GALATASARAY MI ?..
Sevgili dostlar, spor insan bedenini ve ruh sağlığını pozitif yönde etkileyen çok önemli bir aktivite. Bununla birlikte mesajlar veren ve bu mesajların kısa sürede büyük kitlelere ulaşmasını sağlayan, motive eden en etkileyici yarışma ve uğraşı alanı…
Spor branşlarını kapsayan ilk resmi uluslararası yarışma ( Olimpiyat ) düzenlenmesi fikri ortaya atıldığında 1896 yılıydı ve yer olarak da Atina belirlenmişti.
Olimpiyat oyunları içerisinde ise pek çok spor branşı arasında milyonlarca kitleyi ekranları başına kilitleyen ya da koşarcasına stadyumlarda toplayan ve en popüler olanı da şüphesiz futbol… 22 futbolcunun bütün sahayı dolduran nüanslarıyla gerçekten de göze hoş gelmekte.
Söz konusu futbol karşılaşmalarının geçmişine dönersek;
24 Ekim 1857 günü kurulan ve ilk futbol kulübü olarak tarihe geçen İngilterenin Sheffield FC takımı ve 1860 yılında yine İngiltere’de kurulan Hallam FC Takımıyla 26.Aralık 1860 günü oynadıkları maç ( 2 – 0 ) tarihe ilk resmi futbol müsabakası olarak geçti.
İlk uluslararası resmi karşılaşma ise 30. Kasım. 1872 ‘de İngiltere – İskoçya arasında oynanan (0 – 0 ) karşılaşmadır.
Ülkemize dönelim ;
Türkiye’de profesyonel futbol liglerinde çeşitli dönemlerde başarı öyküleri olan 127 güzide futbol takımı var. Bunların içerisinde de özellikle Süper Ligde mücadele eden ve her yıl liderliğe oynayıp değişik dönemlerde lig şampiyonu olan popülaritesi yüksek takımlarımız bulunmakta.
Yazımızın başlığından da anlaşılacağı gibi, takımlarımızın içinden bu yıl Şampiyonlar Ligi’nde oynaması nedeniyle konumuz Galatasaray ...
Çeşitli istatistik rakamlarla sizleri yormak istemiyorum ancak Galatasaray’ın UEFA ve Süper Kupa Şampiyonu olduğunda başarısı ve şu andaki başarısızlığına göz atalım.
İlk 11’de görev alan Claudio Taffarel, Oliveria Capone, Gheorghe Popescu, Bülent Korkmaz, Ergün Penbe, Suat Kaya, Okan Buruk, Ümit Davala, Gheorghe Hagi, gibi oyuncu kadrosu ile 1999 – 2000 sezonunda UEFA Şampiyonu oldu.
Yine 2000 yılında UEFA Süper Kupa Şampiyonu olduğunda ilk 11’de oyuncu kadrosunda Claudio Taffarel, Oliveria Capone, Gheorghe Popescu, Bülent Korkmaz, Hakan Ünsal, Okan Buruk, Suat Kaya, Emre Belözoğlu, Gheorghe Hagi, Ümit Davala, Mario Jardel vardı.
Galatasaray’ın Avrupa kupalarında Real Madrid ile yaptığı son karşılaşmanın kadrosuna bakalım; Fernando Muslera, Mariano Filho, Christian Luyindama, Marcao (Marcos Do Nascimento Teixeira), Yuto Nagatamo, Ryan Donk, Steven Nzonzi, Jean Michael Seri,Younes Belhanda, Ryan Babel, Florin Andone !..
Galatasaray UEFA Şampiyonu olduğunda kadrosunda 7, UEFA Süper kupayı kazandığında ise kadrosunda 6 Türk futbolcu vardı.
En son Real Madrid ile 22. Ekim. 2019 günü Türk Telekom Stadyumu’nda yani kendi sahasında yaptığı ve 0 – 1 yenilgisiyle sonuçlanan karşılaşmada ise kadrosunda tek bir tane dahi Türk futbolcu yok !..
Değerli okurlar, yalnızca ülkemizin değil Dünya’nın sayılı kulüpleri arasında adı geçen Galatasaray’ın 19 yıl önce kadrosunda 6 – 7 Türk futbolcu yer alırken şu anda bir tek tane dahi Türk futbolcunun kadrosunda yer almamasını nasıl açıklayabiliriz ?..
Türkiye’de futbolcu yetiştirilip yeteneklerinin değerlendirilmesi ve kazanılması, diğer kulüplerle birlikte Galatasaray’ın teknik heyetinin de görev ve sorumlulukları arasında değil mi ?
Bu görev bilinci içerisinde Türk futbolcu sayısının giderek artması beklenirken sıfıra düşmesi nasıl izah edilebilir ?
İleri gideceğimiz yerde geri mi gittik ?..
Bu durumda evet geri gitmişiz !..
Galatasaray antrenörü Fatih TERİM’in geçmişte genç takımlardan bulup kazandırdığı birkaç Türk futbolcuyu başarıymış gibi sunması anlamsız. Böylesi görev ve sorumlulukların sürdürülebilir olması anlamlı…
Kaldı ki ülkemizde 400.000 lisanslı futbolcu var !..
Spor takımları yurt içinde kendi kulüplerini, yurt dışında ise kendi kulüplerinin ötesinde önce Türkiye’yi temsil etmek durumundadır…
Başarı çok yönlü olduğunda anlam kazanır…
Esen kalın.