DOĞAN ÖZKAN

DOĞAN ÖZKAN

Her şey olur

Erdoğan'ın yüzde 40 kuralından bahsetmesi AKP'de tartışılmaya başlandı.

Sadece AK Parti’de mi?

Küsüratlar dahil cümle partiler yeni hesaplar yapmaya başladı…

Çünkü öneri tüm irili ufaklı partileri kilit durumuna getiriyor.

Malum eski Bakan Faruk Çelik kuyuya bir taş attı…

Şimdi Türkiye, bu taşı çıkarmaya ve taşın DNA’sını çözmeye çalışıyor…

Ne demişti Çelik; Başkanlık seçiminde baraj yüzde 50+1 yerine , yüzde 40+1 olsun dedi.

Erdoğan “evet” demedi ama yan cebime koy dercesine “Bu teklifi muhalefet getirsin” dedi.

Muhalefet işi “tiii”ye almaya başlayınca AK Parti’den de muhalif sesler gelmeye başlayıverdi.

40+1 Erdoğan’a olası bir erken seçimde avantaj sağlayabilir ama, büyük bir hayal kırıklığına da neden olabilir…

Şimdilik konu kapanmış görünüyor ama, partilerin matematik dahileri anket sonuçları ile birlikte bu öneriyi ameliyat masasına yatırmışlar..

Gelen haberler öyle…

AK Partililer Erdoğan’ın açık kapı bıraktığı yüzde 40 kuralının getirilmesi durumunda partinin daha rahat hareket etme olanağına kavuşacağı değerlendirmesi yapıyor. Meclis’te halkoyuna gitmeden anayasa değişikliği için gerekli çoğunluğa  ulaşılmasının zor olduğuna dikkat çekiyor.  AK Parti yöneticileri, partinin yeni sistemin getirildiği anayasa değişikliğinin hazırlanma sürecinde ‘yüzde 40’ kuralını istediği, ancak MHP’nin kabul etmemesi üzerine ‘yüzde 50+1’in getirildiği de bir başka önemli nokta…

MHP böylece iktidarın iplerini elinde tutuyor ve anahtar parti olma konumunu koruyor.

Gerçi “anahtar olma” konusunda İYİ Parti lideri Akşener’de pek istekli görünüyor…

 Yüzde 40+1 değişik yorumlara neden oluyor.

Tüm hesaplar MHP üzerine kurulmakta.

Yüzde 40+1 barajının karşı ittifaka yeni güçler kazandırabileceğini düşünen AK Partilinin sayısı azımsanacak gibi değil…

 Cumhurbaşkanlığı seçim barajının yüzde 40+1’ea düşürülmesinin partinin üzerindeki ittifak baskısını ortadan kaldıracağını düşünen bazı AK Partililerde var elbette…

Ama, “Böylesi bir seçimde Yine ittifaklar olacaktır. Yüzde 40’a düşürdüğünüz zaman Erdoğan’ın karşısında da bir yüzde 40’lık kitle olur. Seçime yine ittifaklarla gidilebilir, ancak yine ittifak mecburiyeti hissedilmemesi partinin elini rahatlatır. MHP ile yapılan ittifakta görüldü ki, partinin milliyetçi seçmeni MHP’ye kayıyor. MHP’nin oyu artıyor, partinin oyu azalıyor” diyenler hala çoğunlukta…

Yani tartışma MHP’ye olan güvensizlik üzerine kurulmuş gibi görünüyor.

 MHP’nin daha önce ‘yüzde 40’ı kabul etmediğini anımsatan AK Partililer, “ MHP istemez. Sonuçta bu ittifak, MHP’ye kazandırıyor" görüşünde.

Aslına bakarsanız AK Partili kurmaylar bu konuda umudunu CHP’ye bağlamış durumda.

Diyorlar ki;  “Bu değişikliği CHP’nin de istemesi lazım. Bu değişim referandumsuz bir çoğunlukla kabul edilmeli, bunun için de üçte iki çoğunluk olan 400’ün aşılması gerekiyor”

Kimileri de; Yüzde 50+1 kuralının değiştirilmesi doğru değil.. Barajın düşürülmesi, ileride çok daha farklı tartışmaların yaşanmasına neden olur. Yüzde 40 ile seçimi kazanan bir Cumhurbaşkanı’nın alacağı kararlar, yürürlüğe koyacağı kararnameler, karşıda kendisini istemeyen yüzde 60’lık bir kitle olacağı için hep tartışılır” diyor.

Teklife MHP çok soğuk. Yüzde 40 barajı MHP’nin siyaseten gücünü neredeyse sıfırlayacak noktaya indirebilir. Ancak, MHP’nin sığındı kavram ise ilginç bir demokratik gerekçe. MHP. Yüzde 40+1!ik barajın nitelikli çoğunluğu sağlamayacağını öne sürülerek demokratik bir direnç gösteriyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın “muhalefet getirsin değerlendiririz” önerisi için “Ciddiye alınacak yanı yok. Ekonomi ve dış politikadaki sorunları örtebilmek için bunları gündeme getiriyorlar” değerlendirmesini yapıyor.

Özetle; AKP’de, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 40+1 kuralının getirilmesinin partiyi rahatlatacağı, ancak değişikliğin zor olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

Ama zaman nelere gebe onu bilmiyoruz..

Türkiye’de siyaset ay ay değil, gün gün değil saat saat değişebiliyor…

Bekleyeceğiz ve göreceğiz… Olmaz demeyiz, Burası Türkiye her şey olur…

<