KALİTE ve MEMNUNİYET
Sevgili dostlar, herhangi bir alış-veriş yaptığınızda ( Özellikle beyaz eşya) satın aldığınız malın kusurlu, bozuk, ayıplı olması halinde, satıcının bir sürü zamanını harcayarak uğraştığını, cebinden durup dururken para çıktığını, moralinin bozulduğunu, zarara uğradığını gördünüz mü hiç ? Ben görmedim. ( Bozuk olan bir malı geri alması ya da değiştirmesi zarara uğradığı anlamına gelmez. Zira kendisinin sattığı mal zaten bozuktu.)
Peki yukarıdaki durumla karşılaşan bir alıcının elindeki bozuk malı iade etmek, değiştirmek, Tüketici Hakem Heyetinde - Mahkemelerinde koşuşturarak değerli zamanını durup dururken boşa harcayarak ödediği parasını kurtarmak için çırpınan ve bu arada morali sıfırlanan bir tüketici gördünüz mü ? Ben gördüm, hem de pek çok..
Bu durumda, insan hayatının önemli bölümünü oluşturan alış – veriş konusunu ele aldığımızda; cebinde kendi parası olduğu halde aldatılmışlık, kandırılmışlık, haksız yere elinden parası alınarak rahat ve huzurlu olamayan tüketicinin karşısında, böylesi sıkıntıları yaşamayan üreticinin, aracının, satıcının son derece rahat olduğunu görmekteyiz.
Üretici, aracı, satıcı böylesine rahat olabiliyorsa bir ticaret ortamında tüketicinin lehine kendi kendine bir takım tedbirler almak, araştırmak ve bunları yine müşterinin mutluluğu için sonuçlandırmak zahmetine neden katlansın ?.
Burada verecekleri yanıtı tahmin edebiliyorum “Tüketici Hakem Heyeti, Mahkemeleri var.“ diyecekler.
Evet var da, satıcı tüketiciden aldığı parayı herhangi bir zahmete katlanmadan, Tüketici Hakem Heyeti–Mahkemelerine gitmeye gerek duymadan güzelce harcarken, tüketici onca değerli vaktini Tüketici Mahkemelerinde neden harcasın, neden koşturup dursun ?.
Tüketici Hakem Heyeti ve Mahkemeleri elbette gerekli ve ülkemizde kurulduğu da iyi oldu. Ancak, nasıl olsa Tüketici Mahkemeleri var diye herhangi bir zahmete katlanmadan “ Git derdini Marko Paşa’ya anlat” misali sattığı emtia ile ilgili sorumluluk ve görevinden imtina etmesi, tüketicinin karşılaştığı zorluk karşısında satıcıya verilmiş ödül gibi olmaktadır.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2020 yılında karara bağlanan 521.533 başvuruyla birlikte Tüketici Hakem Heyetine yapılan toplam başvuru sayısı 594.270 ve yapılan başvurular niteliğine göre ikinci bir altı ay uzatmak olasılığıyla birlikte ilk altı ayda karara bağlanıyor.
Değerli okurlar, bir yılda Tüketici Hakem Heyetine yapılan 594.270 başvuru, rakamın yüksekliği itibariyle üreticilerin ve satıcıların sağlam, güvenilir, ayıpsız ve müşteriyi memnun eden bir ticari anlayış içinde olmaları hususunda, müşterinin parasını alıp sorumluluğu Tüketici Hakem Heyeti ve Mahkemelerine, zaman harcamayı ise müşterinin üzerine yıkmak konusunda ciddi zorluklar oluşturmaktadır.
Bu kadar yoğun başvurunun olması karşısında sorunu Tüketici Hakem Heyeti ve Mahkemelerine gitmeye bile gerek kalmadan çözebilecek bir takım önlem ve yükümlülüklerin üretici ve satıcıyı elini taşın altına sokacak tedbir ve yönetmeliklerle düzenlenmesi yönüne gidilebilir.
Ki üretici veya satıcı kalite konusunda daha titiz olmayı benimsesin..
Esen kalın.