Karadeniz balı markalaşacak (3)
Karadeniz‘in çehresini değiştirecek
Projenin, sadece Ordu ilinin değil, Karadeniz’in tamamının çevresini değiştirecek bir proje olarak gördüklerini söyleyerek konuşmasına başlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği Mali Programları Dairesi Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya, “78 milyon avro değerinde 8 ilimizde ortak kullanım atölyesi kurmaktayız. Ortak kullanım tesislerinin en önemli özelliği, işletmelerin tek başlarına satın alma güçlerinin olmadığı makine ve ekipmanların ortak kullanım tesisi bünyesinde bulunması ve tesisin ayrım yapmaksızın bölgedeki girişimcilerin kullanımına açık olmasıdır. Arıcılıkta önemli olan güven, ortak kullanım tesisi bunu sağlayacak. Bunun için bir paketleme tesisi ile test ve analiz laboratuvarı kurduk” dedi.
Geniş bir coğrafyaya hizmet verecek
Proje kapsamında Ordu’da uluslararası akreditasyona sahip bir analiz laboratuvarı / Kalite Sertifikasyon Merkezi kuruldu. Bu birim arıcılık ürünlerinin ulusal ve uluslararası piyasalara güvenle sunulabilmesini temin etmeye katkı sağlamayı hedefliyor. Diğer taraftan, yine proje kapsamında tesis edilen ve proje ortakları tarafından kurulan BALMER A.Ş. tarafından işletilen “İşleme ve Paketleme Ortak Kullanım Tesisi”nde, arıcılık ürünlerinin modern koşullarda işlenmesi ve paketlenmesi yapılacak. Şirket çatısı altında faaliyet gösterecek olan “Pazarlama, Tanıtım ve Danışmanlık Birimi” ise üreticilerin pazara erişim olanaklarını güçlendirecek. Ordu’da oluşacak bu kapasite, altı ilde kurulan “Danışma ve Temas Noktaları” ile tüm hedef bölgeye yaygınlaştırılarak, göreceli geniş bir coğrafyaya yayılmış olan arı ürünleri sektöründeki KOBİ’lerin, anılan kapasiteden faydalanmaları sağlanıyor.
Arım, Balım, Peteğim projesi üretici, sanayici ve araştırma biriminin birlikte çalışmasını temin eden bir yapı ortaya koyuyor. Böylelikle teknolojinin sektörde kullanımını sağlayarak rekabetçiliği artırmakla beraber, çarpan etkisiyle arıcılık sektörünün güçlendirilmesine, üretimden son ambalaja kadar tüketicilere güven, üreticilere verim ve gelir artışı sağlayacak katkılar sağlıyor.
REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI NEDİR?
Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği anlaşması çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 900 milyon Avroluk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir programdır. 2007 yılından bu yana yürütülen Program ile, Türkiye'deki bölgesel farklılıkların dengelenmesi için KOBİ'lerin rekabet gücünün artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor.
Programın, 2007-2013 yıllarını kapsayan ilk döneminde yaklaşık 500 milyon Avro bütçeyle Hatay'dan Sinop'a, Mardin'den Yozgat'a 43 ilde büyük çaplı yatırımlar hayata geçiriliyor. Rekabetçi Sektörler Programı ile KOBİ'lerin altyapı ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak ortak kullanım atölyeleri ve üretim tesislerinin kurulması, yenilikçi teknolojilerle üretimin katma değerinin artırılması, finansa erişim ve turizm altyapısının geliştirilmesini sağlayan projelere mali kaynak aktarılıyor.
Bu önemli yatırım programı, yüzlerce KOBİ ve işletmeye teknik altyapı, AR-GE, dış ticaret, pazarlama ve işletme yönetimi, lojistik ve depolama gibi alanlarda kendisini geliştirme ve bu sayede iş ve rekabet edebilme gücünü artırarak yeni pazarlara açılma şansı sağlayacak. Artan iş ve rekabet gücüyle, yaratılan yeni iş imkanlarıyla Programın hedef bölgelerinde ekonomik ve sosyal refahın da artırılması hedefleniyor. AB-Türkiye mali işbirliğinin yeni dönemi kapsamında, 2014-2020 yılları arasında hedef bölgesi tüm Türkiye olarak genişlemiş olan Rekabetçi Sektörler Programı, yenilikçilik ve AR-GE gibi alanları da destek kapsamına alarak kalkınma hamlelerini daha geniş bir coğrafyaya yaymayı planlıyor.
Rekabetçi Sektörler Programı ilgili detaylı bilgi almak isterseniz Program ve desteklenen projeler hakkında detaylı bilgiye http://rekabetcisektorler.sanayi.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.