KÖRFEZİN KADERİ DEĞİŞİYOR MU?

İzmit körfezinin coğrafi ve stratejik yapısı turizm hareketlerine ardına kadar kapı araladığı halde ne yazıktır ki yanlış politikalarla sanayi tesisleriyle dolduruldu, bugün artık ortak yol bulmak zorundayız. Körfezde yaz mevsiminin kısa sürmesi nedeni ile sanayi'ye  yıllardır daha önem verilmiştir. Hereke  Nuh çimento fabrikası, Derince petrol dolum tesisleri, Gölcük Hayat  Kimya fabrikası,  Yalova Altınova sınırları içerisinde kalan İpek Kağıt fabrikası ve daha nice  onlarca hatta yüzlerce sahil kısmında fabrikalar kuruldu. Kocaeli İzmit de Kandıra sahilleri dışında halkın denize rahatlıkla girebileceği yerler gittikçe azaldı. Yaz aylarında denizin yerini, büyük otellerin yüzme havuzları, eğlence merkezleri almaya başladı. 

   Bundan 3-5 sene öncesine kadar, Tuzla ve Pendik de faaliyet gösteren tersanelerin Altınova tarafına taşınması da bölge halkı için iş bakımından avantaj sağlarken, turizm bakımından da denizin pislenmesine neden oldu. Hereke de bulunan limana demirleyen büyük şileplerin denize akıttıkları pis sular sayesinde deniz git gide daha da kirlendi. 

   Hersek belediyesinin yaptığı çalışmalarla artık Hersek plajları neredeyse Marmaris ve Bodrum plajlarını aratmayacak tesislere kavuştu. 

    Karamürsel plajı da yapılan çalışmalar sayesin de denize hasret çevre il ve ilçelerden gelen günü birlikte olsa dolup taşmaya başladı. Kısa süren yaz mevsimine rağmen insanlar soluğu Karamürsel sahillerinde almaya başladı. 

    Karamürsel Su Altı sporları derneği (KARSAD) sayesinde çevre illerden denizaltı sporlarına meraklı sporcuların en uğrak yerlerinden biri oldu. 

  Körfezde ne yazıktır ki aile ve çevre baskısı nedeniyle denize giren yerli halk sayısı oldukça azaldı. 1970’li yıllarda yerel halk bu kadar muhafazakar değildi. 1999 depremi sonrası büyük ölçüde göç alan Körfez ne yazıktır ki gittikçe muhafazakarlaştı. 

     1970 senelerinde sahilden denize girmek istemeyen yerel halk kayıklarla denize açılır deniz sefaları yaparlardı. Şimdi ise Körfezin yerel halkı gelecek tepkilerden çekindikleri için, buranın mavi bayraklı denizini bırakıp Körfez sınırlarını geçtikten sonra başlarını açıp, bikini ve mayolarla başka yerlerde denize giriyorlar. 

      İzmit körfezin de yapılan dip temizlik sayesinde eskiden İzmit girişinde burunlarımızın nefes almasını zorlaştıran hatta oraya varmadan nefeslerimizi tutturan, midelerimizi bulandıran o pis kokudan kurtulduk.  Bu konuda çalışmalar sürdüren tüm Büyük Şehir Başkanlarına teşekkür ediyoruz. 

   Yaz ayları kısa sürüyor diye turizm alanında hiç bir şey yapmadan sadece deniz aşığı müşterilerle plajlardan faydalanılmamalı. 

    Örneğin; Karamürsel sahil şeridi en uzun olan parkurlardan birine sahip. Sahil boyunca denize iskeleler yapılıp onların biraz uzaklarına dubalar koyup deniz aşığı müşterilerin denizden ve güneşten faydalanmaları sağlanabilinir. 

Karamürsel plajına jet ski, deniz paraşütü gibi malzemeler alınarak  bunlar saatliğine kiraya verilebilir yada deniz içine su kaydırakları yapılıp belediyelerin buralardan da para kazanması sağlanabilinir. 

    Yalnız bunları yaparken  (KARSAD) gibi su altı sporları ile ilgilenen  derneklerin çok ilerisinden geçilmelidir ki su altı sporları ile ilgilenen sporcular zarar görmesin. Bu konuda konulan kurallara uymayanlara caydırıcı cezalar verilebilir. 

   Neden İzmit sanayi bölgesi olarak kullanılsın, neden turizm ve sanayi el ele verip İstanbul boğazını aratmayan manzaraya sahip   körfezi daha yaşanır temiz bir hale getiremesinler?  Körfezde faaliyet gösteren fabrikalar ve turizm şirketleri, dernekler ve gönüllüler el ele vererek her iki sitemde gayet güzel işlere imza atabilirler. 3- 4 ayda bir araya gelerek istişare toplantıları yaparak İzmit körfezini çok daha yaşanabilir hale getirebilirler. 

Yeter ki içimizde hem sanayiciler, hem turizm dernekleri ve gönüllüler bu işe imza atsınlar. Halk olarak İzmit Körfezi’nin  tüm güzelliklerinden faydanılabilinsin. 

 

<