yemek yasak olmamasına karşın, ekonomik zorluklardan dolayı et tüketimi azalmış, bir süre sonra ise et yememek bütün Hindu toplumu tarafından benimsenmiş. Bugün Hinduların büyük çoğunluğu vejeteryan. Müslüman, Budist ve Sihler için ise böyle bir durum söz konusu değil. Din konusunda herhangi bir zorlama olmamasına karşılık bu gruplar da İnek eti pek yemiyor.
MAYMUN TANRI HANUMAN
Hanuman; Hindu mitolojisinin maymun tanrısıdır. Öğrenmenin efendisi ve rüzgârlar tanrısı Vayıt'ın oğludur. Bazı rivayetlerde Şiva'nın avatarlarından biri olarak yHotel er almaktadır.
Hanuman'ın bir dağ kadar iri ama buna rağmen çok çevik olduğu, derisinin sarı, yüzünün kırmızı ve olağanüstü uzun kuyruğu olduğu ifade edilir.
Yani Hint mitolojisine göre gökgürültüsü de ondan kaynaklanmaktadır.
Hint mitolojisine göre; Hanuman bir keresinde yiyecek sanarak gökyüzünden güneşi çalmaya kalkışır. Bir felaketi önlemek için savaş tannsı İndra yıldırım silahını maymuna atarak onun çenesini parçalar.
Büyük Hint destanı Ramayana'da ise Hanuman; maymun kral Sugriva'nın bakanı ve evrenin koruyucusu Vişnu'nun en ünlü Avatar'ı Rama'nın sadık arkadaşıdır. Kahraman Rama'ya karısı Sita'yla kaçan şeytan kral Ravana ile savaşı sırasında başı sıkıştığında yardıma koşar. Sita'nın Ravana'nın krallığının olduğu Lanka adasında olduğunu keşfeden de yine Hanuman'dır.
HİNDİSTAN BAŞBAKANIN ANNESİ DE PARA DEĞİŞTİRME KUYRUĞUNDA
Geçen Ay, 500 (22₺) ve 1000 (44₺)Rupilik Kağıt paraların değişimi başladı.Hindistan Başbakan'ın Ahmedabad'da oturan 90 yaşındaki Annesi de Banknot değiştirme kuyruğuna girdi.
LAL QİLA KIZIL KALE -DELHİ
Şah Cihan;1650 yılında başkentini Agra’dan Delhi’ye taşıması üzerine Delhi’ye özellikle mimari açıdan harika eserler kazandırmıştır.
Şah Cihan’ın zerafet ve güç sembolü Kızıl Kale'nin yanı sıra Hindistan’nın en büyük camisi Jama Masjid, Delhi’nin ticaret merkezi Chandni Chowk ve eski Pazar bulunuyor. Hindistan’nın farklı renklerini tanımak için üç tekerlekli bisikletle yolculuğumuza devam ediyoruz.
Bu kalenin Hintçe ismi Lal Qila (Lal=kırmızı, Qila=Kale) Adını kalenin yapıldığı taşların renginden almıştır. 1648 yılında Moğol imparatoru Şah Cihan bu kaleyi yaptırmış olmasına ve bu şehrin kendi ismini (Şahcihanabad) taşımasına rağmen, başkent olarak Agra’yı tercih etmiştir.
Bu kale, günümüzde tipik bir Hint-Moğol tarihî eseridir.
HİNDİSTAN ve KAST SİSTEMİ
Hindistan’daki kast sisteminde aşağıdan yukarıya doğru fakirler, işçiler, esnaf ve tüccarlar, soylular ve din adamları geliyor. Kastlar arasında geçişe izin yok. Hatta iki farklı kasttan kimse evlenemiyor bile.Hindistan’da kast sistemi günümüzde ise ;
Brahmanlar : Üniversite ve yönetimdeki üst düzey yöneticiler
Kshatriyalar : Hindistan ordusundaki subaylar
Vaişyalar : Tüccarlar, toprak sahipleri
Şudralar : işçiler ve köleler
Paryalar : Hiç bir kasta ait değildirler.
