DOĞAN ÖZKAN

DOĞAN ÖZKAN

İlk örtülü itiraz…

Kanal İstanbul için dünya sessizliğini koruyor.

Çünkü; henüz Türkiye’deki siyasi tartışmalar bitmiş değil. Ayrıca kanal için finansman durumu da çok netleşmiş değil.

Ayrıca sessizliğin bir başka nedeni ise, yapılacak kanalın işletmesi ile ilgili.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kanalın devlet sermayesi ile yapılacağını söylüyor.

Ancak Türkiye’de de bir ofis açan bir ABD şirketi finansmanı sağlayabileceğini söylüyor.

Ancak bu finansman konusu biraz muğlak.

Çünkü; firma işletmeye talip olup olmadığını netleştirmedi.

ABD firmasının sahipliğinde bir kanal hem Türkiye’de, ham de dünyada ciddi tartışmalar neden olacak.

İşte tam bu sıralarda, Rus devlet televizyonu Vesti'nin ekonomi haber sitesi, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kanal İstanbul projesinin, potansiyel cumhurbaşkanı adayı olan, zorlu rakibi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun direnişiyle karşılaştığını” yazdı.

Bu kanal için ilk  resmi tepki gibi görünüyor.

Kanalın  İmamoğlu’nu Erdoğan’a rakip olarak göstermesi ise  işin bir başka ilginç yönü.

Rus devlet televizyonu Vesti'nin ekonomi haber sitesi, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kanal İstanbul projesinin, potansiyel cumhurbaşkanı adayı olan, zorlu rakibi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun direnişiyle karşılaştığını” yazdı.

Vestiekonomika sitesi, "Türkiye altyapı savaşına girdi" başlıklı analizinde, söz konusu projeyle ilgili polemiğin, iki politikacı arasında hayati nitelik kazanabileceğini belirtti. Siyasette duygusal argümanların daha fazla hakim olduğuna işaret eden Vestiekonomika, "İmamoğlu da şu anda bunu yaşıyor. Onun sloganı ‘Ya Kanal ya da İstanbul.’ Erdoğan bu çekişmeyi kaybederse, kendisine pahalıya mal olacak" değerlendirmesinde bulundu.

İlk belirlemelere göre kanalın inşası için 200 binden fazla ağacın kesileceğini aktaran Rus analiz sitesi, "Jeologların tahminlerine göre, proje ile ilgili 7 yıllık döneminde yılda 360 patlama olacak, yaklaşık 4 bin ton amonyum nitrat kullanılacak. Halkı bu projenin gerçekten de gerekli olduğuna ikna etmek zor. Özellikle de bu kez zorlu bir karşıtı varken. İmamoğlu proje karşı zorlu bir mücadele yürütüyor" uyarısında da bulunuyor.

Site böylece, kanal ile ilgili tartışmanın yakın bir gelecekte siyasi bir tartışmadan çıkarak toplumsal bir tepkiye de dönüşebileceğini belirtir uyarılarda bulunuyor.

 Medya Günlüğü’nün aktardığına göre dev projenin sonuçlarının çevre ve ekonomi için uzun vadeli ve geri döndürülemez sonuçlara yol açacağını öne süren Vestiekonomika, "Askeri bakımından sonuçlara değinmiyoruz bile" dedi.

İşte tüm analizin can damarı da burası.

Türkiye’de yavaş yavaş başlayan bu tartışmaya resmi b ir kurumun dikkat çekmesi manidar görünüyor.

 Kanal İstanbul taraftarlarının geçecek gemilerin getireceği gelirleri esas argüman olarak gösterdiklerine işaret eden Rus sitesi, "Ama şurası da henüz belirsiz: 25 mil yakında Boğazlar'dan ücretsiz bir geçit varken, gemiler neden Kanal'a ödeme yapsın ki" diye sordu.

Türk halkının çevre ile ilgili sorunlarda tek yumruk olarak sokağa çıktığını da hatırlatan Rus sitesine göre, İmamoğlu adaylık konumunu güçlendirmek için Erdoğan'a karşı harekete geçme fırsatı buldu.

Kanal İstanbul tartışmasının ulusal bir mesele olmaktan kısır siyasi bir çekişme konusu olduğunu ima eden site, henüz geniş katmanların bu tartışmaya katılmadığı da özellikle belirtiyor.

Kesilecek ağaçların çokluğu özellikle genç kuşağın  henüz dikkatini çekmedi.

Ancak toplum mühendisleri, Sivil Toplum yöneticileri henüz sessiz görünüyor ancak  ilk kazmayla beraber yani bir çevresel eylemin başlatabileceklerini de unutmamak gerekir.

 

<