RECEP ARSLAN

RECEP ARSLAN

Kullanmak, yararlanmak

Bir dostum vardı, yaşımdan ve mesleki birikimimden daha fazla yararlanmasını tavsiye ettim. Bu bir kibirdi elbette. ‘Benden yeterince faydalanmadığını düşünüyorum’  dedim. O da bana her zamanki gibi daha kuvvetli bir doğru ile karşı görüş bildirdi. ‘İnsanları kullanmayı sevmem’ dedi. Yalan söylüyordu elbette. Çünki aylarca tartışmamızın ana konusu ‘kullanıldığımı hissediyorum’ iddiam idi,
Xxxx


Şu kesin. Kullanılmak, kullanmak ayrı bir durum. Faydalanılmak, yararlanılmak ayrı bir durum. Mesleki olarak bizden daha çok birikimi olan insanlardan kimi zaman bir mesele karşısında aciz kaldığımızda bilgi almak, yararlanmaktır. Bu iş aleminde, ilim aleminde, hayat alanında olabilir ve kendisine bir mesele sorulan kişi asla kullanıldığını düşünmediği gibi son derece mutlu da olur. Aslında yaşlılarınıza, büyüklerinize gerçekten bilgi almak için, görüş almak için baş vurduğunuzda onları sadece mutu edersiniz. Aslında siz de mutlu olursunuz. Hayatın iki anahtar kelimesinden Mutluluk gönlünüze dolar.

Xxxx


Sizin bilgi ve tecrübenizin kişisel çıkarı için istismar edilmesi kullanılmaktır. Aslında size dost değildir. Size sevgisi de yoktur. Ama bazı işlerini yürütürken sizin nüfuzunuzdan yararlandığı için size görümlük güler yüz gösteren insan sizi kullanıyordur. Asla yararlanmak, faydalanmak, kullanmak ile aynı niyeti taşımaz. Kullanmak ve kullanılmakta riya vardır, sahtelik vardır. İkiyüzlülük vardır. Faydalanmakta, imdat isteği vardır. Yardım talebi vardır.

Xxxx


Her zaman insan samimi olabilir mi? Olmalı. Her yerin, makamın, mevkinin, sıfatın gerektirdiği davranış biçimi vardır. İşte sık sık tekrarladığım kimlik ve kimlik çerçevesi konusu yine karşımıza çıktı.
Halkının dini inancıyla paralel davranmayan insan kimlik arızası yaşıyor demektir. Kimlik çerçevesi dağılmış demektir. Çeşitli dinlerden misaller verebiliriz. Bir kiliseye ayin sırasında gittiniz ise şaraba batırılmış ekmek verdiğinde peder, o ekmeği yiyeceksiniz. Yemezseniz kimlik bunalımı, kimlik çerçevesi bunalım yaşıyorsunuz demektir. İslam aleminde Ramazan başlamışsa, ama sizin mahallenize, yani ruhunuza ramazan rolleri hakim değilse, siz kimlik ve kimlik çerçevesi dağılmış bir insansınız demektir ve kendi kendinizi tedavi edemiyorsanız destek almalısınız.ç

<