Nasıl dolandırılırsınız….
Yalçın henüz 18 yaşındaydı. İller Bankası’nda çaycılık yapıyordu. Daha doğrusu çay ocağında garsondu.
Serbest piyasa ekonomisi denilen şey yeni yeni başlamıştı. Yalçın atak bir gençti. Önünde de örnekler vardı. İstanbul’da emlak alım satımı yapan engelli bir vatandaş serbest piyasa girişimcisi olmuştu. Yağmur Ticaret adıyla namı sürüyordu. Millet akın akın ona para veriyordu ve bol kazanç sağlıyordu..
Zaten Kastelli diye de bir vardı, bankalardan bile büyüktü. Yalçın da zekiydi, akıllıydı. Toplayacağı parayla yatırım yapar, kazancı yatırımcılarıyla bölüşebilirdi.
Ve bankerliğe soyundu. Serbest piyasa ekonomisinin nimetlerinden yararlanmaya başlamıştı.
Ama işler umduğu gibi gitmiyordu. Yine de kendisine para yatıranlara her ay “kar payı” dağıtıyordu.
Çünkü her gelen yeni yatırımcıların paralarını eski yatırımcılarıyla paylaşıyordu.
Adımı Banker Yalçın’a çıkmıştı. Ve bir gün balon patladı..
Yalçın 22 yaşında hapishanelere düştü..
Yalçın zeki, uyanık ve renkli bir insandı. 1962 doğumlu bu çocuk fakirlikten gelmiş, büyük paralarla oynamış, Suriye'ye kaçmış, yıllarca cezaevlerinde yatmış, sonunda Çanakkale'ye yerleşmiş ve bir günde önceki gün mafya kurşunlarının hedefi olmuştu.
Deşifre olduktan sonra tüm dolandırıcıların makus talihini yaşadı Yalçın.
O dönemin meşhur isimler Yağmur Ticaret, Banker Kastelli’nin sonu da hep hüsran oldu… Yaşamları hep dramatik bir şekilde sonuçlandı.
Türkiye’’de ilk kez insanlar hiç çalışmadan para ile para kazanma hırsına kurban olmuşlar ve dolandırılmışlardı.
Bir süre ortalık duruldu. Bu bankerlik şirketleri yasallaştı, bir çok banka benzeri yatırım şirketleri kuruldu. Zaman içinde onlar da battı yine insanlar hüsrana uğradı… Onlar da bir çok insanı hüsrana uğratmışlardı.
Hepside paralarına bol kazanç vaat ederek para toplamışlardı.
İnsanlarda para hırsıyla buralara yatırım yaptılar. Kurulan saadet zincirleri ile bir çok ünlü trilyonları kaptı ve sırra kadem bastı.
Jet Fadıl bunların en ünlüleriydi..
İnsanlar sefil oldu perişanları oynadı, ama akıllanmadı.
Son olarak; Çiftlik Bank dolandırdı insanları.. Bu kez dolandırıcılar akıllanmış paraları alıp yurt dışına tüymüşlerdi.
Hem de inadına inadına lüks kaçak yaşamlarını sosyal medyadan duyurarak yaşıyorlardı.
Sanki insanlara “aptallar bakın paranızı nasıl yiyorum” diyordu.
Adı Tosuncuk’a çıkmıştı.. O da diğerleri gibi çok genç ti..
Son günlerde bir de bol kazanç vadeden yeni bir sistem çıktı. Kripto para…
Banker Yalçın misali 22 yaşında bir genç kurduğu kriptoı bankerlikle tam 2 milyar dolar dolandırdı insanları.
Bakanlarla çektirdiği fotoğrafları sergileyerek güven sağlamıştı.
Yine insaflıymış 2 milyar doları götürdü ama geride bankalarda 31 milyon TL bıraktı…
Sanki bunları bozdurup kaybettiğiniz paraların üzerine bir acı kahve için diyordu…
Yıllar önce bir başbakanı bile dolandıran ünlü dolandırıcı Parsadan “insanlar dolandırılmaktan zevk alıyor. Düşünmezler mi hiç oturduğun yerden üretmeden para kazanılır mı” demişti…
Peki bu olmayan ve görünmeyen kripto para neydi.
İsterseniz ona şöyle bir göz atalım henüz devlet yönetmine veya bir sisteme dahil olmamaış bu paralar ne kadar güven olur.
Okuyun ona göre karar verin ve bir daha dolandırılmayın:,
KRİPTO PARA
Para, takas işlemlerinde kullanılabilen, tamamen dijital, şifrelenmiş, sanal para birimi. Kimilerine göreyse geleceğin para birimi.
Günümüzde kripto para birimleri pek çok kişi tarafından duyulmuş, devlet başkanlarından dev şirketlere kadar herkesin çok fazla dikkatini çekmiş durumda olan bilinmeyeni çok olan bir olgudur. Takas işlemlerini doğrulamak ve güvenli şekilde gerçekleştirmek için kriptografi kullanılır. Herhangi bir fiziksel karşılığa sahip değildir.
Aslen banka kartları ve kredi kartlar ile harcanılan ve aktarılan paralar da sanal paralardır, çünkü bu işlemler sonucunda sadece sistem verilerinde değişiklik meydana gelir. Kripto paralar da aynı mantıkta çalışma prensibine sahip. Ancak herhangi bir otorite ya da hükümet tarafından yönetilmeyen, yani merkezileştirilmemiş (decentralized) bir sistem mevcut, bu da sistemin daha güvenli olmasını sağlıyor.
KRİPTOLOJİ NEDİR?:Kriptoloji, bir şifreleme bilimidir. Verilerin bir sisteme göre şifrelenmesidir. Kripto paralar ortam üzerinde şifrelerin oluşturulması ve çözülmesi aracılığıyla transfer edilir. Hash fonksiyonları gibi algoritmalar kullanılır.
KRİPTO PARALARIN TARİHİ:Teknolojinin zıplama çağı olan 90'lardan beri dijital bir para birimi oluşturmak için birçok girişimde bulunuldu. Flooz, Beenz ve DigiCash gibi sistemler geliştirildi, fakat bu girişimler sahtekarlık, finansal sıkıntılar, şirket içi anlaşmazlıklar gibi sebeplerden dolayı başarısız sonuçlar verdi. Bütün bu çalışmalar güvenilir, üçüncü elden yaklaşım düşüncesini geliştirdi.
İlk kripto para olan Bitcoin, 2009 yılının başlarında Satoshi Nakamoto kod adıyla ortaya çıkan kişi ya da kişiler tarafından geliştirildi. Satoshi Nakamato tarafından geliştirildiği söylenmesine rağmen kim ya da kimler olduğu belli olmayan kişi(ler) tarafından açık kaynak kodlu yazılım olarak paylaşıldı. Bu ağ uçtan uca şifrelemeli dosya paylaşım platformlarına benzer konseptli bir platform üzerinden ilerler.
KRİPTO PARALARIN GÜVENLİĞİ:Ödeme sistemleriyle ilgili en önemli problemlerden birisi aynı paranın iki kere harcanması olasılığıdır. Bunu önlemek için kullanılan geleneksel yöntem, yapılan işlemlerin kaydını tutan merkezi bir aracı (bankalar) koymaktır. Ancak bu metot araya bütün sermayeyi kontrol edebilen bir otoritenin girmesi demektir. Bu da güvenilirliği azaltır.