KALEMİM KONUŞTUKÇA /Bir Çığlıkla, Bir Çığ Yaratan Adam
Bazı yazarlar vardır. İnsan onun kitaplarının tiryakisi olur. Yeni bir kitap yayınlayacağı günü heyecanla bekler. Okur, öylesine bir güven duymuştur ki yazarına; her satırını, her paragrafını keyifle okur. Kelimelerini gözleriyle görmez, yüreğiyle görür.
İşte böyle bir yazarı sonsuzluğa uğurladık.
Turgut Özakman’ı…
Olağanüstü üslubu ve anlatımıyla hepimize İstiklal Savaşını ve Cumhuriyeti öylesine bir anlattı ki, adeta kendimizi o mücadelenin içinde bulduk. O acı, ama sonrası mutlulukla dolu yılları yaşadık. Bir okuyan, bir okuyana değil, birkaç okuyana önerdi. Bir çığlık, bir çığ yarattı.
Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen’in katkılarıyla uzun yıllar düzenlediğimiz “Cumhuriyet Basın Baloları”nda O’nun kitaplarındaki kelimelerini, söze döktük, kürsüde tekrarladık. O’nun cümlelerini taklit etmekten gurur duyduk. Hep O’nun ismini anarak, kulaklarını çınlatarak, Cumhuriyetimize gönül veren konuklarla, zaferin ve devrimin heyecanını paylaştık.
Cumhuriyet Basın Baloları’nda her yıl geleneksel olarak ödül verdiğimiz Süleyman Demirel, Rauf Denktaş, Muazzez İlmiye Çığ, Hikmet Sami Türk, Bedii Faik, Altemur Kılıç, Can Kıraç, Halil İnalcık ,Yekta Güngör Özden, Yıldız Kenter, Vasfiye Özkoçak, Recep Bilginer, Mete Uğur, Asım Kocabıyık gibi şahsiyetlere verdiğimiz
“Cumhuriyet Gönüllüleri” ödülünü, 2011 yılındaki balomuzda, özel jürimizin önerisiyle Turgut Özakman Hocamıza vermeği kararlaştırdık.
Kendisiyle yaptığımız Ankara görüşmelerinde onayını aldık, sevinicini paylaştık. Hatta hastalığının başlangıcında kendisine acil şifalar diledik. Sağlığı izin vereceği ölçüde koşa koşa geleceği sözünü de aldık
Ancak baloya iki gün kala PKK ile girişilen çatışmada şehit olan 21 evladımızın acı haberini duyunca, Başkanımız Ateş Ünel Erzen’in isteğiyle baloyu erteledik ve şehitlerimizi toprağa verdik, acılarını yüreğimize gömdük.
Takip edilen günlerde, kara haberler hiç durmadı, giderek arttı. Sonuçta o yıl, “Cumhuriyet Basın Balosu”nu iptal ettik.
Cumhuriyet rejiminin tartışıldığı günlerde; Kurtuluş Savaşı destanını
yazan Mustafa Kemal’in, devrimleriyle Türkü çağdaşlığa taşıyan Atatürk’ün yüceliğini, birçok belge incelendikten ve olayların geçtiği tüm yerler gezilip, görüldükten sonra erişilmez bir üslupla kaleme alan Turgut Özakman’ın “Çılgın Türkler” kitabı, satış rekorlarını altüst etmişti.
Atatürk’ün sonsuzluğa veda ettiği gün Başyazarı Falih Rıfkı yazdığı makalede , “En mutlu Türkler, Atatürk yaşarken ölen Türklerdi” demişti.
Ben de, “Çılgın Türkler”, “Cumhuriyet” gibi mükemmel kitapları Türk milletine armağan eden, özgürlük ve çağdaşlık lezzetini bize bir kez daha tattırarak, o günleri yaşatan büyük yazarımız Turgut Özakman için “En mutlu Türkler, O kitabı okuyan Türklerdi” diyorum…
Işıklar içinde yatsın.