GİRİŞİMCİLER DESTEKLENMELİDİR
Gelir dağılımının bozulması, istihdam eksikliği, işsizlik ve fakirlik, Covid-19 salgınının en önemli sonuçları oldu. İşsizlik dalgası, bu güne kadar görülmemiş şekilde, tüm Dünya’yı etkisi altına aldı. İşgücü piyasaları daralınca, gençler daha fazla işsizlikle karşı karşıya kaldılar.
Salgın döneminde uygulanan ücretsiz izin, kısa çalışma ve fesih yasağı gibi tedbirlerin zamanında devreye girmesi ile işsizlikle efektif bir şekilde mücadele edildi.
Her ne kadar, doğal afetler ard arda devam etse de, artık toparlanma dönemine girildi. İşsizliğin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için etkili önlemler almak gerekiyor. Yeni düzenlemelere ihtiyaç var. Aktif bir istihdam politikası izlemek gerekiyor. Devletin işgücü piyasasına müdahaleler yapması ve genç istihdama ilişkin politikalar oluşturması gerekiyor. Beraberinde tüm kurumlarımızla kapsamlı bir şekilde istihdam politikası oluşturmak zorunlu hale geldi. Önlemler için, kısa dönemli olmayıp, uzun döneme yayılan istihdam arayışında olunması şarttır.
Bu konularda Üniversitelere, işveren ve işçi sendikalarına da görev ve sorumluluk düşmektedir.
Her yıl işgücü piyasasına yeni giren 750,000 gencin önünü açmak ve dinamik güçleri harekete geçirebilmek gerekiyor. Her şeyi devletten beklememelidir. Özel sektör yatırımlarına uygun vasıfta insan gücü yetiştirmenin yanı sıra, kendi işini kuracak gençlerimize fırsat sunmak da istihdamı arttıracaktır.
En önemli ihtiyaç, eğitim ve iş gücü projeksiyonlarıdır. Doğru yönlendirme ile piyasalarda geçerli olacak alanlara ilişkin eğitim programlarını uygulamaya geçirmek gerekiyor.
T.O.B.B. Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin gençlere girişimciliği bir akademik alan olarak sunması ile Üniversite öğrencilerimizi Dünya’nın gelişme potansiyeli çok yüksek olan alanlarına iş yapabilme becerisine kavuşturmak için T.O.B.B. fırsatlar veriyor.
Gençlerimiz sadece kendi coğrafyamızda değil, gelişme potansiyeli çok yüksek bölgelerde de, gittikleri ülkenin dilini öğrenmiş olarak girişimci olmalılar. Ya da istihdam edilecekleri işte uzun dönemli istihdam politikası yaratacak ve Üniversiteliler girişimciliği yerinde öğreneceklerdir.
Geleceğin mesleklerinde pandemiyi ve dijitalleşmeyi hesaba katmak şart olmuştur.
Gençlere elli yıllık tecrübem ile en büyük tavsiyem, doğru bir seçim için önce yeteneklerine, sonra kişilik özelliklerine ve daha sonra da ilgi alanlarına, sevdikleri ve hayallerine uygun bir meslek seçmeleridir.
“Yetenekler”, kişinin öğrendiği ve kolaylıkla yapabildiği alanları ayıklar.
“Kişilik özellikleri”, kişinin ne şekilde mutlu olabileceğini gösterir.
“İlgi”, kişinin daha fazla öğrenmeye meraklı olduğu alanları işaret eder.
“Hayaller”, ise, kişinin tutkularıdır.
“Değerler”, kişinin yaptığı işin sonucunda ne elde etmek istediğidir.
“Doğru meslek seçimi”, kişinin tüm bu yanlarını dikkate almayı gerektirir.
Gençler, bunu süreç içerisinde keşfederek bulmalıdır. Kişi kendini sorgulamalı, değişimi izlemeli, projelere katılmalı ve staj yapmalıdır.
Mezun olan öğrencilerin iş arama süreci, beklendiğinden uzun sürebilir. Bu nedenle geçici olarak, uzmanlık alanları dışındaki işlerde çalışabilirsiniz. Bu süre içerisinde kişisel gelişiminizi kısmayın, bu sizi umutsuzluğa düşürmez. Teknolojiyi ve geleceğin dijital dünyası için gerekli dijital enstrümanları öğrenin. Sertifika programlarına katılım gösterin.
Bundan sonra çalışma şekilleri de eskisi gibi olmayacak. Her dört kurumdan birisi karma işgücü yapısına geçmeyi planlıyor. Karma işgücü yapısına geçişin kalıcı olmak üzere hazırlanmak gerekir.
Böyle bir Dünya’da geleneksel ve tek tip çalışma modellerinin sürdürülebilir olması, artık mümkün değildir.
Diğer yandan yeteneklerine güvenen çalışanlar da, Dünya’nın neresinde isterlerse çalışabileceklerini ve tek bir kuruma bağlı olmak yerine, çeşitli kurumlar ile ve farklı projelerle çalışmalarının mümkün olabileceğini fark etmektedirler.
Bu da, hem kendilerine ve hem de çalıştıkları organizasyona rekabet avantajı sağlar.
HAFTANIN SÖZÜ
İşsizliğin tek çözümü, üretimi ve istihdamı arttırmaktır. Bunun için yapılacak tek şey, girişimci müteşebbis gençleri teşvik etmek, destek olup önünü açmaktır.
Sağlıcakla kalın.