Karadeniz balı markalaşacak (1)
Karadeniz boyunca yer alan yerleşimlerin her biri görülmeğe değer. Karadeniz’in güzide şehri Ordu’nun tarihi güzellikleri, fındığı, şelaleleri, gün batımı ve doğuşu, nefis doğası ile anlatılacak öyle çok şeyi var ki … Ama bu kez benim konum, insanlık tarihi kadar eski olan bal ve Karadeniz’de balın markalaşmasını sağlayacak olan Ordu Arım Balım Peteğim projesi Arıcılık Araştırma Enstitüsü Ortak Kullanım Tesisinin açılışı oldu.
Bal’ın tarihçesi
Günümüzden on bin yıl öncesine dayanan Cilalı Taş döneminden bu yana bal, insan yaşamının ve ekonomisinin bir parçası olmuştur. ¢İspanya, Valencia’da bir mağarada bulunan M.Ö.6000 yılına tarihlenen bir duvar resminde bal toplayan arılar ve o balı toplayan tarih-öncesi bir insan resmedilmiştir. Tarih boyunca insanların besin kaynağı olan bal; farklı dinler tarafından da önemsenmiş ve kutsal kabul edilmiştir. Peygamberimiz Hz. Muhammed’in balın bin derde deva olduğunu ve sofradan bal yemeden kalkılmaması gerektiği ile ilgili hadisleri bulunmaktadır. Osmanlı Sarayında 15. ve 17. yy arasındaki dönemdeki kayıtlar o yıllarda 14 ila 65 ton arasında bal tüketildiğini kanıtlıyor. Balın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Son yıllarda Mısır’da firavun mezarlarında yapılan araştırmalarda 3200 yıllık kurumuş bala rastlanmıştır. Okunan tabletlerden Eski Mısırlıların 4000 yıl öncesinden beri balı hem besin ve ilaç olarak hem de dini törenlerde kullandığı anlaşılıyor. MÖ 3000 yıllarında Mezopotamya’da yaşayan Sümerlerinde balı ilaç olarak kabul ettiği biliniyor
Karadeniz balı markalaşacak
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yürütücüsü olduğu Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen Ordu Arım Balım Peteğim projesi Arıcılık Araştırma Enstitüsü Ortak Kullanım Tesisi‘nin Eylül ayı başında açılışı yapıldı. Tesisin açılış töreni Ordu Valisi Seddar Yavuz, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve BALMER Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Ordu milletvekilleri, protokol mensupları, siyasi parti temsilcileri ve KOBİ yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Karadeniz bölgesinde arıcılık sektöründeki arıcılık işletmeleri ve KOBİ‘ler “Ordu Arım Balım Peteğim“ projesi ile atağa kalkıyor. Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından desteklenen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı'nda yer alan “Arım Balım Peteğim Projesi”, arıcılık sektörünün gelişmesi ve rekabetçiliğinin artırılması için 10 milyon avro yatırım yapılarak, dünya arı ürünleri ihracatında Türkiye'yi ilk sıralara taşımayı hedefliyor. Proje, ham arıcılık ürünlerinin işlenmesi kapsamında faaliyet gösteren KOBİ’lerin uluslararası rekabet gücünü artırma hedefine yönelik tasarlandı.
Ordu Valiliğinin yetkili temsilcisi olduğu, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)’e bağlı Arıcılık Araştırma Enstitüsünün faydalanıcısı olduğu Arım Balım Peteğim Projesi; Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ordu, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon ve Rize Arı Yetiştiricileri Birlikleri ortaklığında uygulanıyor.
Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü yerleşkesinde gerçekleştirilen Ortak Kullanım Tesisi açılış törenine Vali Seddar Yavuz, Ordu Milletvekilleri Dr. Şenel Yediyıldız, Metin Gündoğdu, Dr. Mustafa Adıgüzel, Cemal Enginyurt, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özkan Kayacan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği Mali Programları Dairesi Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya, Vali Yardımcıları Adem Öztürk, Turgut Subaşı, Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, AK Parti İl Başkanı Uğur Çelenk, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Balmer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, Milano Ticaret ve Sanayi Odasına bağlı olan Former Şirketinin Sözleşme Yöneticisi Carlos Talamas, protokol mensupları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile arıcılık işletmeleri yöneticileri katıldı.
(Devam edecek)