Hz. ŞUAYB A.S MEDYEN ve EYKE
Sevgili dostlar, dünya üzerinde eylemi konuşma ile destekleyerek ve tamamlayarak iletişim kurabilen insanoğlu, kendisine bahşedilen düşünmek ve düşüncelerini uygulamak konusunda planlar yapabilen tek canlıdır.
Milyon yıllar boyunca uygulamaya dökülen düşüncelerin içinde bulunduğumuz çağdaki sonuçları hayli mesafeler kaydetmiş olsa dahi, insanın özünde var olan iyilik duygularını harekete geçirmek bakımından yeterli olması için insanın kendisinde var olanı geliştirmeye çaba sarf etmesi gerekmektedir.
İyilik duygularının harekete geçirilmesi fırsatların, iyi yönde kullanılmasıyla imkan dahilinde olabilir.
İşte bu fırsatlardan bazıları binlerce yıl öncesinde ipek ve baharat ülkeleri Çin ve Hindistan’dan gelip Kuzey Afrika ülkelerine ulaşan Hicaz ile Filistin arasında Kuzeybatı Arabistan ticaret yolunun üzerinde Eyke ve Kur’an-ı Kerim’de kendisinden on yerde bahsedilen Medyen’in yol güzergahında elverişli yerler olmasıydı.
Zamanın en zengin insanlarını barındıran her iki şehir, konaklama yeri olarak da bulundukları yerin halkına avantaj sağlaması nedeniyle büyük ün yapmıştı.
Ancak fırsatların iyi yönde kullanılmasının aksine bu iki şehrin ün yaptığı başka bir alan daha vardı…
Özellikle ölçü ve tartıda hile yapmak, yalancılık, satılan mala hile karıştırmak, insanları aldatmak konusunda hiç kimse ellerine su dökemezdi.
Kur’an-ı Kerim’in pek çok ayetinde insanlar arasındaki ilişkilerde yasaklanarak bahis olunan olumsuz davranışların, tebliğ ile düzeltilmesi ve insanların birbirlerine yardımcı olarak sulh ve sükun içinde olmalarını sağlamak ve onlara yaşamın temel kavramlarını doğru olarak öğretmek üzere Medyen ve Eyke halklarına da Hz. Şuayp a.s Peygamber olarak gönderildi.
Lut Peygamberin kızının oğludur.
İnsanları özellikle ölçü ve tartıyı tam tutmaları, yeryüzünde bozgunculuk çıkarmamaları konusunda uyarmakla yükümlü kılınan Hz. Şuayb a.s. bir rivayete göre kızı Safura ile evlenen Hz. Musa a.s.’nın kayınpederidir.
Uyarmak ve doğru yolu göstermek konusundaki bütün çabaları boşa çıkan Hz. Şuayb a.s Peygamber’in önce Medyen sonra da Eyke’yi terk etmesiyle, Medyen Halkı zelzele ile daha sonra da Eyke Halkı korkunç sıcakların kavurmasıyla yok olmuştur.
Adı Kur’an-ı Kerim’de onbir yerde zikredilen Hz. Şuayb a.s. İnsanlara karşı hitabında veciz üslup kullanarak güzel sözler söylemesi özelliği nedeniyle “Hatip-ül-enbiya” ( Peygamberlerin hatibi ) olarak Peygamberler tarihinde yer almaktadır.
Esen kalın.