CEVDET TÜTÜNCÜ

CEVDET TÜTÜNCÜ

KORE SAVAŞI ve TÜRKİYE

Sevgili dostlar, insanlık tarihinin en büyük trajedilerinden birisi olan 2. Dünya savaşı arkasında yaklaşık 55 milyon insanın ölümüne neden olarak 14.Ağustos.1945 tarihinde Japonya’nın koşulsuz teslim olmasıyla sonuçlandığında, Dünya yeni bir düzeninin kurulması politikasıyla karşı karşıya kalmıştı. 

Yıllarca sürecek ve “ Soğuk Savaş “ dönemi olarak adlandırılan bu yeni koşullanmada, yeniden meydana gelebilecek bir savaş felaketine karşı devletlerin kendilerini güvenceye almalarına ön ayak olacak iki kutuplu yeni bir düzen kurulmaktaydı.

Bunlardan ilki 04.Nisan.1949 tarihinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de (Brussels), bugün sayısı 16 ya ulaşan devletlerin katılımı ve ABD’nin önderliğinde kurulan NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı -  North Atlantic Treaty Organization).

Buna karşın o zamanki adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin önderliğinde 14.Mayıs.1955 tarihinde Polonya’nın başkenti Varşova’da (Warsaw) 8 ülkenin katılımıyla kurulan Varşova Paktı (01.Temmuz.1991 de ortadan kalktı).

Her iki kuruluşta da üye devletler taahhütlerde bulunarak, diğer kuruluşun ve kendisini meydana getiren devletlerin saldırı ya da işgaline karşı kendini güvenceye almış oluyordu. 

2. Dünya Savaşında aktif olarak yer almayan Türkiye, yeni kurulacak Birleşmiş Milletlere ve 25.Nisan.1945 tarihinde yapılacak olan San Francisco Konferansı’na, 01.Mart.1945 tarihine kadar Almanya ile Japonya’ya savaş açmış olan devletlerin katılmasının mümkün olacağının bildirilmesi üzerine, 23.Şubat.1945 günü yani savaşın sona ermesine birkaç ay kala Almanya’ya savaş ilan ederek Müttefik Devletlerin yanında yer almıştır.

Bununla birlikte ilk kurulduğunda, Türkiye’nin NATO’ya alınmadığını belirtelim.

Savaş sonrasında oluşumların dışında kalmak istemeyen Türkiye böyle bir kuruluşun bünyesinde ve gerektiğinde üzerine düşen görevleri yerine getirmekten kaçınmayacağını ortaya koyan kararlılıkla 26.Kasım.1950 yılında Kuzey Kore ile Güney Kore arasında meydana gelen Kore Savaşına asker gönderme kararı aldı. 

Savaşa katılan Türk birliklerinin büyük kahramanlıklar gösterdiği Uzakdoğu Ülkesindeki bu savaş, görevi almak ve gereğince ifa etmekle amacına ulaşmış ve bunun sonucu olarak, 17.Ekim.1951 tarihinde Londra’da imzalanan bir protokol ile Türkiye’nin NATO’ya girişi onaylanmış ve TBMM’nin 18.Şubat.1952 de onaylanmasıyla da Ülkemiz açısından resmiyet kazanmıştır. 

Değerli okurlar, 2. Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan yeni koşullarda Dünya siyasetinden uzak kalmamak ve yeni oluşumlarda yer alarak Ülkemizin önemini ortaya koymak uğrunda dahil olunan savaşta 721 vatan evladı şehitlik mertebesine ulaşırken 2147 askerimiz de gazilik unvanı aldı. 

27.Temmuz.1953 yılında sona eren savaşta ABD Kongresi tarafından “Mümtaz Birlik Nişanı ve Beratı” , Güney Kore Cumhurbaşkanlığı tarafından ise  “Birlik Nişanı” ile ödüllendirilen Türk Tugayı’nın şehit askerleri, Kore’nin Busan Şehrinde (Busan Metropolitan City) kendilerine düzenlenen Türk Şehitliğinde yatmakta.

Aziz şehitlerimizin anısı, TCDD Genel Müdürlüğü’nün ( Ulaştırma Bakanlığı  eski binası - Ankara Tren Garı) karşısında 1973 yılında açılan  “Kore Şehitleri Anıtı” nda yaşatılmaktadır.  

Esen kalın.

<