M.ALTAY TÜTÜNCÜ

M.ALTAY TÜTÜNCÜ

İNSAN-TOPLUM-SANAT

Merhaba, mutlu günler...

İnsanoğlunun varoluşuyla birlikte geçmişten günümüze kadar ulaşmış süreçte Eski Çağ Tarihi dönemlerinden itibaren, insanlararası iletişimin başladığı mağara duvarlarına çizilen kabartma resimleriyle, yazının icadıyla devam eden süreçte sanat, estetiksel ( güzellik,çekicilik,etkileyicilik,göz alıcılık) değerleri ifade eden, insanları meraka, keşfetmeye,keşfedilmeye,üretime doğru yönelimde bulunduran bir kavram olarak hayatımızın her alanında etkisini göstermektedir.

İnsanlar ve insanların biraraya gelerek oluşturdukları toplumların, kitlelerin kültürel değerleri arasında önemini hissettirerek varlığını koruyan sanat, sosyo-kültürel maddi, manevi değerleri yeni nesillere, yeni nesillerin yer aldığı toplumlara, kuşaklararası kültürel alışverişlere birçok katkı sağlamaktadır.

Örneğin, Ülkemizde İstanbuldaki Ayasofya Camii, Sultan Ahmet Camii, Dolmabahçe Sarayı, Yere Batan Sarayı, yine özellikle kendine ait sanatsal duruşuyla Avrupa kıtasında yer alan Almanyanın Köln şehrindeki "Dom Katedrali", Fransanın başkenti Paristeki "Notre Dame Katedrali" gibi önemli yapılar ihtişam verici görünümleriyle ve sanatsal güzellikleriyle dikkat çekmektedir.

Ülkemizdeki ve Avrupa kıtasındaki örneklerle birlikte dünyanın birçok yerinde yapısını ve değerini koruyan tarihi sanatsal yapılar, her yıl binlerce yerli, yabancı turisti ağırlamakta, tarihi geçmişlerinin bilinmesiyle sanatsal özellikleriyle de hafızalarda yer almaktadır.

Sanat, yalnızca mimari anlamıyla değil, görsel, müziksel, sahne gösterimi anlamıyla da geniş bir etki alanına sahip düşünce, icra, yaşayış olgusudur.

Pablo Ruiz Picasso (1881-1973)' dan  Münir Nurettin SELÇUK (1899-1981)'a, William Shakespeare (1564-1616)' den Haldun TANER (1915-1986)' e kadar uzanan "Sanat Tarihi" sürecinde kalemlere,fırçalara konu olmuş,seslendirilmiş,gösterime girmiş birçok sanat eseri de sanatsal ifadesiyle günümüze kadar ulaşmış, uluslararası kültürel değerlerin temsil edilmesine, aktarılmasına öncülük etmiştir.

Görünen o ki uygarlıkların, uygarlıkların temelini oluşturan sosyo-kültürel insanların yaşamsal süreçlerini anlamlandırmalarında, kültürel alışverişe katkıda bulunmada, ileri uygarlıklar seviyesine doğru ilerlemede sanatın, sanatla yoğrulmuş olan sanatçıların ve oluşturdukları sanat eserlerinin payı büyüktür.

Sözlerimi, kendime ait, Beverly Hills'in ve ünlü düşünür Francis Bacon'un güzel sözlerimizle bitirmek istiyorum;  

"Sanat medeniyetlerin kültürel dilidir". Altay TÜTÜNCÜ

"Sanat uygarlığın imzasıdır". Beverly Hills

"Sanat tabiata ilave edilmiş insandır". Francis Bacon

Hoşçakalın...

<