İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRİSİ
Sevgili dostlar, 17.Temmuz.1945 yılında Potsdam Konferansı’yla ( Almanya - Berlin ) 2. Dünya Savaşı sona erdiğinde, tespit edilebilmiş pek çok olumsuz olayların dışında, halen tespit edilemeyen ve toprağın altında sır olarak kalan onca insan haysiyeti ile bağdaşmayan olayların bir insanlık felaketini oluşturması; kendi onuruna layık bir düzenlemenin gerekliliği düşünen insan için elzem tedbir ve kararların almasını gündeme getirmişti.
Savaşta eline güç geçiren ve kudretli olanla, güçsüz ve kudretsiz olanın arasında herhangi bir fark bulunmasını anlamsızlaştıran ve her bireyin insan onurunu eşit bir şekilde taşıdığı gerçeğini ortaya koyan çalışmalar yapılması gerekliliği, 1946 yılında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu kurulmasıyla anlam buldu.
Bütün ülkeler tarafından hemen onay gören çalışmaların en temel kıstası, insanın kendisinde doğuştan var olan ve yücelikle bağdaşan insanlık değerine vurgu yapılarak haklarının savunulması olmuştur.
İnsan onurunun ve haysiyetinin ayaklar altına alınması kadar acı veren başka hiçbir duygunun olmadığı yaşama sürecinde, geçmiş yılların acıma ve vicdan duygularını dumura uğratan uygulamalarından arınmak ve son vermek gerekliliği, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu çalışmalarının nüvesini teşkil etmiştir.
Gerek 1. Dünya Savaşı ve gerekse 2. Dünya Savaşı’nın Dünya’yı ve insanlığı yıkıma uğrattığı felaketleri telafi edebilmek için, insan haklarının koruma altına alınmasında esin kaynağının 1789 Fransız İhtilali’nde ortaya konulan “Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi” olduğu söylenebilir.
10. Aralık.1948 yılında Paris’te toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ( UDHR – Universal Declaration of Human Rights ) oy verme hakkına sahip olan 58 ülkeden 48’nin olumlu oy vermesi sonucunda kabul edilerek yayımlandı.
İnsan haklarının savunulması için dünya çapında yapılan araştırmalar sonucunda Bildiriye Türkiye’de olumlu oy veren ülkeler arasında bulunmakla beyannameyi kabul etmiş ülkeler arasına 6.Nisan.1949 yılında alındı.
Değerli okurlar, Birleşmiş Milletler güvencesiyle imzalanan ve deklarasyon niteliğindeki “İnsan Hakları Beyannamesi”, hiçbir ayırım gözetilmeksizin bütün insanlar tarafından hak edilen “Eşit ve devredilemez haklar” olarak ele alınması ve uygulanması yönünde kesinlik sunması bakımından önem arz etmektedir.
İnsanları dil, din, ırk ve cinsiyet ayırımına tabi tutulmaksızın sağlıklı yaşama, eğitim, ulaşım, güvenlik, barınma ve insani yardım olarak eşitlik ilkesinde buluşturan bildiri 30 maddeden oluşmakta ve 1. Maddesinde “Bütün insanların hür, haysiyet ve haklar bakımından eşit doğduklarını” zikretmektedir.
En temel ve ilk şart olan insanlığın ancak insan olmasıyla bağdaşabilecek en yüce değeri korumak ve kollamanın ne denli önemli olduğunu beyan eden deklarasyonun yayımlanması her yıl 10 Aralık’ta Dünya İnsan Hakları Günü’nde kutlanmaktadır.
Esen kalın.