CEVDET TÜTÜNCÜ

CEVDET TÜTÜNCÜ

GALİÇYA

Sevgili dostlar, 26.Ağustos.1071 yılında Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru IV. Romen Diyojen arasında cereyan eden Malazgirt Meydan Savaşı’nın galibiyetiyle Anadolu’ya adım atan Türklerin ve 1299 yılında Osman Gazi tarafından kurulan Osmanlı İmparatorluğu’nun 650 yıllık hakimiyetine son vererek, topraklarının parçalanması aşamasına getiren 1. Dünya Savaşı, 11.Kasım.1918 tarihinde sona erdiğinde arkasında hayatını kaybeden 10 milyon sivil  9.7 milyon asker vardı.

1.Dünya Savaşı’nın başlama sebepleri arasında hiçbir dahli olmayan Osmanlı İmparatorluğu yıllar boyunca süren yıpranmışlık ve yorgunluğun ardından yine de  kendisine atfedilen “Büyük güç” tanımlamasının sonucu olarak, İttifak Devletleri Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Bulgaristan Krallığı ile birlikte savaşa katılmak zorunda kaldığında, Çanakkale Boğazı’nı geçip ve İstanbul’a sığınan Goben (Yavuz Sultan Selim) ve Breslau (Midilli) Alman Kruvazörleri, İstanbul Boğaz’ını da geçerek neredeyse bir oldu bitti eylemiyle 27.Ekim.1914 günü Rusya’nın Sivastopol Limanı’nı bombalamışlardı.

Kendisini bir anda savaşın ortasında bulan İmparatorluk, kendi sınırları ve topraklarında Kafkasya Cephesi, Sina ve Filistin Cephesi, Irak Cephesi, Hicaz-Yemen Cephesi ve Çanakkale Cephesi olmak üzere öncelikle beş ayrı cephede savaşmak zorunda kaldı. Yine ikinci derecede de olsa İran ve Balkan Cephesinde de savaşmak 1. Dünya Savaşı’nın Osmanlı Devleti’ne neye mal olduğunu anlatması açısından önem arz etmektedir.  

Ancak bütün bunların içinde ayrı bir özellik arz eden ve İmparatorluk sınırlarının dışında açılan bir cephe daha var ki, bugün bile çoğunlukla unuttuğumuz ve hatta şehit mezarlarının çoğu kaybolmuş… 

Avrupa’nın orta yerinde…

Bugün Güneydoğu Polonya ve Batı Ukrayna sınırları içinde bulunan  Galiçya,             1. Dünya Savaşı sırasında Alman ve Avusturya - Macaristan ordularının, Rus Ordularının ilerleyişi karşısında zor durumda kalmaları nedeniyle,  Osmanlı Devletinin Çanakkale’de savaşmış ve öylesine bir cehennemden sağ çıkarak gazilik şerefine erişmiş, yüksek savaş tecrübesi bulunan muharip 35.000 seçkin askerini, 15. Kolordu nam altında İttifak Devletleri’ne yardım için gönderdiği savaştığı bir başka cephe…

Değerli okurlar,  21.Temmuz.1916  Cuma Günü gün doğumunda Edirne Uzunköprü ve Alpullu İstasyonlarından hareket eden trenler Galiçya Cephesi’ne ilk kafileyi götürdükten bir yıl sonra Ağustos.1917’de savaş sona erdiğinde, Çanakkale Savaşı’ndan kahramanca savaşıp sağ olarak çıkan gazilerden 15.000 nefer, burada toprağa düşüp memleketlerine dönemediler. 

O yıllarda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde olmaması nedeniyle nerede olduğunu dahi bilmedikleri bu topraklarda şehadetle tanışanlar, Galiçya’nın ne yana düştüğünü bile bilmeden ( Kumandanım Galiçya Ne Yana Düşer – Mehmet Şevki YAZMAN 1896-1974 ) ayrı bir kahramanlık destanı yazdılar

1. Dünya Savaşının sona ermesinin 100. Yılı  (11.Kasım.1918).

Esen kalın.

<