SELAMİ TURGUT GENÇ

SELAMİ TURGUT GENÇ

İŞİN İÇYÜZÜ / DEMİREL BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ'NÜN ŞİFRESİNİ BANA VERMİŞTİ..

Çevresini çok iyi etkilemeyi, pozitif düşünceler yaymayı çok iyi becerirdi.
Düşünceleri duygulara, duyguları davranışlara, davranışları akılcı sonuçlara dönüştürmekte ustaydı. Kafasının içindeki değişim hızı, ilginç fikirler ortaya sürmeye anlam kazandırırdı. Kompleksi sıfır düzeyde bir liderdi.
“Mızrakla dünyayı ele geçirebilirsiniz ama, mızrağın üzerinde oturamazsınız.
Demirel, kompleks duygularında gizlenmiş içgüdülerini, Cengiz Han’ın yukardaki ünlü sözüne bağlanarak yaşam rotasını şöyle çizerdi:
“ Bir insanın içinde güçlü bir istek yoksa, görkemli bir başarı sağlayamaz.”
Ölümüyle toplumun her kesiminde  acıları üst üste katlayan Demirel’in yası, devam ederken, onun önemini kulaklarımızda çınlatacak şu sözü hiç unutulmayacaktır:
“Çare tükenmez..”
Demirel’in daha fani vücudu toprağa değmeden özel ve siyasi yaşam hakkında dizi dizi anılar yayınlandı.. Seveni sevmeyeni, doğrusu, yanlışı; insanların değerlendirme anlayışına göre bir istikamet buldu..
Hakkında yanlış sonuca varılmayan bir liderdi.. Demirel’in topluma mal olarak fikirleri ayıklandığında “haklılığı” ortaya çıkardı.
Her zaman yeni bir fikre esprilerle uzanan Demirel’i yakından tanıma  şansına sahip oldum.
Siyasi yaşamında basın özgürlüğüne önem verirdi. Ankara’da özel bir görüşmemizde, hazırlayacağım bir yazı dizisine şu mesajı vermişti:
“Bu gök kubbenin altında hiçbir şey gizli kalmaz.”
Siyasete bulaşan liderlerin basın özgürlüğü düşünceleri genelde kısıtlamalardan yanadır. Ama, Süleyman Demirel, hiçbir vakit basın özgürlüğüne hiçbir limit getirmemiştir. Basına, hizmet dönemlerinde “keşfedici gözlerle” bakmıştır.
Basın özgürlüğünün sınırlarını gerçekten keşfettiğini gösteren bir politika izlemiştir. İktidarına yönelik eleştirilerin boyutu ne olursa olsun, hep yasal zorlamalardan uzak durmuştur. Yalnız üç fidanın infazındaki tutumu, tarihin yargısına takıldı kaldı..”
Yıllar önce, Cumhuriyet döneminde, gelmiş geçmiş Başbakanların “Basın Özgürlüklerine” karşı davranışlarını araştırma konusu yaparken Bülent Ecevit’e ait olumlu bilgilere de ulaşmıştır. Yazı dizimde, bir çok Başbakan’la görüştüm ve tarihi arşivimi zenginleştirdim.
“Daima sessiz olan üç şey vardır: Düşünce, kader ve mezar.”
Süleyman Demirel’in, 1993 yılında özel konutunda ilk defa bana açıkladığı; yukarda sunduğum: “Bu gök kubbenin altında hiçbir şey gizli kalmaz..” sözleri, basına verdiği önemin anahtar cümlesi sayılmalıdır.
Her insan bir dünyadır. Demirel’de enlemleri, boylamları belli bir dünya idi. Onun ikliminde, hür basının önünde dikenli çitler pek görülmedi.
İNSANLARI TANIRSAN
GÜCÜNÜ BULURSUN..
Ünlü bir Türk bilginine sorarlar:
“Kaç çeşit dost vardır?”
-Bilginin cevabı hazırdır. Üç çeşit dost vardır, der.
“Bir dost vardır, gıda gibidir. Sen onu her gün ararsın.”
“Bir dost vardır, ilaç gibidir, gereğinde ararsın.”
“Bir dost daha vardır. Hastalık gibidir, o seni arar.”
Ne dileyelim: Demirel’i andıkça yaşamı, “satranç gibi akıl geliştiren” bir siyasi tablo karşımıza çıkaracaktır..

 

<