Kastlar arasında asla geçiş olmaz.
Gazetelerde “Eş aranıyor” gibi ilanlarda bile kast durumları belirtilir.
HİNDİSTAN VE DELHİ'NİN ANIMSATTIKLARI
--- Trafik;İngiltere'de olduğu gibi yasal olarak sol tarafta.Ancak bu kurala pek uyulmuyor.
-----Ekmek fırınlarının olmadığı ülke
----Dilencilerin bile yüzü gülüyor.
----100 milyondan fazla insanın doğumundan ölümüne kadar sokaklarda yaşıyor.
---Hindistan'ın resmî dili olan Sanskritçe'de adı Bharat(Baharat)
----Dünyadaki Bilişim ve Tıp sektöründe önemli merhaleler katetmiş Ülke.
---1.Dünya Savaşında Türklere karşı savaşan ülke
---Demiryolu Bakanlığı var.
---Yabancılar bize "Turkey " yani Hindi dediklerinde kıl oluyoruz. Ancak biz de Onlara "Hindi" diyebiliyoruz.
---Parkta otururken tanımadığınız bir adam yanınıza yaklaşıp "masaj yaptırmak ister misiniz?"diye sorarken bir diğeri " kulağınızı temizlemeyi "önerebilir..
--- Bir anektod anlatılır.İngilterede Hintli öğrencilere Logaritma Cetvelini ezberletirmiş; böyle abuk şeylerle uğraşmaktan başka şeyleri düşünmeye fırsat bulamasınlar diye.Bir çeşit kimliksizleştirme politikası..
----Hintliler’in büyük bir çoğunluğu et yemediklerinden dolayı Et yemek için ya lüks otelleri ya da Müslüman mahallelerine gidilmesi gerekiyor.
-----Hindistan sanıldığı gibi aşırı derecede güvensiz bir ülke değildir. Gece yarısı Delhi sokaklarında rahatça yürüyebilirsiniz.
--- Halkın çıkarlarını geliştirmek ve sınıfsal ayrımı reddedip, Hindistan'ın Bağımsızlığını kazandıran Mahatma Gandhi; 1948 yılında Yeni Delhi’de bir süikastçı tarafından vurularak öldürülmüştür
----Dünyanın bir numaralı mücevher tüketici ülkesi Hindistan
dünyada üretilen ham Altının dörtte birini kullanıyor.
---Kimsenin sigara içmediği, o acaip trafikte bile kimsenin kavga etmiyor.
--Sinemalarda film gösterimleri öncesinde bazen milli marş okunuyormuş.
---Çingenelerin Anavatanı
---İspanya'nın Flamenko dansını Hindistan'dan Çingeneler tarafından getirilmiştir.
----Hindistan'da hamalların bile sendikası var.
----Sokak berberleri her yerde hazır ve nazır.
----Kumar ve Singh soyadı çok yaygındır.
---İngiltere, sömürgesi Hindistan'ı 1947'de Pakistan ve Hindistan olmak üzere ikiye böldü.
---Hindistan ile Pakistan arasında ikiye bölünen Keşmir eyaletindeki gerginlik 1948'den bu yana sürmektedir.
---Dünya üzerinde en fazla sinema filmi çekilmiş ülke.
---Delhi'de TV'yi açtığımda "Fatmagül'ün Suçu","Feriha" ve ismini hatırlayamadığım 3 TV Dizisi ekrandaydı.Hintçe Dublajın bazı kısımlarında İngilizce cümleler kullanılıyor...
---Dünyada en çok üniversiteye sahip ülke.
----Hint evlilik geleneklerinin temel özelliği kadının çeyiz getiren taraf olmasıdır.
----Tarihi Baharat Yolunun başlangıcı Hindistan.