İŞİN İÇYÜZÜ / TAŞIMA SEKTÖRÜNE EL UZATIYORUZ..
Türkiye’de Avrupa Birliği ülkelerini kıskandıracak düzeyde yeni ve modern yollar yapıldı.. Kaliteli yollar giderek Türkiye’yi bir ucdan bir uca sarıyor.
- Bu cazip yollarımızda trafik kazalarının dehşet manzaraları sergilense de bunların üzerinde dev gibi bir taşıma sektörü hizmet veriyor. Yük ve yolcu taşımacılığı hızlı bir artış gösteriyor. Yakın bir gelecekte taşımacılık daha da büyüdükçe yolların kapasitesine sığmayacağı düşünülüyor. Planlamacılar, yol yapımlarını yaygınlaştırma çalışmaları yapıyor.
- Bütün bu gelişmişler içinde taşımacılıktan doğan yığınla sorunda çözüm bekliyor. Acaba, Türkiye’de taşımacılık sektörü de durumda ?
- Vergicinin, trafikçinin, parçacının, tamircinin, yakıtçının, komisyoncunun ve çevre gelirlerinin her türlüsüne muhatap edilmiş taşımacı esnafı ne tür sıkıntılar içinde. Ekmeğini rahat kazanabiliyor mu?
Yeni karayollarımızla taşımacılık sektörü arasındaki ulaşım problemlerinin ekonomimizde büyük tahribata neden olduğunu söylemek isteriz.
Tek kelimeyle:
“Şoförler, yükü taşıyan değil, yükün ağırlığını altında ezilen insanlardır…” diyebiliriz.
Taşımacı esnafı “öldürücü rekabet”le sahipsizdir. Korunmaya muhtaçtır.
Ulaştırmada sağlıklı bir fiyat oluşturulmadığı için tonaj dışı aşırı yüklemeler yapılmakta, düşük kazançlara boyun eğilmektedir. Aşırı yüklemelerle rekabet arttığı için karayollarında ölümcül kazalar yaşanmaktadır.
Her türlü ticari taşıtların sayısının hala bir sınıra getirilmemesi ülkede bir kargaşa konusu haline gelmiştir.
Ticari taşımacılığı, arz ve talep dengesi dikkate alınarak disipline edilmesi için en etkili ve acil tedbir olarak, ülke çapında genel plaka tahditine gidilmesi gereğine inanılmaktadır.
Bu amaçla taşıma ihtiyacı dengesinin kurulabileceği düşünülmektedir.
Bu yöntem, işin aslına uygun bir çıkış yoludur.
Karayollarında taşımacılıkta öldürücü rekabet çekişmeleri ortadan kalkarsa aşırı yüklemeler önlenmiş olur.
Bilinmelidir ki, hızlı kentleşme, hızlı sanayi gelişmeleri ve ülkeyi refaha taşıyacak üretim artışlarının önünde engeller görülüyorsa bunun kaynağı başka alanlarda araştırılmamalıdır.
Trafik kazalarının hazin tablosuna bakarken ulaştırma sektöründeki “aksaklık ve çarpıklıklar” bu yönden tedaviye alınmalıdır.
Teşhis ortadadır. Seminerlerle konferanslarla avunmayalım. Taşı gediğine koyalım.
NE DEMİŞLER… Bir gemi sulara gömülmek üzeredir.
Kaptan bağırır:
Yolcuların içinde inancı kuvvetli olup dua etmesini iyi bilen biri var mı?
Ben, diye seslenir bir adam.
Mükemmel, der kaptan. Çünkü bir can kurtaran eksiğimiz var..