GAZETE DERGİ MECMUA
Sevgili dostlar, haber; bir olayın bir olgunun kendisiyle ilgili özellik ve detaylarının öğrenilerek başkalarına aracılı veya aracısız iletilmesi eylemi ve işlemidir. Muhabere, muhabir, muhbir gibi kelimelerin köken olarak kendisinden türediği haber; bir olayın olgunun öğrenilmesiyle “Haber almak” niceliğine sahip olmakla, “Haberi vermek, haberdar etmek” yükümlülüğünü ve sorumluluğunu da beraberinde getirir. Yaşadıkları sürece hayatı ilgilendiren bütün konuların hemen hepsinde insanların haber almak ihtiyaçlarını karşılayan da bu sorumluluk olmuştur.
İnsan hayatı günün her dakikasında, herhangi bir konuda haber veya haberdar olmakla yakından ilgilidir. Bu ilgi, haber almayı - vermeyi sağlamak üzere bir takım yöntem ve araçların bulunması ve geliştirilmesini gündeme getirmiştir.
Geliştirilen yöntemler tarih boyunca gazete, radyo ve televizyon olarak kendini ortaya koymakla ve hepsi birlikte son derece önem arz etmekle birlikte, bunların içinde en eski ve etkin olarak günümüze kadar gelmiş olan yazılı basının ( Gazete, dergi, mecmua ) ayrı bir yeri bulunmaktadır.
Yazılı bir vesika özelliği bile taşıyan gazetenin haber vermek dışında kapsamlı genel kültür edinmemize yardımla çocuklarımızın, gençlerimizin düzgün olarak yetişme ve gelişmesinde son derece etkin rol oynadığını söyleyebiliriz.
İnsanlar hangi yaşta olurlarsa olsunlar hayata bakış açılarının sürekli gelişim içinde olması, başarı katsayısının yükselmesiyle doğru orantılıdır. Bakış açılarının gelişim içinde olmasının kaynağı ise bilgi ve kültür zenginliğimizi sağlayan materyallerdir.
Günümüzde neredeyse sosyal yaşantı kriterlerini dahi belirleyen iletişim, doğru değerlendirildiğinde insanlar arası ilişkilerin hemen tamamında olumlu zemin hazırlamakta ve dolayısıyla psikolojik doyum da sağlayarak başarıya yol açmaktadır.
Söz konusu kriterler, tahsil yapmaktan, iş sahibi olmaktan, evlilikten, çocuklarımızı topluma olumlu bireyler olarak yetiştirmekten tutun da toplum içindeki her türlü rolümüzü doğru oynamamızı gerekli kılan vazgeçilmez prensipleri ihtiva eder.
Toplum içerisinde varlığımızın, kişiliğimizin sorumluluğunu taşımak ve yansıtabilmek için dolu dolu bir bilgi ve kültür dağarcığına, bunu sağlayabilmek için de bol bol okumaya ve kaynağa ihtiyacımız var. Haber edinmemizi sağlamanın yanı sıra genel kültür sunan gazete, mecmua ve dergilerin bizim için önemli kaynaklar olduğu aşikar.
Ortalama yeterli bilgiye sahip olabilmek için her gün en az bir tane günlük gazetenin okunması gerekmektedir.
Değerli okurlar, Dünya Gazeteler Birliği WAN (World Association of Newspaper ) tarafından yapılan açıklamaya göre Dünya’da gazete okuma konusunda birinciliği hiçbir ülkeye kaptırmayan Japonya’da yalnızca Yomiuri Shimbun Gazetesinin tirajı 14.067.000. Birkaç örnek daha verecek olursak Dünya’da tiraj sıralamasına göre ilk yüz gazete arasında Almanya Bild Gazetesi 3.867.000 tirajla 6. Sırada, 2.419.00 adet satışıyla The Sun İngiltere 11. sırada ve 14. sırada 2.107.000 tirajla ABD The Wall Street Journal Gazetesi, 45. sırada 1.009.000 satış rakamıyla Avusturya Kronen Zeitung ve 63. Sırada ise Rusya Komsomolskaya Pravda Gazetesinin 817.000 tirajı bulunmakta.
İki örnek de İslam Ülkelerinden verecek olursak Mısır Al-Ahram Gazetesi 900.000 satış rakamıyla 57. Sırada, Pakistan Jang Gazetesi 775.000 satışla 69. sırada olarak Dünya sıralamasında ilk yüz arasında yer almaktadır.
Bütün bu verilere karşın, elimiz gitmese dahi yine de gerçeği yazmak zorundayız. Türkiye’de yayımlanan bütün gazetelerin toplam tirajı yalnızca 3.000.000 !..
Bu sayı ile kültür, bilgi seviyesi açısından yarışta ne denli geri kaldığımızı ve dünya sıralamasında yer alabileceğimizi değil konuşmak düşünmek bile abesle iştigal olur.
Okumak açısından böyle ideal seviyelere ulaşmak için yalnızca gazeteyi satın almak yeterli olmamaktadır. Gazeteyi okumaya ayrı bir özen ve dikkat gösteriyorsak ancak o zaman gereken faydayı elde etmekten söz edebiliriz.
Canlılar arasında üstün bir ırk olan insanın yaşantısını yüksek düzeyli tanzim etmesinde haber, bilgi ve kültür vazgeçilmez düsturlardır.
Esen kalın.