CEVDET TÜTÜNCÜ

CEVDET TÜTÜNCÜ

GAZETE RADYO TELEVİZYON

Sevgili dostlar, çok değil bundan 50 yıl önce Dünya’da olan bitenle ilgili haber alabildiğimiz ve yaygın olarak kullanılan yalnızca iki iletişim aracı bulunmaktaydı; gazete ve radyo..

     Gazetenin tarihçesine baktığımızda, toplumsal iletişim alanında görevini yaptı olarak kabul edeceksek; 3400 yıl önce Nil Nehri’nin kıyısında bulunan ve elden ele dolaşarak önemli olayları insanların öğrenmesini sağlayan bir tablete ilk gazete unvanı verebiliriz.

     Bununla birlikte MÖ. 59 yılında Roma Senatosu tarafından,  haberleri toplamak ve dağıtmak amacıyla  “Acta Diurna”  2000 adet kopya olarak hazırlanmış imparatorluk sınırları içerisinde  dağıtılmıştır.

     Ancak yine de 15. Ocak.1609 tarihinde Almanya’da yayımlanmaya başlanan “Aviso Relation oder Zeitung” gerçek amacına uygun en yakın anlamda ilk gazete olmuştur.

     Bugün gerek ülkemizde ve gerekse diğer ülkelerde pek çok gazete – dergi - mecmua toplumun haber almak ihtiyacını karşılamak amacıyla canla başla faaliyet göstermektedir. 

     İtalyan Guglielmo Marconi’nin gemiden karada bulunan hizmetçisine 3 adet S harfi sinyali göndermesiyle sinyalin karadan alınması ve bu keşfi takip eden İngiliz bilim insanı James Maxwell’in 1865 yılında radyo dalgalarının yayılma teorisi, radyonun bulunması konusundaki ilk çalışmalar olmuştur.  Alman Fizikçi Heinrich Hertz’in 1888 yılında teoriyi pratiğe dönüştürmesiyle 1898 yılında radyo gerçek yaşamda kullanılmaya başlandı. İlk yayınların bölgesel olmasına karşın 1923 yılında radyo dalgalarının atmosferdeki İyonsfer tabakasına çarparak geri döndüğü anlaşılınca, radyonun deniz aşırı haberleşmede kullanılması  neredeyse devrim niteliğinde gerçekleşmiştir.

Günümüzde uydular kullanılarak yayınları hayli kolaylıkla yapılan televizyon ve internetin de haberleşme araçları olarak yer alması, haberleşmenin Dünya üzerinde çok hızlı ve kesintisiz olarak akışının sağlanmasında çok büyük önem taşımaktadır.

Genel anlamda bütün Dünya’da gerek ülkelerin, gerekse insanların hayatına yön veren en önemli etken kuşkusuz haberleşme araçlarıdır.

Değerli okurlar, biz farkında olsak da olmasak da yukarıda ortaya koymaya çalıştığımız haberleşme araçlarının neredeyse tamamı, farklı olsalar dahi birbirini tamamlayan  organize bir çalışma içinde faaliyetlerini gerçekleştiriyorlar.

Bu organizeyi gerçekleştiren en cefalı ve zor görevlerin üstesinden gelen Ülkemizde AA (Anadolu Ajansı), TRT Haber Ajansı vb. ve Dünya çapında  BBC (British Broadcasting Corporation), AFP (Agence France Press), AP ( Assocaited Press ), TASS (Telegrafne Agentsva Sovyetskova Soyuza) vb. haber ajansları iletişim halkasını birbirine bağlayan kuruluşlar olarak çalışmalarını sürdürüyorlar.

Çok kısa bir haberin dahi hazırlanıp bilginize sunulması, o haberin küçük olmasıyla ters orantılı bir çalışma ve özveriyi gerektirmektedir.

Bir basın kuruluşunda çalışmak, değil saatlerin yılların dahi hayatınızdan nasıl akıp geçtiğini hesaplamanız konusunda sizi zaafa uğratır.

Yine de ne denli zevkli olduğunu çalışanlar bilir…

Esen kalın.

      

<